Cashbacks

Extreme Couponing in Nederland – de verschillende soorten geld-terug-acties bij de supermarkt

Ik zag eens een leuk bericht voorbij kwam op mijn Instagram feed. Er zou een cashbackactie zijn van Parodontax. Oeh, gratis tandpasta! Daar ben ik wel voor in. Ik klikte door naar de site en zag daar dat het om een niet goed, geld terug actie ging. Niet helemaal de bedoeling dus om daar sowieso je geld voor terug te vragen. Dat bracht me op het idee om eens een artikel te schrijven over de verschillende soorten cashbacks. Hoewel ze steeds schaarser worden, en ik er zelf ook steeds minder hard voor ren, blijft het een leuke manier om gratis boodschappen te verzamelen.

Hoe je je geld terug kunt krijgen

Scoupy app – De grootste en meest bekende plek waar je cashbacks kunt krijgen. Over hoe het precies werkt verwijs ik je graag naar het artikel dat ik over Scoupy specifiek schreef. Maar via deze weg kun je elke week wel een aantal nieuwe cashbacks vinden. Hoewel dit helaas steeds minder vaak om volledige terugbetaling gaat is dat wel waar de app groot mee is geworden. Over gedeeltelijke cashbacks zal ik het later nog hebben. De terugbetaling gaat met Scoupy vlug, meestal is mijn goedkeuring binnen een uur binnen en het geld binnen 48 uur. Weekenden niet meegerekend. Wordt een cashback afgekeurd, wat heel zelden maar toch wel eens gebeurd, dan is het na een mailtje vaak ook in een dag of maximaal twee opgelost. Wederom; weekenden niet meegerekend.

Tikkie app – Ook in de Tikkie app kun je tegenwoordig regelmatig cashbacks vinden. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik het niet gebruik. Ten eerste omdat ik de app niet fijn vind werken voor cashbacks, maar ook omdat ik de producten waarop cashbacks zijn vaak niet in de smaak vallen. Het is heel erg gericht op jongeren en ik moet toch wel langzaam toe gaan geven dat ik daar niet meer onder val.

Via actiepagina’s van fabrikanten –  Was Scoupy een paar jaar geleden nog de echte marktleider in cashbacks. Nu zie ik steeds vaker dat bedrijven buiten deze app om cashbacks aanbieden. Soms nog steeds georganiseerd via Scoupy maar buiten de app om. Maar steeds vaker ook door het bedrijf zelf. Dat zorgt er bij mij voor dat ik weer een beetje dat gevoel krijg uit het begin van mijn leven als Gierige Gerda. Toen ik nog naar supermarkten ging, speciaal om te zoeken naar nieuwe cashbacks. Het ontdekken van een nieuwe actie voelde echt als een geweldig moment.

Via de post – Er zijn nog een klein aantal cashbacks die via de post worden gedaan, dan moet je dus je kassabon per post opsturen naar het verwerkingsbedrijf, meestal is dat HighCo. Ik kan je vast vertellen dat als ik zie dat een cashback op deze manier gaat dat ik zelf al niet mee doe. Sowieso omdat het minstens vier tot zes weken duurt voordat je geld terug gestort wordt. Maar ook omdat het met handgeschreven bankrekeningnummers en het uit handen geven van je bon te veel kans is dat een bedrag niet wordt teruggestort. En omdat je dus geen bon meer hebt én de retourtijd is verlopen kun je het product ook niet meer terugbrengen. Terwijl je het voor de volle prijs waarschijnlijk niet had gekocht.

Wil je op de hoogte blijven van alle lopende cashbacks? Dan kan ik je aanraden om het forum van xgratis.nl in de gaten te houden, zij zijn altijd goed op de hoogte.

Soorten geld-terug-acties

100% geld terug acties – Laat ik gewoon beginnen bij de interessantste variant van de geld-terug-actie. De 100% cashback. Je krijgt bij deze variant dus het hele aankoopbedrag terug. Een gratis product. Vaak mag je deze acties gebruiken in combinatie met andere acties, maar heel soms mag dat wel en dat is natuurlijk extra leuk! Dit is zo’n beetje de enige geld-terug-actie waar ik zelf nog aan mee doe en ik heb al een paar honderd euro aan cashbacks verzameld.

Gedeeltelijke geld terug actie – In veel gevallen zijn cashbacks bij bedrijven zelf voor het volledige bedrag. Bij Scoupy zijn ze alleen steeds vaker voor een deel van het bedrag. Soms is dat voordelig, omdat een cashback korting dan hoger is dan acties in de winkel zouden zijn. Is dat niet het geval dan moet je een cashback sowieso links laten liggen. Bedenk ook of je voor het product wat je nu in cashback hebt normaal niet een huismerk optie zou kiezen. Speciale oven/airfryer frikandellen voor € 1,00? Ik gooi de twintig voor € 1,99 frikandellen ook gewoon in de oven. Ook wasmiddel acties willen nog heel vaak niet de moeite waard zijn, dus check ook altijd even de bodemprijzen!

Niet goed, geld terug acties – De actie waarom ik dit artikel ging schrijven. Het gebeurd vaker dat producten worden aangeboden met een probeerperiode. Het betekent meestal dat je een bepaalde periode hebt om een product te kopen en nog een periode om het te proberen. Om je geld terug te vragen hoef je in de meeste gevallen niet veel te doen dan een formulier invullen. Zelfs de reden hoef niet te worden onderbouwd, als die al moet worden gegeven.

Het kan daardoor natuurlijk heel verleidelijk zijn om het geldbedrag sowieso terug te vragen. Deze acties zijn echter bedoeld om data te verzamelen over een product, dus foutieve antwoorden geven puur omdat je je geld terug wilt is niet helemaal eerlijk. Ja, ik heb een verleden in consumenten onderzoeken dus ik kan me daar wel druk om maken. Daarnaast krijgen cashbacks een steeds vervelendere bijsmaak voor bedrijven waardoor ze alleen maar minder en strenger worden en dat willen we helemaal voorkomen natuurlijk!

Andere soorten beloningen

Gratis product bij een aankoop – Niet echt een geld-terug-actie, maar wel een actie waarbij je iets gratis krijgt na het insturen van je aankoopbewijs. Dit is vooral nog eens het geval bij elektronica. Zo kocht mijn vriend een nieuwe telefoon en kreeg hij daarbij gratis draadloze oordopjes. Bij mijn fornuis kreeg ik een gratis pannenset. Het enige wat je dan meestal nog wel moet doen is doorgeven dat je een aankoop hebt gedaan. Soms is alleen de bon genoeg, andere keren moet je ook een streepjescode ofzo meesturen. Dan krijg je binnen een bepaalde tijd je product thuis gestuurd.

Bonnetje insturen voor punten – Je kunt via verschillende wegen ook je kassabon inscannen voor punten. Bij Scoupy kan dat zodat je kan sparen voor kortingen, maar ik heb ook wel eens geschreven over Storewards. In deze app kun je je kassabon uploaden voor punten, die je vervolgens via PayPal uit kunt laten betalen voor geld. Ook hiervoor verwijs ik je graag naar het artikel dat ik er eerder over schreef.

Ik ben steeds minder geinteresseerd in cashbacks omdat ze steeds minder aansluiten bij mijn normale boodschappen. Maar ik zorg wel dat ik het altijd in de gaten houd of er wat leuks voorbij komt. En als er iets interessants langs komt waar ik maar een deel van terug krijg zorg ik altijd dat ik goed reken of het dan nog steeds een goede deal is!