Ik geef het eten van kliekjes dan wel vaak als tip, maar eerlijk is eerlijk: ik heb er een hekel aan. Heel soms vind ik iets de volgende dag nog wel lekker als lunch, zoals pizza of burrito’s. Maar ik heb zelden zin om iets twee keer (vlak) achter elkaar te eten, en daarom zorg ik dat mijn porties zo precies mogelijk zijn. Als ik dan nog wat weg moet gooien, zijn het hooguit een paar happen of een mislukt experiment. Maar hoe lukt het mij om zo precies te koken?
Zuiniger koken
Ik begon al met zuiniger koken toen ik nog samenwoonde met mijn ex-vriend. In de eerste jaren ontdekte ik namelijk dat ik heel erg van koken en vooral lekker eten hield. Ik koos dus regelmatig ingewikkelde recepten uit, en deed voor meer dan €20 per dag aan boodschappen. Ik schepte onze borden goed vol, at die meestal wel een heel eind leeg, maar hield ook vaak veel over, wat natuurlijk in de vuilnisbak eindigde. Daarom besloot ik mijn porties te halveren, en raad eens? Ik had eigenlijk geen honger meer. En als ik dat wel had, at ik later nog een boterham of iets anders, en maakte ik een mentale notitie dat ik de volgende keer toch wat meer moest maken.
Uitgebalanceerd
In die tijd deed ik nog niet aan vleesvrije maaltijden, en elke avondmaaltijd bestond uit groenten, maar ook veel vlees en aardappels, rijst, pasta of iets in die trant. Inmiddels bestaan mijn maaltijden over het algemeen uit honderd gram vlees (of vleesvervangende producten), honderd gram aardappels of vijftig tot vijfenzeventig gram (droge) rijst, pasta of iets vergelijkbaars, en minstens tweehonderd gram groenten. Al zijn groenten eigenlijk hetgeen waar ik het minst op bespaar, want die gaan bijna altijd wel op. Waarom ik minder vlees ben gaan eten, kun je hier lezen. Wel heb ik nog heel lang restjes rijst en pasta overgehouden, eigenlijk tot ik het echt letterlijk ging afwegen naar gewichten die ik opzocht op internet. Dit bleek toch nog te veel, dus ging ik steeds minder koken tot ik op het ideale gewicht uitkwam.
Diepvriesmaaltijd
Natuurlijk zijn niet alle maaltijden makkelijk in kleine hoeveelheden te maken. Gelukkig heb ik voor zulke momenten een hele mooie vriezer: spaghettisaus, curry, stir-fry, ik zorg dat ik sowieso een paar extra porties heb en vries deze in. Dan zijn het dus wel altijd volwaardige porties. De bijbehorende pasta of rijst kook ik vers op het moment dat ik het ga eten, want rijst en pasta worden in mijn ogen niet echt beter van de vrieskou.
Persoonlijk
Alle hoeveelheden die ik in het bovenstaande stuk noem, zijn voor mij genoeg, maar ik snap dat dat voor een ander veel te weinig zou kunnen zijn. De precieze hoeveelheden zijn dan ook niet het punt van mijn verhaal. Weten hoeveel er gegeten wordt in je huishouden: dát is belangrijk om zo min mogelijk eten over te houden. Ben je wel een kliekjesliefhebber? Dan is een kliekjesdag ook een prima manier om ervoor te zorgen dat er minder voedsel wordt verspild! En voedselverspilling is iets wat ik erg belangrijk vind om tegen te gaan, voor de portemonnee, maar natuurlijk ook voor het milieu!

