Persoonlijk

5 dingen waar ik mijn geld niet meer aan uitgeef

No video today, maar gewoon een ouderwets geschreven artikel. Sinds ik begonnen ben met besparen zijn er steeds meer dingen die ik zonde vind van mijn geld. Natuurlijk kan de waarde van bepaalde producten voor iedereen verschillen, maar het blijft verstandig om kritisch te zijn over waar je je geld aan uit geeft. Ik breng mijn zuurverdiende centen alleen nog naar de kassa als ik heel gelukkig word van een item (of als het echt nodig is natuurlijk) en deze 5 dingen horen daar zeker niet meer bij.

Losse tijdschriften

In mijn vroege tienerjaren ging bijna al mijn zakgeld naar tijdschriften. Hitkrant, Break out!, Fancy en omdat ik een enorme fan van de boyband Westlife was later ook Duitse en Britse tijdschriften. Man oh man, ik had nu denk ik wel een huis kunnen kopen als ik dat geld op de bank had gezet. Sommige van die Britse tijdschriften kostten wel 20 gulden! (Ja,  ik noem de gulden prijs voor extra dramatisch effect.)

Ik lees nog steeds graag tijdschriften, met name de Libelle en Donald Duck, maar los kopen doe ik niet meer. Soms neem ik nog wel een (proef) abonnement, als je voor een paar euro een paar weken een tijdschrift op de mat kan krijgen. Vaak duurt het dan wel even voordat ik ze daadwerkelijk gelezen heb, maar dat is niet zo’n ramp, maar ik bespaar denk ik wel 50 tot 75% op de kosten van een tijdschrift door het via acties te doen in plaats van los in de winkel.

Goedkope kleding van slechte kwaliteit en pasvorm

In de tijd dat het woord nog in de mode was was ik zelf ook echt een ‘fashionista’. Even had ik zelfs een heuse mode blog, niet dat dat veel soeps was, maar goed. Ik hield alle catwalk trends bij en kocht aan het begin van de seizoenen alle modebladen. (Ik zei toch dat ik een huis had kunnen kopen als ik alle tijdschriften netjes in de winkel had gelaten.) Maar ja mijn geld ging dus op aan die bladen en voor de echte kleding had ik geen geld en dus ging ik naar winkels als H&M, Primark, Zeeman en Wibra om mijn honger naar mode te stillen. Maar omdat ik dus geen geld had moest ik ook nog eens kiezen voor de meest goedkope opties. De opties van slechte kwaliteit en slechte pasvorm, waar je hooguit 1 seizoen mee kan doen.

Inmiddels heb ik winkels ontdekt waar ik voor iets meer (of in de sale dezelfde prijs) spullen van betere kwaliteit kan kopen en daar ben ik enorm blij mee. Ook koop ik nu lang niet meer zoveel als toen, want ik heb gewoon wat om aan te trekken als ik mijn kast open doe. Het betekent niet dat ik niet meer bij H&M en Primark kom, ik ben gek op de fluffy Primark pyjama’s, maar ook daar maak ik andere keuzes en kies ik voor kwaliteit in plaats van kwantiteit.

Cosmetica van de reclame

Wederom een product waar echt een shitload aan geld naar toe is gegaan in het verleden. Zeker toen ik net op de opleiding voor schoonheidsspecialiste zat was elke les één groot verkooppraatje voor me. Dus als ik een beetje op tijd uit was stond ik daarna in de drogisterij. Toen ik in mijn tweede jaar stage ging lopen bij Yves Rocher liep het alleen maar verder uit de hand. Maskers, scrubs, crèmes; you name it en het stond bij mij op de plank. Nu een paar jaar later kan mijn huid niet meer zoveel hebben en is mijn beauty routine sterk ingekort. Misschien is de miscellair water die ik gebruik wel het meest commerciële product uit mijn collectie. Ook make-up en nagellak koop ik amper nog; wat moet ik met 16 verschillende palletten met oogschaduws in bruintinten? Aan 1 heb ik toch genoeg? En 7 verschillende rode nagellakken? Die drogen toch alleen maar uit.

Terrasje pikken op een gewone weekenddag

Dit klinkt vast heel saai, maar ik ging voorheen echt heel vaak op een terras zitten en niet een terras bij het dorpscafé maar het terras bij mijn favoriete restaurant. Glaasje wijn, hapje, nog een glaasje wijn en hoppa dan kon ik weer €30, €40 en soms wel meer aftikken. Thuis in de tuin of op het balkon kun je ook heel goed genieten. En voor minder dan 15 euro heb ik dan niet alleen een hele fles heerlijke wijn, maar ook de hele middag hapjes voor mij, mijn vriend en wie er maar langs wil komen.

