financiële problemen jill youtube
Schulden

Wat te doen als je financiële problemen hebt?

Het kan altijd gebeuren dat je een rekening binnenkrijgt waarvoor het geld niet op je bank staat. Steeds vaker gebeurt het ook bij mensen die op papier genoeg geld zouden moeten hebben. Met alle prijzen die de afgelopen jaren de pan uit zijn gestegen is dat helemaal niet gek. En ook niet iets om je voor te schamen, zeker niet als je laat zien dat je het wil oplossen. Maar het is dus wel belangrijk om dat te laten zien, daarom wil ik even wat belangrijke stappen laten zien die je moet nemen als je in de problemen zit of erin dreigt te komen!

Breng al je schulden in kaart

Ga samen met iemand aan wie je je problemen hebt uit durven spreken om de tafel zitten. Leg alle post op tafel, zorg voor een kop thee en ga alles in kaart brengen. Misschien heb je ‘geluk’ en heb je maar bij een beperkt aantal bedrijven en instanties een achterstallige betaling en zit dat heel goed in je hoofd. Toch zou het lullig zijn als je die ene onbetaalde bestelling bij Wehkamp over het hoofd zou zien. Als je weet wat je moet betalen, kijk dan ook wat je vaste inkomen is. Misschien is er al wel beslag gelegd op je inkomen en krijg je niet je volledige salaris gestort. Hoe vaak krijg je überhaupt salaris? Eens per week? Eens per vier weken? Elke maand? Dit is handig om te weten en uit te rekenen hoeveel en hoe vaak je kunt aflossen.

Leg je situatie uit bij je schuldeisers

Er is meestal heel veel mogelijk als je je mond open trekt tegen je schuldeisers. Bel ze op en leg uit waarom je (nog) niet hebt kunnen betalen. Schuldeisers zijn er niet om jou te pesten, ze willen alleen betaald worden voor de producten of diensten die zijn geleverd. Veel bedrijven zullen er zelfs voor open staan om je te helpen niet verder in de problemen te komen. Kom met een goed voorstel, zorg dat je weet hoeveel je kan missen en zodat je niet zoveel per periode betaald dat je je andere vaste lasten niet meer kunt betalen. Zeker in deze tijd zal er best wel wat meer begrip zijn. Dus nu telt meer dan ooit dat hoe eerder je je meld bij je schuldeisers hoe beter het voor je is!

Even geen luxe

Als je financiële problemen hebt zul je de broekriem aan moeten trekken. Sommige dingen zul je alleen tijdens de tijd van aflossen hoeven te laten, maar je zult er ook voor moeten zorgen dat je niet nog een keer in de problemen komt. Van fouten kun je leren, maar het is zonde als je ze opnieuw maakt. Dus bekijk je oude uitgavenpatroon en zie waar je veranderingen moet aanbrengen. Blokkeer alle webshops waardoor je in de verleiding komt en ga aan de slag om je boodschappen wat voordeliger te doen.

Maak voortaan je enveloppen open

Struisvogelpolitiek is natuurlijk erg makkelijk als je gestrest raakt van de financiële problemen die zich opstapelen. Negeren en de enveloppen niet meer open maken is dan wel heel makkelijk, maar dat maakt een brief niet niet verzonden. Het maakt de rekening niet minder. Sterker nog, als je te lang wacht wordt de rekening alleen maar hoger en hoger. Zeker als er op een gegeven moment zelfs een deurwaarder moet komen. Plan desnoods elke week een moment in om je post te openen en financiën te regelen, zodat je niet elke dag de stress hoeft te ervaren. Behalve de enveloppen waar op staat dat je ze direct moet openen, doe dat ook direct.

Schaam je niet

Bij schulden en financiële krapte voelen mensen vaak schaamte. Ze zijn niet zo succesvol geweest als ze hadden gewild. Maar dat je het nu aanpakt en gaat werken aan een betere toekomst is ook heel knap. Je zoekt hulp en geeft je fouten toe, dat is heel erg stoer. Deze kwaliteiten kun je gebruiken om ervoor te zorgen dat het niet nog eens gebeurt. Natuurlijk is het niet altijd te voorkomen dat je een betalingsregeling moet treffen omdat je een grote (onverwachte) rekening niet in een keer kan betalen, maar hoe eerder je dat regelt des te beter en dat weet je vanaf nu.

Voor niemand is het fijn als het financieel niet voor de wind gaat. Iedereen baalt ervan als een rekening hoger uitvalt dan verwacht. Toch gaat deze rekening alleen maar weg als je hem ook daadwerkelijk betaald. Het maakt niet uit hoe lang je er over doet maar feit is wel dat hoe eerder je begint met betalen, des te eerder je er vanaf bent.