Persoonlijk

Aan deze 5 dingen geef ik geen geld (meer) uit – lente 2020

Toen ik in 2018 begon met dit blog deelde ik wel eens lijstjes met dingen waar ik geen geld (meer) aan uitgaf. Dit onderwerp droogde na een tijdje echter op. Er zijn heel veel dingen waar ik geen geld aan uitgeef die helemaal niet interessant zijn om in een artikel onder de loep te nemen. Nu is het dus al een hele tijd geleden dat ik een artikel als deze online heb gezet en heb ik wel een aantal dingen die ik wil benoemen.

Goedkope versies van dure dingen

Soms kan een budgetversie van een design item best mooi zijn. Over het algemeen merk je toch wel ergens aan dat het product namaak is. Als ik een item echt mooi vind, of het nu gaat over kleding of interieur, dan spaar ik er liever voor. Een andere optie is zelf maken of bij de kringloop een vintage look-a-like vinden. Dat maakt het proces ook nog eens interessant. Meestal is het echter zo dat de echte versie de moeite niet waard is van het zelf maken en de tijd van sparen niet overleeft in de mode. In dat geval ben ik vooral blij dat mijn huis niet verder volloopt met zooi waar ik na een half jaar niks meer aan vind. Overigens heb ik niks tegen budgetproof ‘design’. Winkels als Ikea en Kwantum hebben regelmatig prachtige items voor weinig.

Hypes

Flippo’s, scoubidoo, fidget spinners. Dat waren hypes voor hele bevolkingsgroepen. Maar ik heb zelf ook wel eens ‘hypes’ in mijn persoonlijke leven. Zo heb ik een tijdje Barbies verzameld. Of gaf ik als kind regelmatig mijn hele vakantiegeld uit aan 1 bepaalde knutselhobby. Toen Primark een paar jaar geleden met een hele Beauty and the Beast collectie kwam was ik daar ook door gehyped. Uiteindelijk heb ik alleen Chip/Barstje (het kopje met het scheurtje) gekocht. Want toen iedereen en z’n tante deze collectie begon te kopen was de interesse er vlug af. Heeft me toch wel wat geld bespaard. Overigens was de Barbie verzameling dan wel weer lucratief. Ik verkocht sommige van mijn verzamelde poppen voor 2 tot 4 keer zoveel als de nieuwprijs. Degene die ik zelf heel speciaal en mooi vind heb ik nog bewaard.

Eten ‘om te proberen’

Natuurlijk probeer ik best wel eens wat nieuws. Ik vind dat ook ontzettend leuk. Maar voor nieuwe producten heb je ook nieuwe recepten nodig. Zo hebben er echt al wel veel groenten (het zijn meestal groenten) mijn koelkast verlaten om meteen in de vuilnisbak te eindigen. Dat doe ik dus al een paar jaar niet meer. Eerst een recept, een plan. Dan pas een product kopen. Hierom vind ik Hello Fresh ook echt super. Want ik heb veel lekkere groenten ontdekt dankzij deze box. Recepten gebruik ik vaak later nog om nog eens te maken.

Uitjes om het uitgaan

Ik ben een huismus, maar er zijn genoeg leuke dingen om te ondernemen. Dan geef ik daar ook echt met veel plezier geld aan uit. Ik heb alleen een hekel aan uitjes ‘want het is zonde om binnen te blijven’. Die insteek heeft me onnodig veel geld gekost. Vooral aan matige films in de bios en slechte horeca. Maar ook groepsactiviteiten met mensen waarmee ik eigenlijk geen klik had. Prima als de activiteit dan wel in mijn straatje viel. Dat was alleen niet altijd zo. Elke keer deed het me weer pijn als mijn (weinige) geld daarheen ging in plaats van naar een uitje dat ik zelf graag wilde doen. Zoals bijvoorbeeld een dagje Efteling, want dan vind ik het wel het geld waard. Of wat denk je van terras, waarbij er teveel (dure) drankjes en matige borrelhapjes genuttigd werden. Als ik 2 of 3 keer thuis was gebleven had ik dat geld kunnen uitgeven aan een echt etentje bij een goed restaurant. Het zijn keuzes en mijn keuze is voortaan om te kiezen voor mijzelf en niet voor sociale druk.

Uitverkoop om de uitverkoop

Huh, wat? Gierige Gerda koopt geen uitverkoop? Oh jawel, alleen ik koop uitverkoop heel anders dan dat ik dat 5 jaar geleden deed. Voorheen ging ik meerdere keren naar de stad of shopte ik online voor alles wat ik mooi vond. Of eigenlijk wat ik goedkoop vond. Want de prijs leek soms wel belangrijker dan de pasvorm of het uiterlijk van het item. Dit resulteerde in vele miskopen en een volle kledingkast. Inmiddels shop ik heel anders en maak ik vooral gebruik van aanbiedingen voor items die ik sowieso wil hebben. Winkelen is iets wat ik nog echt heel sporadisch doe en dan heb ik wel echt een duidelijk boodschappenlijstje. Soms met specifieke items, soms gewoon een soort kledingstuk. Overigens zorg ik ook echt goed voor mijn kleding. Zodat ze extra lang meegaan. In 2017 kocht ik voor weinig tricot zomerjurkjes bij C&A. Die jurkjes gaan nu dus voor de 3e zomer in mijn kledingkast en ze zien er nog prima uit.

Ik denk tegenwoordig heel erg goed na of ik vind dat de waarde van een product of activiteit gelijk vind aan de prijs. En wat de kosten-per-gebruik zullen zijn. Een item van €10,00 dat ik 1 keer gebruik heeft wat mij betreft dezelfde waarde als een item van €100,00 dat ik 10 keer kan gebruiken. Natuurlijk kan ik de waarde of de kosten-per-gebruik ook best wel een keer verkeerd inschatten. Het gaat vooral over de mindset die je hebt om niet zomaar geld uit te geven zonder er zeker van te zijn dat je je er goed bij voelt. Dit voorkomt bij mij ook zeker heel veel spijt. Maar zorgt ook dat mijn geld niet ‘ineens’ verdwenen is, terwijl ik niet het gevoel heb er echt iets voor gekocht te hebben.

3 gedachten over “Aan deze 5 dingen geef ik geen geld (meer) uit – lente 2020”

  1. Het lezen van dit leuke stukje was een feest der herkenning voor mij! Met groente heb ik nog nooit een probleem gehad, maar wel met ander eten: gekke blikjes, zakjes en pakjes uit het buitenland lagen hier soms jaren op de plank! Kopen omdat het in de uitverkoop of de bonus is doe ik ook niet meer, mits het artikel op mijn boodschappenlijstje staat of vast in ons assortiment zit. En hetzelfde geldt voor kleding, sowieso koop ik dit jaar niks, maar andere jaren koop ik alleen dat wat ik nodig heb, uitverkoop of niet! Het is even wennen maar inmiddels vind ik de kick van het ‘niet kopen’ leuker dan die van het ‘koop maar raak’!

  2. Mooie lijst die aanzet tot nadenken! Ik vind het mooi hoe je nadenkt over de uitjes waar je wel of niet aan deel wilt nemen. Daar gaat immers niet alleen geld, maar ook – nog waardevoller – tijd inzitten.

  3. Dat zijn mooie inzichten die je hebt opgedaan! Vooral top dat sociale druk nu geen issue meer voor je is.

Reacties zijn gesloten.