Samenwonen financieel 1 jaar
Huishouden

Ask me anything #1 – Samenwonen

Het is inmiddels een jaar geleden dat mijn vriend en ik gingen samenwonen. Uiteraard deden we dit vooral omdat we erg veel van elkaar houden. Echter was ook de financiële situatie een grote reden. Apart wonen betekent niet alleen 2x huur, maar ook 2x gas en elektriciteit, 2x gemeentebelastingen en ook boodschappen waren door 2 huishoudens best wel prijzig. Nu zijn we een jaar verder en dat is het perfecte moment voor een terugblik. Daarom vroeg ik op Instagram wat jullie graag willen lezen over dit onderwerp. Let wel op; wij wonen momenteel in een sociale huurwoning, als je gaat samenwonen in een (al dan niet gezamenlijk) koophuis kunnen andere keuzes verstandig zijn.

Hoe hebben jullie de financiën geregeld?

Om onze verdeling juist te kunnen maken hebben we een spreadsheet bijgehouden waarin alle gezamenlijke uitgaven werden bijgehouden. Huur, energie en internet bijvoorbeeld, maar ook boodschappen en andere uitgaven voor ons samen. Net als inkomen trouwens, want mijn inkomen is in de afgelopen jaren altijd wisselend geweest en zo ook in 2019. Aan het einde van dat jaar hebben wij de balans opgemaakt en besloten hoe wij het het nieuwe jaar gaan verdelen. Dit is dus niet 50/50, maar naar rato van ons beider inkomen. We hebben door het jaar heen gewoon ieder de rekeningen betaald die op onze eigen naam binnenkwamen of afhankelijk van het bedrag gesplit. In 2020 zullen wij zo verder gaan en als het nodig is zullen we het herzien.

We hebben dus geen gezamenlijke rekening en hier hebben wij bewust voor gekozen. Waarom vind ik een beetje moeilijk om kort uit te leggen, maar laten we het erop houden dat ik wat dat betreft slechte ervaringen heb. Daarnaast vinden we dit systeem nu prima werken, dus waarom iets maken wat niet kapot is? We gooien ook niet al onze uitgaven op 1 grote hoop. Als alles betaald is houden we ieder geld over voor onze eigen uitgaven. Dat is wel handig omdat mijn vriend zijn hobby over het algemeen wat duurder is dan mijn hobby. Zo hoeven we ons dus niet schuldig te voelen over onze persoonlijke uitgaven.

Hoe zijn abonnementen en verzekeringen geregeld met het samenwonen?

Toen we besloten hadden dat mijn vriend bij mij zou intrekken hebben we alle abonnementen en verzekeringen naast elkaar gelegd. Voordelen en nadelen, prijzen en looptijden met elkaar afgewogen. Zo was mijn energiecontract al een paar maanden verlopen, maar had mijn vriend nog één jaar te gaan. Dat was dus een makkelijke keuze. Zijn internet kwam echter van het dure (en in deze omgeving slecht werkende) Ziggo, ik had al Telfort en dat beviel goed dus zijn we daar bij gebleven. Verzekeringen waren vooral persoonlijk, dus alleen de inboedelverzekering is opgehoogd naar een huishouden van 2 personen. Ik vond dit eigenlijk het minste werk van alles.

Moest je veel huurtoeslag en/of zorgtoeslag terugbetalen nadat jullie gingen samenwonen?

Als je al toeslagen ontvangt voor je gaat samenwonen is het wel verstandig om even goed op te letten of je nog recht hebt op huur- en zorgtoeslag. Huurtoeslag wordt altijd berekend over beide inkomens, maar zorgtoeslag wordt alleen over beide inkomens berekend als je toeslagpartner bent. Check even goed op de site van de belastingdienst of dit wel of niet voor jou geldt. Omdat wij pas in december gingen samenwonen en geen toeslagpartners zijn hoefde ik niet veel terug te betalen aan huurtoeslag en niets aan zorgtoeslag. Het is wel vrij ingewikkelde materie, dus ik adviseer je er goed naar te kijken. Weet je niet zeker of de toeslag die je ontvangt terecht is (dit kan ook komen door wisselend inkomen) zet het dan apart zodat je het in 1 keer terug kan betalen als dit nodig is. Heb je er uiteindelijk wel recht op, dan heb je meteen een mooi spaarpotje!

Waarop had je (achteraf) nog kunnen besparen?

Gezien mijn vriend heel simpel bij me is ingetrokken denk ik dat we op het verhuizen en samenwonen an sich niks extra hadden kunnen besparen. Wat me wel op is gevallen is dat ik dit jaar voor het eerst sinds ik hier woon geld terug kreeg van de energiemaatschappij. Het enige wat is veranderd in de ‘zuinige’ zin van het woord is de wisseling van wasmachine. Mijn wasmachine was een twee-in een met wasdroger en hoewel ik er niet vaak gebruik van maakte was het schijnbaar wel een energieslurper.

Voelde het oneerlijk dat de lasten samen delen zoveel geld scheelt?

Zoals ik al zei waren kosten deel van de reden dat we samen wilden gaan wonen. Vind ik dat oneerlijk? Dat is denk ik niet de juiste benaming. Dat kosten voor 1 persoon hoger zijn is in sommige gevallen heel logisch. Het oppervlak van een huis verandert niet als er meer of minder mensen wonen en het is ook altijd even duur om een huis warm te houden.

Hebben jullie een buffer en hoeveel is dit?

