december cadeau hacks
Besparen

Besparen op je december cadeaus

Yes, het is eind november. Overmorgen is het Black Friday, volgende week is het pakjesavond en over een maand is kerst alweer voorbij. De tijd vliegt en als je nog geen cadeautjes hebt gekocht, en dit wel van plan bent, zul je toch echt op moeten gaan schieten. De feestdagen kunnen veel geld kosten, zeker als je voor je voor veel mensen cadeaus wilt kopen. Daarom in dit artikel een aantal, wellicht onconventionele, tips om te besparen op cadeaus.

Koop naar waarde niet naar prijs

Als je voor meerdere mensen cadeautjes moet kopen en je hebt een bepaald bedrag in je hoofd hoef je je hier niet altijd aan te houden. Soms heb je gewoon geluk met een aanbieding, kortingscode of wat dan ook waardoor je net wat minder kwijt bent. Er hoeft dan echt niet meer iets bij om toch aan dat bedrag te komen. Je hebt de waarde gehaald en als het goed is de wens van de ontvanger. Dat is alles wat telt.

Of je deze manier van shoppen ook wil gebruiken als er bijvoorbeeld lootjes zijn getrokken is aan jou, maar wellicht is het dan wel netter om het afgesproken bedrag wel volledig uit te geven.

Doorgeef cadeau

In de loop van het jaar verzamel ik altijd wel wat gloednieuwe items waar ik niks mee kan, maar waar een ander dolblij mee zou kunnen zijn. Geen prullaria, maar mooie spullen met een substantiële waarde. Zo won ik eerder dit jaar een cocktail set t.w.v. €35,00, maar als ik al cocktails maak doe ik dat wel met wat ik al in de keuken heb, dus dan geef ik deze liever aan een echte cocktail liefhebber!

Er zijn 2 dingen waar je mee uit moet kijken als je cadeaus doorgeeft. Ten eerste moet je goed opletten dat je niets teruggeeft aan iemand van wie het in eerste instantie kwam. Ten tweede is het verstandig om geen cadeaubonnen door te geven. De vervaldatum is vaak online te vinden en dan valt wel op als deze dichtbij jouw verjaardag is en niet kerst, om nog niet te spreken van cadeaubonnen die korter te gebruiken zijn dan verwacht. Wel kun je deze prima gebruiken om een cadeau voor een ander te kopen en dan bespaar je natuurlijk ook!

Tweedehands is ook prima

Dat gaat over nieuwe spullen, maar het hoeft natuurlijk helemaal niet erg te zijn om tweedehands cadeaus te geven. Zeker bij bepaald kwaliteitsspeelgoed (dan denk ik aan lego of playmobil) kun je veel besparen door bijvoorbeeld via Marktplaats te kopen. Er worden ook genoeg spullen ongeopend verkocht op Marktplaats. De tips die ik in dit artikel geldt hoeven dan ook niet alleen te gelden voor december.

Is er een jarige in januari of februari waarvan het verlanglijstje al bekend is? Zorg dan dat je vlak na Sinterklaas en kerst op Marktplaats kijkt! Meestal worden de cadeaus die niet in de smaak vielen direct weer doorverkocht, dus wie weet heb je geluk!

Kringloop

Een andere goede manier van tweedehands shoppen is bij de kringloop. Dat is misschien niet een plek waar je direct aan zou denken, maar er zijn vaak genoeg producten nieuw in doos te vinden. Zeker, wederom, speelgoed. Het hoeft er dan helemaal niet uit te zien alsof je het bij een kringloop hebt gekocht, die items moet je juist maar links laten liggen. Het is me de afgelopen maanden echter enorm opgevallen dat er heel veel gloednieuwe producten, met perfecte verpakking en alles, in de kringloop liggen.

Tweedehands/ kringloop cadeaus zijn natuurlijk een mooie oplossing voor een duurzamere december. Het is wel moeilijker om de juiste dingen te vinden dan bij een normale winkel. Het is wellicht leuk om zelf op je lijstje aan te geven dat je geen problemen hebt met kringloop cadeaus. Voor mezelf denk ik dat ik een cadeau uit de kringloop wel echt heel erg zou kunnen waarderen, juist omdat er dan veel gedachte en aandacht in het cadeau zit dan dat het gewoon via bijvoorbeeld bol.com is besteld.

Besparen op cadeaus lijkt ‘not done’ te zijn. Toch denk ik dat minder geld uitgeven niet per se het probleem is, het gaat er vooral om dat je de ontvanger geeft wat diegene verdient. Kwaliteit en waarde versus kosten. Als je door deze trucjes te gebruiken juist iets kan geven waar je ontvanger mega blij van wordt, maar wat je nooit had kunnen krijgen zonder te besparen, is dat toch alleen maar winst?

1 gedachte over “Besparen op je december cadeaus”

  1. Vorig jaar heb ik met cadeaubonnen gekocht via Wissel, op blackfriday mooie cadeaupakketten kunnen kopen van een fijn geurenmerk. Een aantal cadeaus voor 5-12, de rest in de loop van het jaar weggegeven.

Reacties zijn gesloten.