blogmas 2020

5 films om met het hele gezin te kijken tijdens de kerstvakantie

Nog een week, misschien voor sommigen 1,5, dan is het kerstvakantie. En als er iets voor mij bij kerst(vakantie) hoort zijn het films. Toen ik klein was was er meestal wel een nieuwe Disney film in de bioscoop. En natuurlijk waren The Sound of Music en Sissi altijd op tv. Later kwamen daar ook ‘echte’ kerstfilms bij met de Muppet Christmas Carol en The Grinch. Tegenwoordig begint het kerstgevoel bij mij al eind oktober als ik de eerste kerstfilms kijk, dit jaar was ik zelfs wat eerder want ik had magie nodig in mijn leven. Maar ik vind het nog steeds heerlijk om tijdens de feestdagen zelf, onder het genot van een glaasje advocaat met slagroom, een film te kijken en omdat het blogmas is vond ik het een goed idee om mijn filmtips met jullie te delen.

Dolittle

Te zien op: PrimeVideo
Met: o.a. Robert Downey Jr., Tom Holland (stem), Rami Malek (stem) en Emma Thompson (stem).
Jaar: 2020
IMDB score: 5,6/10

Plot: De Britse koningin van is ziek en er is maar 1 iemand die haar kan helpen. De eigenzinnige doctor Dolittle. Een arts die met dieren kan praten en dit in het verleden heeft gebruikt om zowel mens als dier te helpen. Na het overlijden van zijn grote liefde heeft hij zich echter teruggetrokken en leeft, samen met zijn dierenvrienden. Nu zal hij weer de wijde wereld in moeten om de koningin te redden.

Het is geen cinematisch hoogstandje, maar een film met pratende dieren, grapjes voor alle leeftijden en avontuur is een prima tijdverdrijf voor het hele gezin. Geen zware materie. Geen super moeilijk plot. Gewoon lekker wegkijken. Wat ik wél jammer vind is dat veel van de dialogen zijn nagesynchroniseerd en voor de dieren is dat nodig (logisch) maar ook bij Dolittle en andere mensen rollen merk je het heel erg. Dat is een beetje een irritatiepuntje voor mij, maar verder heb ik ook heel hard moeten lachen.

Christopher Robin

Te zien op: Disney+
Met: Ewan McGregor
Jaar: 2018
IMDB score: 7,3/10

Plot: Wat gebeurd er met knuffeldieren als de kinderen opgroeien? Als kinderen hun fantasie kwijt raken en saaie volwassenen worden? Nou, in dit geval betekent dat dat de knuffeldieren hun oude vriend weer opzoeken en het plezier in het leven doen herontdekken.

Kom met Winnie the Pooh en ik ben verkocht. En Ewan McGregor blijft ook een plezier om naar te kijken (heeft hij de fontein van de eeuwige jeugd ontdekt ofzo?) Ik heb mij de hele film lang zitten verkneukelen aan de schattigheid, maar het verhaal is ook gewoon heel leuk.

Klaus

Te zien op: Netflix
Met de stemmen van: Jason Schwartzman, J.K. Simmons, Joan Cusack en Rashida Jones.
Jaar: 2019
IMDB score: 8,2/10

Plot: Jesper is een rijkeluiskind. Als zijn vader zijn verwende gedrag beu is wordt hij als postbeambte naar Sneerensburg gestuurd. Daar moet hij in een jaar 6000 brieven versturen, anders is hij zijn financiële ondersteuning kwijt. Maar vanuit dit enorm grauwe, vijandige en donkere stadje worden amper brieven gestuurd. Dan ontmoet hij Klaus, een timmerman die een eenzaam bestaan, ver van het dorp, leidt. Hij maakt prachtig speelgoed, wat hij met de hulp van postbode Jesper aflevert bij kinderen die Klaus een brief sturen. Zo krijgt het dorpje weer kleur en haalt Jesper, net op het nippertje, zijn 6000 brieven.

Er zijn natuurlijk al veel films gemaakt over de Kerstman, maar deze vind ik wel heel origineel. Voor de allerkleinsten is het misschien af en toe wel een beetje té spannend, maar het is prachtig gemaakt en een heel inspirerend verhaal. Een echte kerstfilm, dat was natuurlijk onmisbaar in dit lijstje.

De Phineas en Ferb film: Candace tegen het heelal

Te zien op: Disney+
Met de originele stemmen uit de tv-serie.
Jaar: 2020
IMDB score: 7,2/10

Plot: Zoals altijd probeert Candace hun moeder te vertellen dat Phineas en Ferb weer van alles uitgehaald hebben. En weer lukt het niet. Het lijkt wel of het hele heelal tegen Candace is. Als ze dan wordt ontvoerd naar een planeet waar ze de uitverkorene is lijkt dat te veranderen. Helaas blijkt het niet allemaal rozegeur en maneschijn. Dan schieten haar broertjes, samen met dr. Doofenschmirz te hulp.

Ik kwam deze film per toeval tegen, een tijdje geleden. Maar het was heerlijk om even hersenloos weg te kijken. De film gaat natuurlijk over de zomervakantie, dat neemt echter niet weg dat het harstikke leuk is om met het hele gezin te kijken.

Yesterday

Te zien op: PrimeVideo
Met: Himesh Patel, Lily James en Ed Sheeran
Jaar: 2019
IMDB score: 6,8/10

Plot: Jack Malik is een gepassioneerde muzikant, maar zijn doorbraak laat op zich wachten. Tot hij na een vreemd ongeluk in een wereld terecht komt waarin de Britse band The Beatles nooit hebben bestaan. Hij lijkt de enige te zijn die de muziek nog herinnert en als hij met deze muziek optreed wordt hij ineens een grote popster. Het knaagt alleen wel aan zijn geweten dat hij eigenlijk niet de echte man is achter deze muziek.

The Beatles zijn heilig voor mij. Met hun muziek mag je niet spotten en ik was dus eigenlijk wel bang voor deze film. Across the Universe uit 2007 is een verschrikking en dit kon dus alleen maar een hit or miss zijn. Gelukkig is het een hit met lekkere meezingers en ondanks alles een feel good einde. En de rol van Ed Sheeran als zichzelf is ook gewoon geniaal.

Sommige van de genoemde streaming services hebben een gratis proefabonnement, dus als je geen abonnement wil nemen kun je daar gebruik van maken. Zo hoeft je kerstvakantie je geen extra euro’s te kosten. Behalve misschien aan popcorn.