Besparen

7 dingen die je energie besparen, maar geen moeite kosten

Vorig jaar maakte ik me al zorgen over de stijgende energiekosten, ik maakte me er toen zelfs al wel zorgen over. Maar ik had nooit kunnen denken dat het zó uit de hand zou lopen als nu. Daarom gaf ik toen al bespaartips die geen moeite kosten. Dingen die ik al deed, maar die nu voor veel meer mensen behulpzaam kunnen zijn. Daarom vond ik het leuk om deze tips toch nog een keer te delen. Ookal zijn een aantal van deze tips natuurlijk al wel langsgekomen, ik denk dat ik wel goede aanvulling heb!

1. Koken op restwarmte

Als je pasta kookt, hoeft de warmtebron eronder niet te blijven loeien als het water eenmaal kookt. Dus water (met zout of bouillonblokje) aan de kook brengen, pasta erin en warmtebron uit. Het duurt ietsje langer voor je spaghetti op tafel staat maar kan je al zo tientallen euro’s besparen. Hergebruik water ook: kook er eerst je broccoli roosjes in voor het avondeten en daarna de stam voor de soep van morgen. Dit bespaart niet alleen energie, maar voorkomt ook een hoop voedselverspilling. Ik hou ervan om twee vliegen in één klap te slaan! Een andere manier is om je pan in een deken of slaapzak te wikkelen. Dan kun je zelfs stoofvlees maken zonder (langdurig) energie te gebruiken!

2. Oven niet voorverwarmen

Wist je dat je voor veel gerechten de oven eigenlijk helemaal niet hoeft voor te verwarmen? Kijk als je een brood of cake gaat bakken is dat wel vereist, maar voor die een lasagne is het eigenlijk grote onzin. Ja, je gerecht zal iets langer in de oven moeten staan maar dat weegt eigenlijk niet op tegen de verloren tijd van het voorverwarmen. Net als met je kookvocht en restwarmte van het vorige punt kun je ook in dit geval gebruik maken van de verwarmde oven. Dus bak je brood of cake ná (of juist voor) de lasagne, om zo gebruik te maken van het feit dat hij al aan staat.

3. Gebruik vaker je Airfryer i.p.v. je oven

Een volledige oven verwarmen kost veel energie, dus als je toch een Airfryer hebt staan; gebruik ‘m. Het is niet alleen geschikt voor friet en snacks, maar in principe gewoon een kleine (heel efficiënte) hetelucht oven. Dus wij bakken er ook broodjes in af, maken er mini pizza’s in en ook eenpersoons ovenschoteltjes gaan in de Airfryer. Gezien wij een oven hebben uit de jaren ’80 (die pas vervangen kan worden als de rest van de jaren 80 keuken een update krijgt) scheelt het voor ons echt veel welke van de twee we gebruiken. Toch maakt het ook bij een grote oven veel verschil, vooral doordat de bereidingstijd ook zo’n beetje met de helft verkort wordt. En voorverwarmen is ook hier niet nodig!

4. Laat je vriezer niet leeg staan

Een lege vriezer kost veel meer moeite om koel te houden, dan een volle vriezer. Dus lekker veel voorraad is alleen maar voordelig. Zeker als je de vriezer vult met extra goede aanbiedingen. Van de andere kant moet je wel weer zorgen dat je je vriezer regelmatig schoonmaakt. Of tenminste; ontdoet van aangekoekt ijs. Dit ijs zorgt namelijk dat je vriezer veel meer energie vreet dan als het schoon is. Mocht je nog een nieuwe vriezer willen gaan kopen; kies dan voor eentje met ‘no frost’ dan heb je hier geen last van. Heb je een tweede vriezer? Overweeg dan of deze je meer bespaart dan het je kost, anders zou ik deze lekker uitzetten en proberen door te gaan met één vriezer. En ja dat ik die woorden in mijn mond neem is heel wat, maar met de huidige prijzen moet je veel besparen om een tweede vriezer het waard te laten zijn!

5. Gebruik een thermoskan voor een liter thee in plaats van steeds opnieuw te verwarmen

Van mijn allereerste leidinggevende kreeg ik altijd op mijn donder als ik meer dan één kopje aan water voor thee opwarmde. Maar als je veel thee drinkt denk ik dat het juist andersom slimmer is; veel water koken en in een thermoskan doen. Of leuk op zo’n setje met een waxinelichtje eronder. En dubbele winst als je ook vast de thee laat trekken, want dan heb je minder theezakjes nodig. Het helpt je ook om extra te drinken als je het moeilijk vind. En warme thee helpt je misschien wel met het volgende punt.

6. Zet de verwarming een graadje lager

Je hoeft geen kou te lijden om te besparen, maar de verwarming één graadje lager zetten voel je amper. Zeker als je zorgt voor een lekker warm huispak en goede pantoffels. Dekentje voor als je op de bank ploft én vroeger naar bed. Het kan ook helpen om echt naar je lichaam te luisteren betreft het verwarmen van je huis. Zet de verwarming pas aan als je het echt koud hebt. Wat veel geld kost zijn timers op je verwarming of van die apparaten die zorgen dat je huis verwarmd als je in de buurt bent via GPS. Wees hier dus ook voorzichtig mee en verwarm je huis alleen noodzakelijk. Wat ‘noodzakelijk’ dan is kan per persoon en huishouden verschillen natuurlijk!

7. Ben zuinig met warm water

Net als dat je verwarming een graadje lager kan, kun je ook met warm water gebruik zuinig omgaan. Time eens hoe lang je doucht en kijk wat je realistisch gezien kan minderen. Er zijn mensen die met vijf minuten toekomen, maar dat zou het doel niet hoeven zijn. Deze lijst gaat vooral om besparen zonder (veel) van je comfort op te geven. Als je elke dag een half uur doucht, kun je best eens kijken of het terug naar twintig minuten of een kwartier kan. Zelf douche ik niet eens meer elke dag, met een washandje wordt je ook schoon op de plekken waar dat nodig is, maar ik snap dat dat niet voor iedereen haalbaar is. En wellicht kun je je ook afvragen of je je handdoek elke dag in de was moet gooien…

Ook in de Geld Met Een Zachte G podcast hebben wij het regelmatig over energie besparen gehad. Een paar weken geleden nog! Luister deze dus vooral voor meer tips:

En natuurlijk komt er ook elke week een nieuwe aflevering live. Deze kun je luisteren op Spotify, Stitcher, Google en Apple podcasts.