Barbecueën hoort bij de zomer. En nu we steeds meer mensen op bezoek mogen hebben kunnen we ook steeds meer. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik dus pas voor het eerst in mijn volwassen leven een barbecue heb. Dat betekent niet dat ik niet doorheb hoe ik kan zorgen dat je geen voedselverspilling hebt na een barbecuefeestje.
Laat het eten zoveel mogelijk in de koelkast
Wat ik vaak zie gebeuren bij barbecues is dat alle vlees in één keer mee naar buiten wordt genomen. En naast de barbecue wordt bewaard. Het vlees ligt dan de hele avond naast de barbecue, in de warmte, bacteriën te kweken. Dit betekent dat je het vlees meteen moet bakken of weg moet gooien. Door alles in de koelkast te bewaren heb je nog tot de houdbaarheidsdatum om alles op te eten of kun je het na de barbecue meteen in de vriezer leggen voor later. Voor de meeste mensen zal de afstand naar de koelkast vast wel te overbruggen zijn.
Gebruik koelelementen om de spullen op tafel koel te houden
Ondanks dat ik je zou adviseren om niet alle salades en ander koel eten in één keer op tafel te zetten, kun je ook zorgen dat alles afgedekt blijft en gekoeld. Gebruik hiervoor de koelelementen die je normaal in een koelbox gebruikt, maar dan als onderzetter. Zo kun je je salades ook nog op dag twee eten. De salades, sauzen en het stokbrood binnen neerzetten, uit de zon en op een koelere plek wil daar ook wel bij helpen. Maar dat hangt natuurlijk ook enorm af van hoeveel man er bij de barbecue aanwezig zijn of dat prettig is.
Doe je barbecue-boodschappen op de dag zelf (of laat bezorgen)
Ik gaf net al aan dat je je overgebleven vlees in kan vriezen, maar dat kan niet als het al drie dagen in je koelkast ligt. Daarom zou ik zeggen; doe je boodschappen op de dag dat je de barbecue organiseert. Geen zin in gedoe? Doe dan lekker je boodschappen online, dat scheelt een hoop gedoe. Daarbij heb je ook minder kans dat wat je op je lijstje hebt staan is uitverkocht op het moment dat je in de winkel staat en dus last minute naar oplossingen moet zoeken. Wat, net als met bijvoorbeeld de kerstboodschappen, veel geld kan kosten omdat je dan maar andere keuzes maakt.
Reken op restjesdag ná de barbecue
Zorg voor diepvriespizza’s of iets anders als er niks over is op de dag na de barbecue, maar reken er op dat je die dag restjes eet. Of gewoon de barbecue nog een keer aansteekt. Salades kunnen eventueel ook nog voor lunch gegeten worden, vlees kan ook nog in de vriezer worden gestopt. Overgebleven stokbrood kan dienen voor wentelteefjes of broodpudding. Je hoeft dus helemaal niks weg te gooien. Als je niet zeker weet hoeveel verse stokbrood je moet kopen kun je ook deels vers en als reserve afbak stokbrood nemen, dat is dan ook nog lekker bij de soep of gewoon als lunch.
Zorg voor meer dan alleen vlees
Misschien niet per se om voedselverspilling tegen te gaan, maar wel een goede manier om een barbecue wat minder duur te maken. Gemarineerde wortels, spiesjes met groenten, maïskolven en gepofte aardappels. Stuk voor stuk heerlijk van de barbecue en een lekkere manier om het vlees aan te vullen, zonder dat je het gevoel hebt dat je iets mist. Ook lekkere salades, van aardappel of pasta, zijn een goede aanvulling en natuurlijk stokbrood. Het ideale voedsel om je helemaal aan vol te vreten voor de eerste dingen van de grill komen.
Barbecueën is leuk met een groep, op de traditionele manier, zeg maar. Je kunt de barbecue natuurlijk ook gebruiken om lekker buiten te koken. Dan kun je de barbecue zelfs gebruiken om voedselverspilling überhaupt te voorkomen, want je kunt zoveel lekkers maken met de grill!