kleding mooi houden
Huishouden

Wat is nu eigenlijk beter? Poeder of vloeibaar wasmiddel?

In de supermarkt staan de schappen vol met allerlei verschillende soorten wasmiddel. De keuze is reuze, of je nu voor pods, doekjes, vloeibaar of poeder gaat. De grootste strijd is nog altijd tussen poeder en vloeibaar. Welke van die twee is nu eigenlijk beter? Jammer genoeg kan ik je geen zwart-wit antwoord geven, hoewel ik je natuurlijk wel even kan meenemen in de verschillen.

Wat is beter voor je wasgoed?

Omdat poederwasmiddel een schurende werking heeft op kleding, waardoor het vuil er als het ware uitgeschrobd wordt, is het vaak minder goed voor de stof van je kleding. Poeder bevat daarentegen vaak zuurstofbleekmiddelen, wat helpt om witte stoffen wit te houden. Heb je mooie gekleurde kleding, dan wil je die bleekmiddelen juist vermijden. In dat geval is vloeibaar wasmiddel vaak beter voor de kleding, ook omdat dit beter oplost in kouder water, wat weer goed is voor je favoriete kleding.

En je wasmachine?

Tegenwoordig zijn er wasmachines die zelf wasmiddel doseren, waardoor je geen andere keuze hebt dan voor vloeibaar te gaan. Toch zweren veel monteurs nog steeds bij waspoeder. Ondanks dat het hogere temperaturen nodig heeft om effectief te wassen, heb je minder snel last van vetluis. Om dat te voorkomen is het essentieel je wasmachine regelmatig goed te reinigen, zeker nu we steeds vaker op lagere temperaturen wassen. Vetluis is niet goed voor je machine én je kleding. Toch kan ook waspoeder problemen veroorzaken in de machine, vooral bij lagere temperaturen, waar klonteren kan leiden tot verstoppingen.

Wasverzachter: ja of nee?

Eigenlijk is wasverzachter nooit een goed idee. Het ruikt misschien lekker, maar het is niet goed voor je kleding én niet voor je machine. Wasverzachter legt namelijk een vettig laagje over de vezels van je kleding. Zo klinkt het ineens veel minder aantrekkelijk, toch? Het zorgt ervoor dat je kleding minder goed ademt, en als je het bij de handdoeken gebruikt, drogen ze zelfs minder goed, omdat vet waterafstotend is. Zelf gebruik ik daarom altijd azijn, natuurazijn en geen schoonmaakazijn, want dat is veel te agressief, in plaats van wasverzachter. Je ruikt er niks van, en als ik toch een geur wil, voeg ik gewoon wasparfum toe.

Hoeveelheid wasmiddel die je gebruikt

Ik vind het belangrijk om te benadrukken dat, in het geval van wasmiddel, ongeacht of het vloeibaar of poeder is, meer niet beter is. Wasmiddel werkt doordat het hecht aan het (onzichtbare) vuil in je kleding, waardoor het makkelijk wordt weggespoeld met het water. Als er te veel zeep in je kleding achterblijft, wordt het niet helemaal weggespoeld, en blijft dus ook het vuil achter in je kleding. Gebruik dus liever minder dan de fabrikant aangeeft in plaats van meer. En je kleding opfrissen door wasmiddel te vervangen door wasverzachter is ook niet slim. Wasverzachter hecht zich aan de stof en vangt daarmee het (onzichtbare) vuil in je kleding, waardoor de kans groot is dat het juist gaat stinken in plaats van opgefrist is.

Wat zijn de beste prijzen?

Wat ik erg grappig vind, is dat de aanbieders van waspoeder voornamelijk duurdere merken zijn, waardoor het huismerk vaak de goedkoopste optie is. De goedkoopste van Lidl is prima, en daar betaal je slechts 7 cent per wasbeurt. Voor vloeibaar wasmiddel kun je beter naar de A-merken kijken, want als je die in een goede deal kunt kopen, zit je al vlug onder de 10 cent per wasbeurt, terwijl dat met huismerken niet gaat lukken. Overigens heb ik in mijn zoektocht naar wat het beste is nergens gevonden dat duurder wasmiddel daadwerkelijk beter is, ongeacht wat de fabrikanten ook claimen. Ik wil het maar gezegd hebben! Hou zeker mijn Instagram in de gaten voor wanneer deze deals voorbij komen!

Wat nu voor jou de beste keuze is, moet je zelf bepalen. Het kan ook altijd zo zijn dat je beide naast elkaar gebruikt, afhankelijk van hoe je je was wilt behandelen. Door je wasmachine én je kleding in topconditie te houden, bespaar je uiteindelijk het meest.