duurzaamheid

Aftellen tot kerst: Mijn duurzame verlanglijstje voor de decembermaand

Eigenlijk is het met zes weken tot kerst al te laat om nog verlanglijstjes te maken. Eigenlijk zou je namelijk uiterlijk eind september al je cadeautjes binnen moeten hebben. Daarna gaan prijzen omhoog en begint de eindejaarsmarketing. Vooral voor speelgoed is het verschil groot, soms kan het wel 70% in prijs schelen! Je zou dus wel gek zijn om langer te wachten. Alhoewel? Op dit moment zijn er ook veel leuke initiatieven die tweedehands cadeautjes stimuleren. Iets wat ik alleen maar kan aanmoedigen. Laat kindjes, in plaats van een wortel of tekening, speelgoed waar ze niet meer mee spelen in de schoen doen. In ruil krijgen ook zij tweedehands cadeautjes terug van de Sint. Mooi toch?

Nou heb ik zelf ook wel een verlanglijstje en ik wilde die toch een keertje delen. Misschien is mijn lijst niet helemaal vol met cadeau’s die makkelijk tweedehands gekocht kunnen worden, maar wel producten die mijn leven duurzamer zullen maken. En dat is voor mij ook veel waard. Lieve Sint, lieve Kerstman. Dit is mijn verlanglijstje.

Compost emmer voor in de keuken

Achter in de tuin wil ik graag een compostbak maken, maar dit wil ik het liefste van hout doen. Er zijn verschillende plastic opties, maar die zijn eigenlijk allemaal niet naar mijn zin. Ik vroeg me in eerste instantie wel af of een compostbak wel kon in een rijtjeshuis-tuin. Maar compost hoort niet te stinken en trekt ook geen ongedierte aan. Dus het kan gewoon prima. Maar om in eerste instantie het keukenafval wat in de compostbak moet te verzamelen, zodat ik niet elke dag tig keer op en neer hoef te lopen, wil ik graag een leuke vintage (stijl) compostemmer voor op het aanrecht.

Een grote regenton

Afgelopen zomer heb ik al veel met regenwater proberen te bewateren. Ik had alleen (nog) geen regenton, dus moest het met emmers en bakken. Dat is onhandig en inefficiënt. Daarom wil ik graag een regenton voor komend jaar. Nu kan ik vast verklappen dat we deze al hebben gekocht en dat ik dus al zeker weet dat ik ‘m krijg, haha. Ik heb gekozen voor een 240 liter regenton, geen kleintje dus. Want ik moet er wel een groot deel van mijn moestuintje mee kunnen water geven.

Pannen zonder teflon

Steeds meer begin ik me bewust te worden van bepaalde keuzes, de keus voor pannen die geen giftige stoffen afgeven is daar een van. Ik weet niet van al mijn pannen zeker waarvan ze gemaakt zijn. Nu wij geen gas meer gebruiken en binnen een paar jaar aan inductie gaan is het wel handig om te gaan nadenken hoe ik dan verder wil. Pannen als Le Creuset zijn natuurlijk echt droompannen, maar ook loeizwaar. Mijn andere optie is GreenPan, maar daar moet ik nog even wat meer reviews van lezen. Eigenlijk een slecht punt zo op een verlanglijst, want als iemand me dit zou willen geven moeten ze zelf nog onderzoeken wat een goede optie is. Haha. Maar keukenspullen van goede kwaliteit zorgen wel echt dat goed en lekker koken, ook op budget, echt veel makkelijker wordt.

Wijn- of bierbrouw pakket

In het kader van meer zelf doen wil ik graag ook een keer wijn en/of bier maken. Bij Hema werd vorig jaar een wijnmaak-kit geintroduceerd, maar deze lijkt nu grotendeels uitverkocht. Biermaak-Bierbrouwpakketten zijn op veel plekken te koop. In dezelfde categorie wil ik ook graag fermentatiepotten, dit zijn glazen potten met een waterslot. Zodat er wel lucht uit te potten kan, maar niets in. Op deze manier kun je dan ook bijvoorbeeld zuurkool maken. Het lijkt me gaaf om te proeven hoe dat dan smaakt, in plaats van zo’n zakje uit de supermarkt.

Abonnement op De Tuin Op Tafel magazine of Stadstuinieren

Ik lees sinds afgelopen zomer veel magazines via de app Readly, een app waarmee je veel tijdschriften van zowel Nederlandse, Engelse als Duitse bodem kunt lezen. Voor wie een hobby heeft en daar graag over leest is dit met € 11,99 in de maand echt een deal. Ik heb dus zelf veel tuintijdschriften gelezen. Maar ook haaktijdschriften en de Quest zo af en toe. Echt leuk, maar soms wil je niet op je telefoon zitten. Dan is een fysiek tijdschrift ook leuk. En mijn favorieten van het moment zijn dan De Tuin Op Tafel, die je ook bij Readly kan lezen, en Stadstuinieren. Die laatste is helaas niet digitaal te lezen, dus daarop zou een abonnement wel echt tof zijn. Maar eerlijk, een abonnement op Readly zou ik dus ook al een gaaf cadeau vinden!

Ik heb altijd geleerd dat je een verlanglijstje mag vullen met alles wat je zou willen krijgen. Je moet alleen niet verwachten dat je ook alles krijgt. En eerlijk; als je ouder wordt moet je de cadeautjes toch zelf kopen. Dus dit is voor mij meer een wishlist voor dingen die ik nog graag wil hebben. En ik kan natuurlijk altijd nog een bierbrouwpakket voor mijn vriend kopen als cadeau… *Sneaky lach* Wil je nog meer duurzame inspiratie? Moestuin Advies heeft een blog geplaatst met duurzame cadeautips.

Dit artikel is geheel uit eigen beweging geschreven. Het artikel bevat affiliatelinks.