Als ik een dagje weg ga of er is iets speciaals te vieren blijft het natuurlijk wel gezellig om een terras te pakken, het is vooral de frequentie die ik FLINK omlaag heb geschroefd waardoor het een uitje en iets speciaals blijft.

De kapper

Ik heb haar met een enorme gebruiksaanwijzing, laten we maar zeggen dat het goed bij me past, haha. Als een kapper dus aan mijn haar komt met speciale scharen en kniptechnieken en mooie kapsels gaat dat helemaal mis. Mijn haar moet zo bot mogelijk geknipt worden en gewoon recht of hooguit in een bob. Ik heb echt heel veel kappers geprobeerd; duur en goedkoop en ik vertel altijd dat mijn haar bot geknipt moet worden, maar de enige persoon naar wie mijn haar daadwerkelijk luistert is en blijft; mijn moeder! Wederom; mijn haar en ik passen goed bij elkaar. Tsja, het scheelt enorm veel geld en hoewel ik me er soms wel een beetje lullig voel tegenover bekenden die kapper zijn kies ik toch voor degene bij wie mijn haar het mooiste is en dat die optie gratis is is alleen maar mooi meegenomen.

Waar geef jij geen geld meer aan uit?

5 gedachten over “5 dingen waar ik mijn geld niet meer aan uitgeef”

 1. Kom je weleens in een kringloopwinkel?, kan je vaak leuke kleding vinden en tijdschriften (en nog zoveel meer natuurlijk)
  Lees zelf altijd graag de landleven en in de kringloopwinkel waar ik kom kosten deze 30 cent per stuk.

 2. Leuke tips!
  Ik hou ervan om te snuisteren in boekhandels. Tot enkele jaren terug kocht ik elk boek dat me aansprak. Dure uitgavenpost… Nu stap ik nog vaak een winkel binnen om de nieuwste boeken te ontdekken/doorbladeren. Maar het grote verschil is dat ik nu een foto van de cover neem en daarna online check of het boek al in mijn bib te vinden is. Vaak is dat zo! Uiteindelijk lees je de meeste boeken maar 1 keer. Als er een boek is dat ik al 3 keer uitgeleend heb, dan vind ik het de moeite om te ‘hebben. Voor mijn verjaardag vraag ik vaak een boekenbon zodat ik dat bijzondere boek kan kopen… zonder dat het mij geld kost ? De rest van mijn boekcollectie heb ik terug in geld kunnen omzetten op tweedehandsmarkten en via bol.com.
  Net zoals bij jou is mijn tijdschriftverslaving voorbij. Ik krijg tijdschriften van de buren en kan ze ook lenen bij de bib.

  Nog een tip…
  Als we vroeger een feestje hadden, betekende dat vaak een hele hap uit ons budget. Tegenwoordig doen we altijd potluck feestjes. Iedereen brengt een gerecht mee. Zo krijg je een verrassend buffet! En het kost niemand veel geld ?

 3. Ik kom regelmatig bij de kringloop, ik haal er inderdaad tijdschriften en boeken maar ook leuke mokken of tierelantijnen voor in huis, zelden slaag ik voor kleding. Ik heb bij de ‘gewone’ kringloop toch ook problemen met de pasvorm en kwaliteit. Vintage winkels als Episode zijn wel plekken waar ik goed kan slagen, maar weer wel wat duurder dus voor speciale gelegenheden! 😉

 4. Wat een superleuk idee zo’n potluck feest, ik kende het fenomeen natuurlijk wel maar de naam nog niet. Ik ga het onthouden, want dat is een leuke categorie voor recepten!

  Met boeken doe je het ook slim! Tegenwoordig komen er ook op steeds meer plekken een mini-bieb te hangen of staan, een openbare plek waar mensen hun boeken neer kunnen zetten als ze ze kwijt willen en waar je ze gewoon uit mag halen als je er 1 wil lezen. Vaak zijn het dus wel wat oudere boeken, maar dat maakt ze niet minder leuk, toch?

 5. Leuke tips. Ik heb nog wel een tijdschriften abonnement, maar doe dit samen met de buurvrouw. Ik neem dan een jaar abonnement op ons favoriete weekblad. Zo nu en dan is er een actief voor €52,- per jaar. Na een jaar kan ik geen aanspraak meer maken op de korting en neemt mijn buurvrouw het abonnement en lees ik dus een jaar gratis.

Reacties zijn gesloten.