Geen categorie

De pieper in de hoofdrol met heerlijke Hutsballen van ALDI

Ik heb een hekel aan voedselverspilling, volgens mij komt dat altijd wel duidelijk door in mijn artikelen en socialmediaposts. Maar soms is het best lastig om te verzinnen wat je nog met je restjes kan doen. En dan zeg ik; maak er een bitterbal van! Eigenlijk kun je met alles wel een bitterbal maken, maar ik ga je in dit artikel vooral vertellen hoe je een Hutsbal kunt maken.

ALDI presenteert: de Hutsbal

Bij ALDI staat de pieper in het zonnetje. En ter ere van de Pieper heeft ALDI een heel speciaal recept ermee gemaakt. Ze hebben de Nederlandse specialiteit die iedereen wel kent, namelijk hutspot, omgetoverd tot een bitterbal. Ofwel de Hutsbal! Jawel een bitterbal met een hutspot vulling. Een recept dat door supermarktketen ALDI werd gelanceerd ter ere van de pieper. Want de pieper is toch wel een product waar we trots op mogen zijn!

Salpicon maken

Salpicon is de basis van elke bitterbal, als je dit kunt maken, kun je eigenlijk overal wel een bitterbal van maken. Het is eigenlijk een soort gebonden saus die je steviger maakt met gelatine, nou is gelatine een dierlijk product dus wil je je Hutsbal vegetarisch maken, vervang dan de gelatine voor 1 theelepel arrowroot poeder.

Ingrediënten:

 • 10 gram margarine
 • 12 gram bloem
 • 60 ml groentebouillon
 • 1,5 blad gelatine
 • peper en zout

Je begint dus met het maken van salpicon. Hiervoor smelt je boter, wacht tot het niet meer bubbelt en een beetje bruin wordt. Als de bloem erbij gaat zorg je dat je goed roert met een garde zodat het een deeg wordt. Laat het deeg even garen voor je beetje bij beetje de bouillon toe gaat voegen. Voorzichtig roeren tot het een dikke, gladde massa wordt en alle klontjes verdwenen zijn. Breng op smaak met peper en zout en voeg de gelatine toe. Zet dit weg zodat het kan afkoelen.

Hutsbal vulling

Zoals ik in de intro al vertelde, kun je eigenlijk overal wel een bitterbal van maken, maar deze vulling maken we wel even extra lekker. De spekjes kun je eventueel weglaten of vervangen voor een vegetarische optie.

Ingrediënten:

 • 80 gram gekookte aardappel
 • 30 gram uitgebakken spekjes
 • 40 gram gekarameliseerde ui
 • 40 gram wortel (in kleine blokjes gesneden)
 • 10 ml sinaasappelsap
 • 5 gram margarine
 • 1 stuk steranijs
 • peper en zout

Kook de wortel met de sinaasappelsap, steranijs en 5 gram boter tot de wortel gaar is. Laat dan het vocht verdampen zodat de wortel zacht is en de buitenkant mooi glanst. Kijk wel uit dat de suiker in de sinaasappelsap niet karameliseert, dat is een kwestie van goed opletten en precies op het juiste moment van het vuur halen. Vis de steranijs ertussenuit. Stamp de aardappel en meng het met de spekjes, ui en wortel tot een stamppot. Als het is afgekoeld kun je het mensen met de salpicon en een nachtje in de koelkast laten rusten.

En rollen maar!

Voor het rollen van de Hutsballen moet de salpicon, de binnenkant van de bitterbal, goed gekoeld zijn. Ik laat het daarom het liefst een nacht in de koelkast staan. Dan weeg je per bal precies 20 gram af. En rolt de salpicon tot een mooie ronde, gladde bal. Leg de ballen dan een paar uur in de vriezer, om op te stijven. Dan gaan we ze paneren.

Ingrediënten:

 • 2 eieren
 • bloem
 • paneermeel
 • peper en zout
 • frituurolie

Daarvoor gebruik je het eiwit van 2 eieren, in een diep bord. Dan nog een bord met daarin een laagje bloem. En een diep bord met een laagje paneermeel, gemengd met wat peper en zout. Rol de bal eerst door het eiwit, dan de bloem, dan weer eiwit, dan paneermeel en dan nog een keer eiwit met daarna paneermeel. Door dubbel te paneren krijg je een heel mooi krokant laagje. Leg ze na het paneren nog een paar uur in de vriezer en frituur de ballen dan op 180 graden!

ALDI’s Pieper Paradijs

Heb je nou geen zin om zelf aan het koken te gaan, maar wil je de Hutsbal wel zelf een keer proeven? Dan kan dat van 13 t/m 23 oktober op Utrecht Centraal Station in ALDI’s Pieper Paradijs. Een pop-up store die helemaal gewijd is aan Neerlands trots; de aardappel. Naast de Hutsbal proef je hier ook andere aardappel, of moet ik zeggen pieper, recepten (natuurlijk te bereiden voor een ALDI prijs) en je kan geweldige foto’s maken in pieper thema. Super leuk uitje dus voor de herfstvakantie of als je toch even moet wachten op je volgende trein!

Bitterballen maken vind ik zo leuk om te doen! Ik heb het al wel vaker gedaan en erover vertelt, maar dit was wel een heel nieuwe ervaring! En het leuke idee dat je dus eigenlijk vrij makkelijk restjes kunt omtoveren tot een lekkere snack is helemaal goed. Je kunt de bitterballen trouwens gewoon tot 6 maanden bewaren in de vriezer, maar ik geloof echt wel dat je ze eerder opgepeuzeld hebt!

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met ALDI.