Geen categorie

Bespaarmythes ontkracht (vaste lasten editie)

Als het gaat om besparen zijn er veel misverstanden, dat blijkt wat mij betreft elke keer weer uit de reacties onder mijn Facebook berichten. Vooral ook hoe erg getriggert mensen worden door bepaalde tips. Want hoe zwaar krijg je het nou door je pan niet op het vuur te laten staan, maar even te laten doorgaren in de restwarmte? Volgens sommigen van de reacties héél zwaar, maar goed zo zijn er dus nog wel heel wat mythes waar mensen in geloven die voorkomen dat mensen heel veel geld besparen. Ik begin met wat mythes over de vaste lasten, want dat zijn toch wel de hoogste kosten in de meeste huishoudens, maar later komen ook nog de mythes over de boodschappen!

Sim only is altijd goedkoper dan een abonnement

Ik was op zoek naar een nieuwe telefoon, maar ook naar een SIM only abonnement voor mijn werknummer. Eigenlijk was ik van plan om een losse telefoon te kopen en een los abonnement af te sluiten. Maar toen bleek dat ik (over twee jaar tijd) 10 euro goedkoper uit zou zijn als ik mijn telefoon zou nemen bij mijn abonnement. Ik moest écht even knipperen om te zien of ik het goed had, maar het klopte. Nou laat me dan maar twee jaar lang die telefoon afbetalen. Het is misschien niet veel, tien euro, maar het is wel weer tien euro. Een maand gratis abonnement. Dus check altijd even wat nou echt de goedkoopste optie is en ga nooit uit van wat je dénkt dat de goedkoopste optie is.

Je moet overstappen voor korting

Vaste energiecontracten worden op dit moment niet afgesloten, dus daar gaan we het niet over hebben. Maar ook voor andere contracten zoals het bovenstaande telefoonabonnement of bijvoorbeeld je internet is vaak de tendens dat je moet overstappen voor een betere deal. Dat is alleen niet altijd nodig. Wel om even onderzoek te doen naar wat je allerbeste prijs kan zijn. Ga met die informatie even aan het bellen met je huidige leverancier en je hebt een grote kans dat je een heel goede deal voorgeschoteld krijgt. Anders kan je altijd alsnog overstappen, het hóéft alleen niet!

Verduurzaming kost veel geld

Als we aan verduurzaming denken dan gaat het vaak over warmtepompen, nieuwe ramen en van het gas af gaan. Maar er zijn ook heel veel dingen die je kan doen die stukken minder geld kosten. Wat denk je bijvoorbeeld van radiatorfolie plakken. Of bijvoorbeeld dikke gordijnen ophangen. Zorg wel dat die dikke gordijnen niet voor je verwarming hangen want dan heeft het stoken weinig nut. Zo zijn er nog wel heel veel dingen te bedenken die, hoewel ze nog steeds niet gratis zijn, ook niet om heel hoge leningen vragen. Zo is er bijvoorbeeld ook raamfolie die stukken goedkoper is dan dubbel glas, maar wel je oude raam zo isoleert dat het HR++ is. Wellicht een tijdelijke oplossing en zeker niet goedkoop, maar als dat je helpt om te besparen op stookkosten wellicht wel de kosten waard.

Besparen betekent inleveren op comfort

Tsja, het is natuurlijk de vraag wat comfort is. Voor de een is koude douche al comfort, de ander wil niet minder dan een bad van ezelinnenmelk. Daar zit allicht een verschil in ‘inleveren’ als je zuiniger aan gaat doen. Maar andere dingen kan ik me amper voorstellen dat je er last van hebt. Het vuur niet onder je pan aan laten, maar op restwarmte verder koken. Of niet altijd je warme kraan gebruiken, maar standaard de kraan op ‘koud’ zetten en alleen ‘warm’ gebruiken als dat nodig is. Dat scheelt met de huidige gasprijzen echt wel een slok op een borrel. Oh en een favoriet; stekkers trekken, even de stekker eruit van je telefoonoplader als je hem niet gebruikt. Het mooiste is nog dat dat ook brandgevaar verlaagd en als iets me oncomfortabel lijkt is het wel brand in huis…

Je moet je ‘zware’ apparaten in het nachttarief laten draaien

Iets waar ik met de stijgende energiekosten steeds vaker vragen over krijg is het dag- en nachttarief van de elektriciteit. Ik heb zelf nog nooit verschillende tarieven gehad, dus voor mij was het heel erg nieuw. Maar ik heb mij er toch een beetje in verdiept en wat blijkt? Anno 2022 verschillen dag- en nachttarief vaak maar een paar cent. Prima natuurlijk om daar gebruik van te maken als het toch allemaal niet uitmaakt. Het voordeel is alleen direct weg als je apparaten op stand-by of timer moet zetten om hier gebruik van te kunnen maken. Bij oudere (vaste) contracten kan het verschil wellicht nog steeds groter zijn, het is vooral goed om eens even te kijken wat het verschil nu is om hier eventueel gebruik van te maken. Lekker in het weekend wassen kan natuurlijk altijd, maar gekke toeren maken om maar wat extra te besparen is niet meer nodig of levert in elk geval weinig meer op.

Vooroordelen, misverstanden en mythes zijn er natuurlijk niet voor niets. Ooit was er misschien wel een moment dat het waar was, al was het maar voor één iemand. Maar ook in je vaste lasten is het altijd slim om alert te blijven en niet op gewoontes te vertrouwen. Want juist die gewoontes en aannames die je maakt op hoe dingen waren in het verleden kun je veel geld kwijt zijn. Lastig misschien want juist gewoontes zijn zo lekker, maar ook lekker duur!

Dit artikel bevat affiliatelinks.