Wij hebben geen gezamenlijke buffer, omdat we eigenlijk nog in de ‘experimentele’ fase zaten met wat alles voor ons zou kosten. We zijn ieder wel zelf aan het sparen geweest en een buffer opbouwen is daarvoor een belangrijke reden. Zelf houd ik het liefste aan dat ik minstens 6 maanden aan onkosten als buffer heb, maar ik ben deze buffer nog aan het opbouwen. Wil je zelf weten wat een goede buffer voor jou is? Kijk dan even op de site van Nibud, zij hebben een rekentool gemaakt die ook rekening houdt met andere dingen dan alleen je vaste lasten.

Was je vriend het vanaf het begin eens met de ‘gierige Gerda’-levensstijl?

Voordat mijn vriend en ik ervoor kozen om samen te gaan wonen hadden wij al 2,5 jaar een lat-relatie. Wij leerden elkaar kennen toen ik op mijn financiële dieptepunt zat en mijn vriend nog studeerde. We woonden toen een half uur uit elkaar en hij had een Jan Linders in de buurt, waar toen nog regelmatig heel leuke cashback acties waren. Al in de eerste maanden leerde hij dus mijn ware aard kennen, haha. Hij heeft daar destijds ook meteen flink van geprofiteerd. Toen er een actie was waar je 6 flessen wasmiddel/verzachter gratis kreeg kon ik die 2 keer meenemen, we hadden immers 2 huishoudens. Nu vindt hij het zelfs wel leuk en als hij een keer boodschappen moet doen gaat hij ook echt op jacht naar koopjes. Vaak komt hij dan thuis met lekkere, luxe koffie met een 35% kortingssticker of zo. En als er bier gehaald moet worden voor een feestje worden de folders al een paar weken van tevoren gecheckt zodat de beste deal wordt gescoord. Ik heb hem echt aangestoken dus.

Hoe budgetteer je als 1 van de 2 alleen maar ‘dure’ dingen wil eten?

Ik vind het erg belangrijk om de juiste keuzes te maken. Ik weet niet wat je onder ‘dure dingen’ verstaat, maar overal is een oplossing voor te verzinnen. Daarnaast is communicatie vooral key. Waarom wil je partner die dure dingen? Is er een alternatief? Is er een manier om goedkoper aan dure opties te komen? Wij ontdekten laatst bijvoorbeeld heel lekkere drop, maar met bijna €3,00 per zakje wel duur. Ik ben toen gaan zoeken of ik het ergens voor minder kon vinden. Uiteindelijk lukte dat, ik moest dan alleen wel 20 zakjes tegelijk kopen. Prima, drop is iets wat wij altijd in huis hebben en op deze manier zou ik €19,00 besparen. Wij besparen eigenlijk niet op onze wensen. We eten (bijna, want iedereen maakt wel eens een fout) altijd lekker, laten nooit een luxe staan en we missen echt helemaal niks.
Het enige moment dat ik ‘nee’ zeg tegen mijn vriend is als hij me om iets vraagt wat we de vorige keer weg konden gooien. Maar dat lijkt me een heel goede reden om iets niet te kopen. (En voor mijzelf geldt deze regel uiteraard ook.)

Wat hebben jullie gedaan met de dubbele spullen?

Wij hebben in dit appartement geluk met een enorme berging, daar kan dus gelukkig heel veel in. Sommige dingen hebben we verkocht, zoals bijvoorbeeld het bed van mijn vriend en mijn koelkast. We hebben daarbij vooral de beslissing gemaakt op basis van leeftijd, kwaliteit en gemak. Onze gasfornuizen waren bijvoorbeeld bijna identiek, ondanks dat die van mijn vriend nieuwer was leek het een beetje onnodig om deze te wisselen. Ik moet zeggen dat ik echt geen fan ben van Marktplaats, maar het kan toch best wel een lekker zakcentje opleveren.

Gaf de taakverdeling in het huishouden veel problemen?

Onze taakverdeling is heel duidelijk. We hebben onze eigen kwaliteiten en wat we leuk en minder leuk vinden, eigenlijk is onze taakverdeling op die manier redelijk natuurlijk verlopen. Eerst zorgde ik voor het eten en zou mijn vriend opruimen. Ik ben alleen een heel chaotische kok, dus is dat zorgde al vlug voor frustratie. Nu doe ik de keuken dus en hij de was, prima. We zijn wat dat betreft wel goed op elkaar ingespeeld.

Het is een flink verhaal geworden, dat had ik eigenlijk niet verwacht omdat veel vragen toch dezelfde strekking hadden. Financieel vind ik samenwonen wel echt heel veel meer lucht geven dan alleen wonen, maar ook huishoudelijk gezien is het fijn dat je de taken kunt verdelen.

3 gedachten over “Ask me anything #1 – Samenwonen”

  1. Mooi dat jullie samen goede afspraken hebben kunnen maken! Ik zou ook echt niet voor een gezamenlijke rekening gaan.

  2. Ik vind een gezamelijke rekening, naast beiden je eigen rekening, denk ik overzichtelijk. Zodat je de gemeenschappelijke dingen daarvan kan betalen (zoals bijvoorbeeld de huur en energiekosten). Maar je kan ook best afspreken dat de een dat betaald, en de ander zijn/haar deel overmaakt naar degene die betaald. Kan me goed voorstellen dat je bij slechtere ervaringen, je daar nu niet meer op zit te wachten.

Reacties zijn gesloten.