inflatie bodemprijs
bodemprijzen

Waarom je bodemprijzen niet aan zou moeten passen aan inflatie 

Het is een belangrijk onderdeel van het Gierige Gerda bespaarsysteem en ook uit mijn boek, want die gaat nu eenmaal over dat systeem. Bodemprijzen. Maar omdat er nog veel onduidelijkheid is over wat een bodemprijs nu eigenlijk is, schrijf ik toch nog maar even een blog hierover. 

De prijs waarvoor je een voorraad aanlegt

In principe is de bodemprijs de allerlaagste prijs die je ooit voor een product hebt betaalt. Maar ook de prijs waarvoor je niet voor een extra week producten meeneemt, maar voor een zo lang mogelijke periode. Als het om producten die lang houdbaar zijn adviseer het liefst een jaar, producten met een datum moet je nooit meer kopen dan dat je op maakt voor het product over de datum gaat. 

In de praktijk: Hoewel ik Knorr Burrito’s graag eet en nooit zou kopen buiten een 1+1 gratis actie bij een winkel waar hij maar 2,69 euro kost, koop ik daarvan altijd één keer de actie (dus twee verpakkingen). Komt hij onder de 75 cent; mijn bodemprijs, dan sla ik in voor ongeveer twee verpakkingen per maand zolang als het houdbaar is. En misschien nog wel wat extra’s want die wraps kunnen prima in de vriezer. 

Inflatie en stijgende prijzen 

Afgelopen tijd hebben we natuurlijk gezien dat prijzen enorm aan het stijgen zijn geweest, maar dat betekent niet dat je per se je bodemprijs moet verhogen. Je kan er wel voor kiezen om, als iets op is om het dan voor een hogere prijs te kopen, maar dat doet niet af aan je bodemprijs. Het kán namelijk altijd zo zijn dat je een product tegenkomt dat wel onder je bodemprijs zit en dan moet je inslaan. Meeste van mijn persoonlijke bodemprijzen, waarvan een lijst in mijn boek te vinden is, hou ik echter wel aan. Hoewel ook ik mijn favoriete deal van toiletpapier voor 16 cent de rol niet meer tegen ben gekomen. Voor mij maakt dat alleen niet uit want dankzij mijn voorraad veeg ik nog steeds voor dezelfde prijs als voor de inflatie.

In de praktijk: Het gaat nooit zo zijn dat je je bodemprijs gaat vinden op het moment dat jij het nodig hebt als je niet werkt met voorraad. Als jij in februari voor drie maanden aan wasmiddel inslaat, voor je bodemprijs, dan kun je er de donder op zeggen dat je de volgende keer teveel betaald en misschien de bodemprijs niet eens meer haalt tot het weer februari is. Sowieso zijn januari, februari, september en november de maanden waarin de allerbeste (voorraad) deals te vinden zijn. Maar van ongeveer april tot eind augustus vind je eigenlijk helemaal geen noemenswaardige aanbiedingen, wat uitzonderingen daar gelaten maar dan ben je sowieso niet bij de ‘normale’ winkels aan het zoeken geweest. Net als met de komkommer die in januari nog 1,29 euro kostte en die ik afgelopen week voor 29 cent heb gekocht, zo gaat het ook met aanbiedingen. De bodemprijzen komen echt terug. En nee je moet niet met een bodemprijs van 1970 willen werken, maar ook in deze tijd van enorme inflatie zou je met 2 tot 3 procent inflatiecorrectie moeten kunnen werken in plaats van de huidige meer dan 10 procent. 

Bodemprijs kan alleen omlaag 

Ik ben inmiddels al zo’n zes jaar bezig met besparen door bodemprijzen, en het allerleukste was het juist in het begin. Toen was ik nog heel erg op zoek naar bodemprijzen voor veel producten en ‘verzamelde’ ik echt mijn acties. Dus dan kocht ik een product in de eerste week voor een euro, als hij dan de week daarop voor 75 cent te vinden was kocht ik er nog twee en als het de week daarop nóg goedkoper werd,  haalde ik er drie. Zo bouwde ik mijn voorraad op, ging ik steeds minder betalen en 

In de praktijk: Het is in het begin heel erg lastig om te bepalen wat een goede bodemprijs is. Maar voorraad is echt belangrijk. Dus als je een aanbieding ziet begin je met een voor nu, twee voor later. Voor sommige producten gaat het echt niet beter worden dan dat, voor anderen kan je echt wel flink laag gaan met de bodemprijs. Hou niet alleen folders, maar ook afprijzingsbakken, webshops als Foodello en mijn Instagram goed in de gaten. Want de beste deals vind je niet altijd in de folders en soms staan ze er wel in maar moet je daarvoor gewoon ook weten wat je precies moet kopen. 

Een veelgehoorde opmerking is dat het veel tijd kost om te zoeken naar bodemprijzen, maar uiteindelijk valt dat reuze mee op het moment dat je met de aanbiedingsseizoenen mee gaat en zorgt dat je goede voorraad opslaat. Dat hoeft ook niet eens van alles wat je koopt, maar doe het wel van de belangrijkste en duurste producten en je zult zien dat je niet alleen geld maar ook tijd over houdt.