Review

Duurzame DIY’s in het boek Doe het zero van Jessie en Nicky Kroon

Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp en een zero waste lifestyle is daarbij een goede stap. Nu ben ik verre van zero waste. Maar toch probeer ik wel overal waar ik kan (en wil) de stap te maken om (single use) plastic te vervangen. Iets waar ik nog geen alternatief voor heb gevonden is huishoudfolie. Dus toen ik bij Marije (van het YouTubekanaal ‘Ditgebeurterals’) het boek Doe het zero voorbij zag komen en zag dat daar een DIY voor bijenwasdoek in stond was mijn aandacht meteen getrokken. Want die dingen kunnen duur zijn als je ze wil kopen! Natuurlijk was ik ook wel benieuwd naar de rest van het boek.

Wie zijn Jessie en Nicky Kroon?

Zussen Jessie en Nicky Kroon zijn de drijvende kracht achter het blog Het Zero Waste Project. Al in 2014 begonnen zij zich bezig te houden met een zero waste levensstijl. Eerder schreven de meiden dan ook samen een boek met dezelfde naam als het blog. En ze hebben samen een webshop met duurzame producten. Nu is daar dus het boek Doe het zero bijgekomen. Het is duidelijk dat ze dan wel voor ‘zero waste’, maar niet voor ‘zero effort’ gaan.

Wat kun je vinden in het boek?

Het boek staat vol met doe-het-zelf varianten van producten die je normaal in de supermarkt en drogisterij vindt. Heel divers; van allesreiniger tot haarwax en van vleesvervangers tot confetti. Ik moet zeggen dat ik het erg jammer vind dat er maar 2 recepten voor vleesvervangers in staan, want hier werd ik erg enthousiast van. Maar het boek is wel heel erg divers in wat er in staat en je kunt er eigenlijk alles in vinden waarvan je een zero waste versie zou willen.

Ook aan veganisten wordt gedacht

Fijne is ook, dat er dan (net als bij andere DIY’s en recepten) ook een oplossing bij staat voor mensen die vegan zijn. Gezien ik zelf ook mijn bijenproducten zoveel mogelijk vermijd is dat erg goed. Wel jammer dat er voor veel zoete gerechten dadels worden gebruikt, maar dat is een persoonlijk ding dat ik die dingen echt heel vies vind (vooral het idee dat er vaak insecten in zitten) en weiger te gebruiken.

Maar waarom en hoe werkt het?

Sommige dingen zijn moeilijk om zomaar op te geven. Het is dan goed om te weten waarom een product slecht is voor het milieu/ je gezondheid. En waarom het zero waste alternatief ook werkt. Gelukkig zorgen Jessie en Nicky in dit boek ook voor veel uitleg. Van uitleg over de losse ingrediënten die worden gebruikt tot uitleg hoe bepaalde producten werken. Het enige waarvan ik de informatie een beetje karig vond is waarom je bepaalde ingrediënten juist moet mijden. Daar zul je dus zelf nog onderzoek naar moeten doen, hiervoor worden wel bronnen genoemd dus je weet wel waar je moet zijn als je meer wil weten. Ik vond dit alleen wel erg jammer, omdat ik op het moment dat ik het boek las niet zomaar Netflix kon gaan kijken.

Niet voor die hard zero waste warriors

Voor iemand die al langere tijd bezig is met zero waste en ook al veel zelf maakt is dit boek overbodig. Het is een bundeling van alles wat ik allang op Pinterest heb zien staan. Ik had juist wel gehoopt op alternatieven van die manieren, omdat bijvoorbeeld het zero waste wasmiddel me al niet beviel. Toch kan ik me goed voorstellen dat als je net begint om je duurzamer op te stellen dat het handig is als je daar een handboek voor kunt gebruiken. Dan is het boek wél heel erg compleet. Door de vormgeving krijg je ook echt zin om aan de slag te gaan.

Niet alles moet je zelf willen doen

Achter in het boek wordt ook aandacht besteed aan producten waar Jessie en Nicky op adviseren om niet zero waste te gaan. Dingen als anti-conceptie, zonnebescherming en menstruatieproducten. Ze geven aan dat er wel opties zijn, maar daar zichzelf niet aan wagen én leggen uit waarom. Super! Want je kan niet altijd alles zelf doen. Of tenminste dat moet je niet willen. Mijn achtergrond als schoonheidsspecialiste doet bij een aantal recepten dan mijn wenkbrauwen fronsen. Ik ben niet tegen het zelfmaken van cosmetica, maar het is wel heel belangrijk dat ook zelfgemaakte cosmetica goed is afgestemd op iemands huid. Waag je er niet aan als je niet weet wat je doet er zijn dan denk ik al best wel wat merken die ook bezig zijn met zero waste die beter voor je huid zijn. Zelfde geldt voor de mascara. Erg gevaarlijk product om zelf mee te gaan klooien. Voor je het weet heb je een ooginfectie. Kies hierbij liever voor een merk dat duurzaam onderneemt, maar wel hygiënisch is. Vervang ook die netjes elke 3 maanden en na een verkoudheid.

Het is een heerlijk boek om doorheen te bladeren. Prachtige foto’s. Rustige en luchtige opmaak. En natuurlijk gedrukt op papier met een verantwoorde afkomst. Ik heb er erg van genoten en vind het, zoals eerder gezegd, echt wel een aanrader voor iemand die nog helemaal nieuw is in de wereld van zero waste.

Doe het zero van Jessie en Nicky Kroon. Uitgegeven door Lev. uitgevers onderdeel van A.W. Bruna Uitgevers B.V. is te koop bij o.a. Bol.com voor €22,99. Liever het e-book? Die kun je direct downloaden voor €11,99.

Ik heb het boek ontvangen om over te schrijven. In dit artikel staan affiliate links.

4 gedachten over “Duurzame DIY’s in het boek Doe het zero van Jessie en Nicky Kroon”

  1. Ben je al met het bijenwasdoekrecept aan de slag geweest? In mijn ervaring is dat grappig genoeg een van de dingen die niet héél veel voordeliger zijn om zelf te maken, want bijenwas ik nu eenmaal prijzig. Ik heb een aantal gekochte en een aantal zelfgemaakte (door mijn moeder), maar de zelfgemaakte blijven helaas wel wat kleverig en zijn daarom wat minder fijn in gebruik, vind ik persoonlijk. Ben benieuwd naar jouw ervaring!

Reacties zijn gesloten.