bespaartips
Boodschappen

Wanneer kijk je naar verpakkingsprijs in plaats van liter of kiloprijs?

Gisteren was ik voor mijn weekboodschappen in de supermarkt, één van de items op mijn lijstje was ‘geraspte kaas’. Ja, ik weet dat een blok goedkoper is en meestal rasp ik liever zelf mijn kaas, maar soms moet je ook (kunnen) kiezen voor de makkelijkste optie. Maar dat betekent niet dat ik dan niet de beste prijs wil betalen voor dit gemak! Terwijl ik voor het schap stond te kijken welke kaas per kilo het goedkoopst was viel me op dat de per kilo duurdere kaas wel goedkoper was per verpakking, er zat namelijk 50 gram minder in. Voor mijn gerecht had ik echter meer dan genoeg aan de 200 gram van de goedkopere verpakking. En ik besloot deze mee te nemen, maar dat gaat natuurlijk volledig tegen mijn meest gegeven advies in, want ik hamer er altijd op dat je de goedkoopste optie per kilo, liter of stuk/ portie moet kopen. Waarom komt die regel dan nu te vervallen? 

Koop wat je gebruikt om verspilling te voorkomen

Toen ik nog samenwoonde, maakte ik heel vaak ovenschotels, en over ovenschotels gaat heel vaak lekker veel kaas. Kaas ging dus altijd binnen een paar dagen op, ik kocht vaak blokken met 35% korting of uit de uitverkoopbak bij Jumbo. Wat niet (op tijd) op leek te gaan werd ingevroren. Maar nu de situatie is veranderd kook ik op een heel andere manier. En het kwam de laatste tijd steeds vaker voor dat kaas beschimmelt was voor ik het kon opgebruiken, dan kan kaas per kilo wel goedkoper zijn; als je 20 cent extra hebt betaalt voor de hoeveelheid die je vervolgens weggooit, is het alsnog geldverspilling. Het is dus belangrijk dat je niet alleen kijkt wat het goedkoopste is in feiten, maar soms kan een duurdere optie toch betekenen dat je minder geld kwijt bent vooral omdat je niets weggooit.

Als een verpakking stuks heeft met verschillende gewichten 

Ook bijvoorbeeld wraps vind ik altijd een goede plek om naar aantal in plaats van gewicht te kijken. In mijn vergelijking kwam ik er bijvoorbeeld achter dat er verpakkingen zijn van 8 kleine wraps en verpakkingen van 6 grotere wraps. Per stuk zijn de kleinere wraps ongeveer 20% goedkoper, per 100 gram is de prijs bijna gelijk. Maar als je dan gaat eten eet je waarschijnlijk wel het dubbele aantal wraps van de kleine vergeleken met de grote wrap. Waardoor de grote per portie alsnog goedkoper kan zijn. Het is daarom goed om op zulke momenten verder te kijken dan de prijs per liter, kilo of stuk en echt te kijken naar portie. En natuurlijk ook naar wat je verbruikt of kan bewaren, want weggooien is altijd weggegooid geld. 

Wanneer een eenheid niet vaststaat 

Iedereen weet hoeveel een liter of een kilo is, dat staat vast. Maar als je kijkt naar een rol toiletpapier, dat is geen vaste maat. De ene rol heeft 200 vellen papier, en de andere maar 150. Die twee zijn dus niet met elkaar te vergelijken. Hoe je dat wel kunt doen heb ik al wel eens uitgelegd in een blog. Maar ook voor bijvoorbeeld wasmiddel (zowel vloeibaar als poeder) staat een liter of kilo niet altijd voor dezelfde hoeveelheid wasbeurten. Daarom kijk je als je gaat vergelijken altijd naar het door de fabrikant aangegeven aantal wasbeurten, ook als je zelf besluit meer of minder aan een was toe te voegen. Overigens zou ik nooit meer en altijd minder gebruiken, want je textiel wordt pas schoon als het wasmiddel goed weggespoeld kan worden en met teveel wasmiddel blijft er altijd achter in de stof. Maar goed dat is een les voor een andere blog, haha. 

Zo zie je maar weer dat er altijd uitzonderingen zijn die de regel bevestigen. Koop dus vooral de verpakkingen die passen bij jouw leven. Als je net als ik single bent is het bijvoorbeeld ook niet goedkoper om 10 kilo aardappelen te kopen in de aanbieding, daar gooi je veel teveel van weg. Maar met een groot gezin zou je weer juist een dief zijn van je portemonnee als je in plaats van die ene zak 10 losse kilo zakjes zou kopen. Passen en meten is dus belangrijk, maar voor iedereen is er een manier om te besparen!