Gierige Gerda met muntstuk
Bespaartips

5 schijnbaar slimme bespaartips die je portemonnee juist leegmaken

Sinds de inflatie is besparen een hot topic en verschijnen overal artikelen over besparen, vooral op boodschappen. Vaak zijn deze tips heel erg basic en ongenuanceerd, zodat ze eigenlijk meer kwaad dan goed doen. In dit artikel daarom vijf van de meest verleidelijke bespaartips die je juist meer geld kosten. Maar maak je geen zorgen, ik ben niet hier om je te ontmoedigen. In plaats daarvan wil ik je helpen om slimmer met je geld om te en te laten zien hoe leuk besparen is! 

Plan met een weekmenu wat je de komende zeven dagen gaat eten

Weet je dat ik bij deze tip altijd aan Anneke Blok in de film Alles Is Liefde moet denken? In het diepst van haar huwelijkscrisis hoeft ze maar op de koelkast te kijken wat er gegeten wordt en dat maakt ze klaar. Natuurlijk hoeft een weekmenu niet te betekenen dat je elke zeven dagen hetzelfde eet, maar toch denk ik dat een vol weekmenu (in combinatie met de volgende tip die daarbij vaak wordt gegeven) voor veel mensen juist tegen werkt. Voor drie, vier dagen vooruit denken wat je zou kunnen gaan eten is denk ik veel effectiever. Je kunt dan beter inspelen op agenda’s die veranderen, waar je zin in hebt én wat er nog allemaal in de koelkast ligt zodat het niet in de vuilnisbak terecht komt. 

Doe de boodschappen voor de hele week

Een weekmenu voor zeven dagen an sich is misschien niet het grootste probleem, maar wél als je dan maar één keer per week je boodschappen doet. Je kunt dan niet (of in elk geval minder goed) anticiperen op onverwachte dingen. De kans dat verse groenten niet meer zo appetijtelijk zijn als ze waren toen je ze kocht, is ook groter. En de kans dat restjes niet opgebruikt worden, maar in de vuilnisbak belanden is erg groot. Net als met het weekmenu zou ik adviseren om elke drie tot vier dagen boodschappen te doen. En omdat je dankzij de slimme voorraad al alles basics in huis hebt hoef je ook alleen maar verse producten te halen, waardoor je wellicht ook vaker gebruik kan maken van de uitverkoopbak. 

Je boodschappen (en de rest) contant betalen

Ik heb wel vaker gezegd dat ik zelf echt helemaal geen overzicht kan houden als ik alles contant betaal. En overzicht is het enige wat je bij contant betalen kan helpen besparen. Dus ben je net als ik? Dan kost contant betalen je waarschijnlijk alleen maar meer dan dat het bespaart. Door goed overzicht te houden en echt elke cent bij te houden die je hebt uitgegeven kan het nog goed komen, maar een fout is zo gemaakt en dat is stukken minder makkelijk terug te zoeken dan bij pinbetalingen.

Eet eens een vleesvervanger

In de afgelopen jaren zijn vleesvervangers steeds betaalbaarder geworden en misschien zelfs wel wat goedkoper dan dierlijk vlees. Maar als je wil besparen is het misschien niet de beste keus om dan maar een vleesvervanger te eten, want de lekkerste zijn toch behoorlijk aan de prijs. Er zijn genoeg heerlijke recepten zonder vlees of vleesvervanger. En dan bespaar je echt.

Koop huismerken in plaats van A-merken 

Er is helemaal niks mis met huismerken, sterker nog; ik ben er groot fan van. Het is alleen niet altijd voordeliger om er blind van uit te gaan dat huismerken altijd de goedkoopste opties zijn, Het gebeurt regelmatig dat A-merken in de aanbieding wel echt en flink goedkoper zijn dan de huismerken. Het is dus altijd goed om te vergelijken en dan per liter, kilo of stuk. Zodat je niet te veel betaalt. Maar als het huismerk wél goedkoper is of gewoon lekkerder (hey, dat kan gewoon) dan moet je gewoon lekker voor het huismerk kiezen! 

Na het lezen van dit artikel zullen er vast nog wel meer tips in je opkomen die jou specifiek vooral veel geld hebben gekost. Ook ik heb zo mijn anekdotes, maar ik heb veel van die fouten geleerd en daarom werkt mijn systeem nu ook zo goed. Besparen is namelijk geen quick fix en je moet echt de tijd en inspanning leveren om uiteindelijk zowel aan geld als tijd minder kwijt te zijn. Gelukkig staat deze pagina én mijn boek vol met bespaartips die juist wel werken, dus kijk gerust verder.