duurzaam besparen
duurzaamheid

Duurzame manieren van besparen

Duurzaamheid, milieuvervuiling, dierenwelzijn en het klimaat zijn hot topics, maar ik denk dat ik voor veel anderen praat als ik zeg dat het allemaal best lastig is als je er wat aan wil doen. Je lijkt alles ook meteen 100% en perfect te moeten doen en kleine stapjes of fouten worden meteen afgestraft door internet. Dat terwijl je op datzelfde internet ziet dat er zoveel mensen zijn die er verder geen flikker om lijken te geven. Waarheid is dat wat internet zegt helemaal niet uitmaakt; elke duurzamere keuze die je maakt is waardevol en van gemaakte fouten kun je alleen maar leren voor de toekomst.

Wat mezelf betreft vind ik het soms best moeilijk om te keuze te maken tussen besparen of duurzaamheid. Als het een paar cent scheelt ga ik met liefde voor een duurzamere optie, maar soms zijn de meer duurzame opties ook veel duurder of haast niet te verkrijgen. Ik voel me daar best wel eens schuldig over, zeker als lezers er opmerkingen over maken. Ik ben op zich geen blog gericht op duurzaamheid, ik weet daar te weinig over. Toch zijn er ook voor mij kleine en grote keuzes die zowel helpen met besparen als helpen bij een duurzamer leven.

1. Zelf je waterflesje meenemen/ vullen

Volgens mij een no brainer voor veel mensen, maar ik wil hem toch noemen omdat er altijd wel iemand is die je kan inspireren. Ik moet wel zeggen dat een fijne waterfles vinden, die niet lekt, nog wel een dingetje was voor mij. Inmiddels gebruiken mijn vriend en ik de waterfles van Ikea 365+ serie, maar €1,99, stevig en lekt niet in je tas. En hoewel het natuurlijk niet de bedoeling is dat hij wordt weggegooid; er kan altijd iets mee gebeuren waardoor hij vervangen moet worden (bij mijn vriend is hij gejat op een festival) en dan is de prijs ook prima! Ik ben zelf ook enorm fan van de UPPLADDA fles met rietje, iets duurder met €4,99 maar sinds ik deze heb heb ik ook veel minder bruiswater (en frisdrank) gedronken dus echt een besparende, duurzame keus! En ook nog eens gezond.

2. Fietsen of wandelen in plaats van de auto (of openbaar vervoer)

Ook gezond is om vaker de fiets te pakken of te wandelen als je ergens heen moet. Het is niet voor elke afstand en voor iedereen haalbaar, maar als het wel kan, zeker geen slecht idee. Je bespaard er niet alleen brandstof mee uit, als je het regelmatig doet kan het ook een goede manier van bewegen zijn zonder te sporten. Dus dan bespaar je eigenlijk dubbel! Ik mis het zelf echt enorm dat ik niet kan fietsen en ook te voet boodschappen doen of iets dergelijks zit er niet in. Hopelijk komt daar vlug verandering in.

3. Flessen en potten hergebruiken

Voor wie vaak vers appelsap uit glazen flessen drinkt; als de drank op is zijn deze flessen perfect als voorraadfles. Voor suiker, macaroni, rijst en linzen passen bijvoorbeeld zijn deze flessen perfecte opbergpotten. Ik weet niet meer op welke Instagram ik dit voor het eerst zag, dus geef even een shout out als jij dat wel weet! Het was volgens mij iets met huisje nummer zoveel, maar daarna laat mijn geheugen mij in de steek.
Natuurlijk kun je ook andere potten en flessen gebruiken als voorraadpot, in plaats van weer nieuwe te kopen. Met een beetje krijtverf een label erop zetten en je hebt een heel hippe voorraadpot.

4. Vegetarisch eten (zonder vleesvervanger)

Boodschappen worden steeds duurder en een groot deel van het boodschappenbudget wordt ingenomen door vlees of als je al vegetarisch bent; vleesvervangers. Toch is dat helemaal niet (dagelijks) nodig in een gezond dieet. Ga ook eens voor andere opties; linzen, bonen en kikkererwten zijn een stuk goedkoper en net zo gezond. Ook noten zijn een goede vervanger voor vlees. Noten zijn wel wat duurder dan bonen, maar je hebt er ook veel minder van nodig, deze kunnen ook echt zorgen voor de bite die je soms kan missen bij vegetarische gerechten.

