Persoonlijk

Bespaar tientallen euro’s per jaar met een menstruatiecup. Hier vind je de meest betaalbare opties!

Een gemiddelde vrouw is, bij elkaar opgeteld, 10 jaar van haar leven ongesteld. Dat betekent ook dat ze tussen de 11.000 en 15.000 tampons, maandverband en andere producten voor de menstruatie gebruikt. Wat dat kost, in je portemonnee en voor het milieu! Gelukkig is er sinds een aantal jaar de oplossing voor in de vorm van menstruatiecups. Hoewel het klinkt als een goed idee, vond ik de aanschafprijs wel vrij heftig. Maar ook dáár is inmiddels verandering in gekomen en zijn er plekken waar je menstruatiecups kunt kopen voor minder dan €20,00!

Hier koop je je menstruatiecup voordelig

Oké, €22,00 is net boven de €20,00. Maar op dit merk zijn regelmatig aanbiedingen en dan is de prijs wel minder. Daarom wilde ik deze toch graag noemen.

Als je voor het eerst een menstruatiecup moet gaan gebruiken kan het lastig zijn om te beslissen welke maat je hebt. Dan is de practicup een goede oplossing, je krijgt er bij je bestelling namelijk meteen 2 zodat je kan uitproberen welke maat het beste voor je werkt!

Waar je je menstruatiecup níét moet kopen

Ook op plekken als AliExpress kun je voor weinig menstruatiecups kopen. Vaak kun je ze daar al voor minder dan €5,00 vinden. Toch wil ik je op het hart drukken dit niet te doen. De veiligheid van deze producten is niet gegarandeerd. En dat je een product in Nederland koopt bewijst ook geen veiligheid*, ik heb namelijk dezelfde goedkope en potentieel onveilige menstruatiecups bij Bol.com en speciale ‘duurzame’ websites gezien. Er zijn veel keuzes in menstruatiecups, maar zorg altijd dat je weet wie de producent is en het product betrouwbaar* is en waarvan je ook (onafhankelijke) reviews kunt vinden.

*Producten die worden geïmporteerd uit niet EU landen hebben geen CE keuring gehad. Je weet dus niet of ze voldoen aan de Nederlandse standaarden voor veiligheid. Je weet ook niet wat voor stoffen zijn gebruikt voor de productie en of deze allemaal veilig zijn voor je gezondheid.

Voordelen van de menstruatiecup

 • Menstruatiecups bevatten geen schadelijke stoffen. Tampons en maandverband wél. Doordat de vaginawand erg goed is doorbloed neemt het makkelijk de bleekmiddelen, bestrijdingsmiddelen en geurstoffen die gebruikt worden bij productie van tampons op. Goed om eens bij stil te staan.
 • Gaat lang mee, waardoor de menstruatiecup duurzamer voor het milieu én je portemonnee is.
 • De kans op de tamponziekte, ook wel tts of toxic shock syndrome genoemd, is heel veel kleiner omdat het vacuüm zit en er dus minder kans op bacterievorming is. Je kunt je menstruatiecup daarom tot wel 12 uur laten zitten. In tegenstelling tot de veilige 4 uur van de tampon. Een menstruatiecup kan dan ook tot wel 3 of 4 keer zoveel bloed opvangen als een tampon.
 • Je kan er alles mee zonder bang te zijn voor doorlekken.

Nadelen van de menstruatiecup

 • Inbrengen kan even lastig zijn in het begin. Maar denk even terug, tampons waren in het begin ook lastig. Dus oefen gewoon lekker op je gemak thuis en maak het eigen. Na een tijdje kan je je niet meer voorstellen dat je het ooit lastig vond, net als nu met tampons.
 • Ook verwijderen zal even wennen zijn. Als je een cup verwijderd zit deze vol bloed, dat kan best even wennen zijn ten opzichte van de tampon of maandverband. Deze vervolgens om spoelen gaat thuis misschien wel makkelijk, in openbare toiletten wordt het een ander probleem.
 • Wat ik zelf ook vrij nadelig vind is dat je je menstruatiecup niet zo makkelijk in een tas stopt als een tampon. Nu kan je voor noodgevallen natuurlijk altijd nog wegwerpproducten meenemen. Dat neemt dan wel weer een beetje weg van de duurzaamheid.

Dit artikel bevat affiliate links.

6 gedachten over “Bespaar tientallen euro’s per jaar met een menstruatiecup. Hier vind je de meest betaalbare opties!”

 1. Andere optie: geen merk-maandverband kopen, maar de huismerken/eigen merken.

  Bij mij begon dat om dat het meest bekende merk ineens merkbaar parfum in de maandverbandjes ging doen. Het geurmengsel van bloemen en bloed wat dan vrijkwam vond ik nogal onappetijtelijk! Wie dat verzonnen had?

  Dus ik ben overgestapt op geurloos en merkloos maandverband. Na een klein beetje zoeken heb ik nu drie goede opties die in m’n supermarkt of bij de drogist te krijgen zijn. Waarschijnlijk kost me dat in totaal ongeveer 20 euro per jaar.

 2. Aangezien je met een cup zo 10 jaar doet bespaar je uiteindelijk toch bijna €200,00. En dan hou ik er nog geen rekening mee dat de producten duurder worden. Daarnaast is wegwerp materiaal van eigen merk ook niet duurzaam.

 3. er zijn ook wasbare inlegkruisjes voor wie geen weggooi wenst om wat voor redenen ook.ik kocht er een aantal in china

 4. Goed dat je ook de veiligheid benoemt! Volgens mij kostte mijn cup een aantal jaar geleden iets van 28 euro. Voor een product dat je zo lang gebruikt vind ik het persoonlijk ook niet zo spannend meer of-ie nou 20 of 30 euro kost, maar voor sommige mensen is het natuurlijk wel relevant.

 5. Er zijn inmiddels veel katoenen/biologische producten op de markt, dus het hoeft allemaal niet meer zo chemisch en slecht voor lijf en milieu. Daar betaal je uiteraard wel meer voor. Ikzelf slik anticonceptie en ben hoogstens 3x per jaar ongesteld. Met mijn verbruik valt het dus alles mee. Ik zie het helemaal niet zitten, dat geklooi met zo’n volle cup. Brrrrr.
  En ja, ik weet het: het is je eigen lijf, het is gewoon bloed. Blabla. Maar nee. Ik vind menstrueren al viezig genoeg op de huidige manier. In mijn geval dus goddank maar heeeeeeeel weinig.

 6. Wat schadelijke stoffen betreft; er zijn ook biologische maandverband- en tamponmerken zonder schadelijke stoffen, zoals Natracare en Yoni.

Reacties zijn gesloten.