Review

Alles over écht lekker budget koken van Merlien Welzijn

Heel vaak krijg ik de vraag hoe je nou echt lekker budget kunt koken. Ik deel daarom graag zelf recepten. Maar nu is er een boek dat ons beloofd om daar ook bij te helpen. ‘Alles over écht lekker budget koken’ van Merlien Welzijn. Bekend van de website Bijstandsgerechten.nl en schrijfster van het eerder uitgebrachte ‘Koken voor 4 personen voor €5’. Ik ben dus erg benieuwd naar het boek en heb zin om flink geïnspireerd te worden om lekker budgetproof te koken!

Niet alleen recepten

Naast de bijna 150 pagina’s aan recepten, waar ik straks nog veel dieper op in ga, staan er ook veel andere tips in. Natuurlijk kom je voor je bespaartips altijd naar GierigeGerda.nl, maar ook in dit boek geeft Merlien aandacht aan de bewaar-, koop-, en bespaartips, boodschappen doen en besparen. Ook gaat ze diep in op alle basisbenodigdheden en smaakmakers die onmisbaar zijn in je keuken. Daar staan wat dingen in die heel logisch zijn, maar ook dingen waar ik zelf echt wel zonder kan. Zoals een rijstkoker. De smaakmakers ben ik het dan weer wel helemaal mee eens. Goedkope producten kunnen met de juiste smaakmakers ineens heel luxe en lekker worden. Handig ook dat er een lijstje met seizoensgroenten te vinden is in het boek, zo kun je eenvoudig zien welke groenten het goedkoopst zijn op dit moment. Ook geeft het boek aandacht aan zelf telen en langer bewaren van groenten, om nog een stukje extra te besparen. Ook wordt er aandacht besteed aan kliekjes en hoe je deze moet voorkomen.

Topchef Ron Blaauw

Niet alleen Merlien deelt haar recepten, ook topchef Ron Blaauw van sterrenrestaurant Ron Gastrobar in Amsterdam deelt een paar recepten. Super gaaf want hoewel ik me vooral richt op mensen die wíllen besparen, lijkt Merlien zich vooral te richten op mensen die móeten besparen. Zij kunnen dus zeker geen geld vrij maken om bij een sterrenrestaurant te gaan eten. Als je dan wel thuis een recept van hem kunt volgen is dat extra leuk. Dit zijn ook de weinige recepten die mij wel echt aanspreken. Deze recepten moet je voor minder dan €10,00 kunnen maken, mits je verstandig boodschappen doet. Maar dat is aan de lezers van dit blog vast wel toe te vertrouwen.

De recepten

Het boek is geschreven met een standaard gezin in gedachten. Twee volwassenen (grote eters) en twee kinderen (kleine eters). De meeste recepten (70 stuks) zijn gericht op een budget van €5,00 voor een avondmaaltijd, een aantal ‘verwen gerechten’ voor speciale avonden die maximaal €10,00 kosten om op tafel te zetten. Het soort recepten is vooral no nonsense. Vlug op tafel en zonder dat je enorm goede skills moet hebben om ze te kunnen bereiden. Wat je moet doen is duidelijk uitgelegd en eigenlijk zijn alle recepten minder dan 1 bladzijde lang. Geweldig dus voor weekdagen wanneer je na je werk nog wat op tafel moet zetten.

Dit vind ik er van

Over smaak valt niet te twisten. De recepten uit dit boek zou ik zelf niet vlug klaar maken, al vind ik het wel heel leuk dat Merlien met budgetproof producten als kippenpoten, saucijzen en knakworsten werkt. Dat maakt dat het wel echt goede budgetproof gerechten zijn en ik kan me zeker voorstellen dat er een doelgroep is die de recepten wél heel erg aanspreken. Zeker voor gezinnen met kinderen die normaal vlug naar AVG maaltijden grijpen is dit een leuke afwisseling. Wel vind ik het dan heel jammer dat de meeste recepten vlees bevatten, bewerkt vlees is niet heel gezond en om dan te besparen zou je beter vaker een dagje vegetarisch kunnen eten. Al zijn daar wellicht genoeg andere kookboeken over geschreven.

Het kookboek Alles over écht lekker budget koken van Merlien Welzijn, uitgegeven door Karakter uitgevers b.v. is o.a. te koop bij Bol.com  voor €14,99.

Ik heb dit artikel ter review opgestuurd gekregen. De link naar de verkoopsite van bol.com is een affiliatelink.

6 gedachten over “Alles over écht lekker budget koken van Merlien Welzijn”

  1. De site bijstandsgerechten kende ik al lang, maar ik had er al een hele tijd niet meer op gekeken en zie nu dat er veel meer recepten dan voorheen opstaan. Het lijkt mij een leuk boek maar kost wel 15 euro, terwijl op de site kijken niets extra’s kost….knieperdekniep hoera!

  2. Ik vind die 5 euro per gerecht nog niet eens schokkend weinig, moet ik zeggen. Met veel TGTG kopen en vleesvervangers in de aanbieding denk ik dat wij daar gemiddeld ook wel op uitkomen (de dagen dat we vis eten uitgezonderd dan).

  3. Er wordt hierbij niet uitgegaan van dingen als TGTG. Veel gerechten bevatten wel vlees en er staan ook gerechten met vis in. Maar ik ben het met je eens dat het niet per se weinig is. Ik ben deze week een week verspillingsvrij (met als basis TGTG en verspillingsvrij van Jumbo en Lidl) aan het eten en ik haal meestal de euro per portie niet. Maar ja zo’n kookboek kan niet gebaseerd worden op zo’n wisselend product natuurlijk.

  4. Ik was wel benieuwd naar de recepten, maar als ik op de site kijk zie ik dat het helaas geen recepten zijn die mij aanspreken. Er wordt ook zeer weinig groente gebruikt bij de recepten van 5,- lijkt het.
    Wat dat betreft zou men de subsidies op vlees beter naar groenten kunnen verplaatsen, zodat ook mensen met een kleine beurs gezond kunnen eten..

  5. Gezond eten voor weinig gaat ook prima zonder subsidie op groenten en fruit. Wij geven niet meer dan €25,00 p.p.p.w. uit aan alle boodschappen en eten bijna elke dag ieder minstens 250 gram groenten, fruit eten we te weinig dat geef ik eerlijk toe. Maar daar zou makkelijk ruimte voor gemaakt kunnen worden door snacks te vervangen, dat zou wellicht nog goedkoper kunnen zijn ook.

  6. Ik heb ooit eens de site bezocht, nu al een hele poos niet meer gedaan. Wij gaan ook even weer de broekriem aanhalen mbt het avondeten. We maakten het de laatste paar maanden toch wel beetje te gortig soms hoor ( ach..dan halen we toch even chinees? Heb geen zin in koken, hebben we nog patat? ) Dat soort dingen. Dus even weer weekmenu’s gaan bedenken en de folders weer goed doorspitten! Dan komt het wel weer goed. Het is ook puur het gemak geweest van ons hoor…maar dat kost ook wat. Dank voor de tip!

Reacties zijn gesloten.