5. Zelf groenten snijden (en de groenten in herbruikbare zakjes meenemen)

Gemak dient de mens, maar voor voorgesneden groenten betaal je best een hoop meer. Vooral van die gemengde groenten die eigenlijk vooral uit wortel en prei bestaan. Als je het zelf snijdt bespaar je dus heel veel geld én plastic verpakking. Zeker als je dan ook nog herbruikbare zakjes gebruikt om je groenten in te doen ben je helemaal goed bezig. Deze vragen wel om een kleine investering, maar ik geloof dat 2 zakjes nog geen euro kosten, dus het valt reuze mee.

Als je dan zelf snijdt heb je misschien wel veel te veel, maar niet getreurd want je kunt het prima invriezen! En mijn tip om te voorkomen dat ingevroren groenten pruttig worden; gooi ze recht uit je vriezer in je pan. Op die manier kan ik zelfs andijvie invriezen, gewoon recht uit de vriezer door mijn aardappelpuree, et voila; geen verschil met vers!

Natuurlijk zijn dit niet de enige tips en daarom wil ik hier zeker vaker aandacht aan gaan besteden. Heb jij nog tips die mij kunnen helpen om duurzamer budgetproof te zijn? Laat dan zeker een berichtje achter!

11 gedachten over “Duurzame manieren van besparen”

 1. Ik heb standaard zo’n opvouwbaar tasje in m’n handtas, scheelt weer een plastic zak! Beter voor je portomonnee, maar beter voor ’t milieu. Als ik dan toch een plastic tas “moet” kopen gebruik ik deze nog tig keer opnieuw ?

 2. Geweldig als je dit al doet hoor! Alle beetjes helpen en bij mij begon ik het steeds leuker te vinden toen ik er blogs over ging volgen en nu gaat het vanzelf

  De grootste impact op het milieu is nieuwe spullen kopen dus hergebruik en marktplaats is mn grootste vriend 🙂
  Verder vind ik zelf afval scheiden ook heel belangrijk.. plastic is geen slecht product alleen wel als het in de natuur terecht komt

  Leuk dat je hierover schrijft

  fijne dag

 3. Koop een goed stuk zeep ipv flessen douchegel. Zelf vind ik de aleppozeep met 40% laurier heel fijn voor een gevoelige huid. Het is wel even wennen want je huid voelt na het afspoelen wat ruw aan maar daar wen je snel genoeg aan.
  Ik snij het stuk zeep in 2 of 3 stukken, dat is toch wat handzamer in gebruik.
  Je doet er veel langer mee dan met een fles douchegel en het scheelt natuurlijk heel veel plastic.
  Het is dus wel dat je een duurder product koopt maar ik denk dat als je het uitrekent je met het stuk zeep voordeliger uit bent!
  En als dit je bevalt kan je ook eens een shampoobar proberen. Is ook even wennen maar scheelt ook zo veel plastic!

 4. Weet je wat mij opvalt is dat als mensen weten dat je met het milieu bezig bent ze vaak wachten op iets waar ze je op kunnen “betrappen”. Ik eet geen vlees, zal het nooit meer eten, daarvoor is mijn dierenliefde te groot maar als ik eens een keer leren schoenen aan heb; JA maar je hebt wel leren schoenen hoe zit dat dan?
  En niet vragen uit nieuwgierigheid maar op verwijtende toon. Zo ik heb jouw betrapt.
  Zo ook als we iets nieuws kopen voor ons huis; hey jullie waren toch zo milieubewust?
  Ik heb een stel in mijn vriendenkring die echt heel erg ermee bezig zijn en weinig uitgeven maar……ze vliegen wel.
  Nou moet je de mensen horen.
  Schijnbaar MOET je als je toch bezig bent meteen100% goed doen.
  Ik doe voor 80% goed denk en hoop ik. Ik merk dat ik toch veel bewuster leef dan de mensen om mij heen.
  Ja we zouden auto enz. weg kunnen doen maar daar piekeren we niet over. We doen ons best voor de rest.
  Valt het jou ook op dat mensen je de “les” lezen en dan mensen die zelf er niet veel aan doen bedoel ik.

