Boodschappen

Besparen op boodschappen als je elke dag naar de supermarkt gaat

Een van mijn tips om te besparen is om zo min mogelijk boodschappenmomenten in te plannen. Voor veel mensen is het het voordeligst om weekboodschappen te doen, met misschien een klein extra versmoment halverwege de week. Maar uiteraard zijn er altijd mensen die liever elke dag boodschappen gaan doen en ook ik doe tegenwoordig (bijna) elke dag boodschappen. Toch blijf ik makkelijk onder de 25 euro per persoon per week. Hoe dan? Nou, door deze dingen in de gaten te houden!

Help voedselverspilling voorkomen

Ze heten bij elke keten anders en ze worden bij elk filliaal op een ander moment afgeprijsd. Maar het is altijd slim om even te kijken bij de afprijzingen om te zien wat er goedkoop is. Door te beslissen wat je uiteindelijk gaat koken op basis van de producten die je daar vind kun je heel veel besparen. Daarnaast is natuurlijk ook de Too Good To Go app een goede optie.

Ken je budget en hou het in de gaten

Stel dat je budget voor boodschappen 300 euro per maand is, dan mag je in een maand met 30 dagen dus 10 euro per dag uitgeven, zorg dus dat je daar niet overheen gaat dan kan het namelijk rap oplopen. Als je alles in je mandje gooit kun je zo elke dag voor een paar tientjes aan boodschappen meenemen. Zeker als je na je werk, met honger, richting de plek gaat die is ingericht om zoveel mogelijk geld uit je zakken te kloppen.

Maak een mini-boodschappenplan

Je kan een lijstje maken met dingen die je nodig hebt, maar ook een soort boodschappenplan. Dat is iets waar ik tegenwoordig zelf liever mee werk. Dus dan is het ‘een maaltijd voor maandag’, in plaats van dat de ingrediënten voor die maaltijd op mijn lijstje staan. Dingen die ik wel echt nodig heb of die ik in de aanbieding wil kopen zet ik er wel duidelijk op. Andere aankopen beslis ik steeds vaker gewoon in de winkel. De schappen die ik niet nodig heb sla ik wel over, maar daar kom ik straks nog toe!

Zorg dat je niet teveel kán meenemen

Ga te voet of met de fiets boodschappen doen. Of zet een (boodschappen)tas in je karretje waar al je boodschappen in moeten passen. Het voorkomt vooral de ongeplande en onnodige boodschappen. En dat zijn nu net de boodschappen die je veel geld kosten. Natuurlijk kan je ook altijd een mandje pakken in plaats van een karretje, dat helpt ook veel. Zeker als je kiest voor een draagmandje en niet eentje die je moet trekken want die zijn groter en je voelt het gewicht minder goed.

Blijf aan de zijkant

Is je ooit opgevallen dat de meest hoognodige producten aan de zijkanten van de winkel liggen? De middelste rijen bevatten vaak minder noodzakelijke dingen zoals chips. Haal dat soort dingen 1 keer in de week en blijf verder op de hoognodige plekken. Dool ook niet oneindig door de winkel heen. Maak voor de deur een vlug plan van aanpak en ga alleen op die dingen af. Groenten, vlees, brood, beleg en dan naar de kassa. Als je iets vergeten bent kan dat waarschijnlijk wel wachten tot morgen.

Ieders leven is anders, voor iedereen werkt een andere aanpak beter. Ik kan me heel goed voorstellen dat weekboodschappen niet voor iedereen werken, maar ik hoop dat je met deze tips en op mijn manier toch een beetje zuinig kan leven. En niet zoals ik ooit deed voor 20 tot 50 euro per dag uitgeven voor twee mensen. Want het is het niet waard!