 5. Hi Minke, altijd goed deze tips voor meer bewustwording! Ik maak me ook nog weleens schuldig aan een flesje icetea kopen terwijl ik ook thuis icetea kan maken in mijn thermosflesje..
  In de keuken is herbruikbaar vershoudfolie met bijenwas handig (wel even een investering) en zijn de ÖVERMÄTT van Ikea heel fijn!
  In huis is ook veel te winnen door isolatie bijvoorbeeld. Op deze website vind je onder ‘kleine maatregelen/ bespaartips in huis’ ook goede suggesties; https://www.duurzaambouwloket.nl/stappenplan
  Eigen ervaring, dit is verslavend?.
  Groetjes!

 6. Hoi Minke,
  Wat goed dat je er bewust van bent en dat je er zelf op wilt letten .
  ?”We don’t need a handful of people doing zero waste perfectly. We need millions of people doing it imperfectly”?
  Ik volg deze groep nu al een lange tijd op Facebook je kan er een hoop van opsteken , wellicht kan je er lid van worden en een kijkje nemen ?
  Zero waste/ less waste Nederland

  Fijne Zondag

 7. Wat Priscilla inderdaad zegt. Mijn motto is ‘beter inconsequent goed dan consequent fout’. En die hanteer ik op allerlei gebieden: duurzaamheid, opvoeding, gezonde voeding.

 8. Als je niks doet, kun je ook niks fout doen, dus dan is het makkelijk kritiek hebben. Theodore Roosevelt zei het mooier:
  “It is not the critic who counts; not the man who points out how the strong man stumbles, or where the doer of deeds could have done them better. The credit belongs to the man who is actually in the arena, whose face is marred by dust and sweat and blood; who strives valiantly; who errs, who comes short again and again, because there is no effort without error and shortcoming; but who does actually strive to do the deeds; who knows great enthusiasms, the great devotions; who spends himself in a worthy cause; who at the best knows in the end the triumph of high achievement, and who at the worst, if he fails, at least fails while daring greatly, so that his place shall never be with those cold and timid souls who neither know victory nor defeat.”

 9. Zo langzamerhand begin ik oud te worden 😉 dus de jaren dat ik bewuste keuzes maken tellen ook al aardig op. Ben altijd al natuurmens geweest (de bekende paplepel ook) en om die reden vanzelf altijd zuinig geweest met van alles, omdat ik me bewust was van het afval (en waar het vaak blijft liggen).

  Om dan weer het cirkeltje rond te maken naar jouw blog(naam), gierige Gerda: de laatste jaren ben ik me pas echt bewust geworden hoeveel mij dit financieel heeft opgeleverd! Omdat ik allerlei zooi, uit principe, niet of zo min mogelijk kocht, en dat geld heb gespaard.

  En verder inderdaad: elk klein beetje helpt, het hoeft niet meteen een groots gebaar te zijn. En gebruik vooral je “boerenverstand”. Denk er over na, waar komt een product vandaan, waar gaat het straks weer naartoe, hoe lang kan ik het blijven gebruiken, etc.

 10. Hoi Gerda, net als vele anderen doe ik ook mijn best én blog ik er over. En dat het niet altijd makkelijk is en niet altijd lukt om de meest duurzame manier te kiezen. Het is helaas niet anders! Belangrijk is om je niets aan te trekken van de betweters en negatievelingen, gewoon lekker je ding blijven doen en bedenk dat alle beetjes helpen!

 11. Hi Gerda,

  Superleuk om al jouw tips te lezen. Vind het name leuk als je laat zien dat duurzaam vaak helemaal niet duur hoeft te betekenen en dat zo iedereen ook hier een steentje aan bij kan dragen. We zijn onlangs met wat vrijwilligers een website gestart om alle duurzame producten te verzamelen en makkelijker vindbaar te maken. We zouden heel graag jouw tips op [de site] ontvangen. We zullen sowieso jouw website in de gaten blijven houden. Veel succes met alles wat je doet!

Reacties zijn gesloten.