besparen december
kerst 2019

Waarom december voor mij geen (extreem) dure maand is

We zijn aangekomen in de laatste maand van het jaar. Door veel mensen wordt december ook ervaren als de duurste maand van het jaar. Ik ga niet ontkennen dat dat bij mij zo is, het vraagt toch wel om wat extra uitgaven. Toch heb ik nooit het gevoel dat ik blut ben als de jaarwisseling is geweest. Het helpt wellicht dat ik geen kinderen heb en dat ik niet voor Sinterklaas hoef te spelen, maar het is niet alsof ik verder per se heel zuinig doe. Ik spendeer mijn geld wel, net als de rest van het jaar, heel bewust.

Plannen

Ik wist in januari al dat december er weer aan zou komen. Daar hoef ik geen helderziende voor te zijn. Daar hou ik dus rekening mee. Zo heb ik in december gewoon mijn normale budget van €50,00 per week en extra geld wat ik heb gespaard. Je hoeft nog geen €10,00 per maand apart te zetten om eind november €100,00 extra te hebben voor december. Sparen is niet waar het bij blijft wat betreft plannen. Ik heb er al vaker over geschreven, maar mijn planning begint al vroeg. Dit jaar is mijn kerst last minute (of ja, een maand van tevoren) flink op de schop gegaan, dus ik heb mijn planning iets aan moeten passen maar het betekent vooral dat ik nu mijn boodschappen lekker online kan bestellen en dat ik dus niet in de drukte naar de supermarkt hoef. Yay! Dat scheelt weer een hoop impulsaankopen. Eerdere artikelen over plannen lees je hier en hier.

Wij doen niet aan luxe cadeaus

Als er al cadeautjes worden uitgewisseld tussen mij en mijn vriend zijn het nooit extreem luxe, onnodige cadeaus. Ik heb meer dan genoeg spullen en als ik iets nodig heb dan koop ik het wel. Soms zijn er wel wensen die wel nodig, maar ook luxer zijn en dat vind ik dan mooie cadeaus. Zo kreeg ik een paar jaar geleden een goede wok en weer een ander jaar een robotstofzuiger. Dat zijn kosten die ik eigenlijk toch wel zou maken. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen blij wordt van een stofzuiger of een pan als cadeau, maar dit werkt voor ons prima. Het kan zelfs zo zijn dat er dit jaar helemaal geen cadeaus worden gegeven.

Luxe voedsel is voor kerst

Lidl kwam geloof ik al in de eerste week van december met hun Delicieux kerstassortiment. Leuk en lekker allemaal, maar in veel gevallen ook een stukje duurder dan je normale boodschappen. Sommige houdbare dingen zijn wel handig om dan vast te kopen, maar dan wel voor kerst zelf of de voorraadkast. Ik heb namelijk ook weer Himalaya zout gekocht voor als de mijne op is, haha. Maar over het algemeen laat ik de verse lekkernijen links liggen tenzij het daadwerkelijk een feestdag is. Luxe vleesgerechten, ovenschotels, smeersels en zoetigheden. Het is allemaal lekker. Dat het wat duurder is dan normaal eten is helemaal niet zo erg, mits je het bewaard voor de echte feestdagen. Dat is niet alleen goed voor de portemonnee, maar zo voorkom je ook dat je met ongewenste kilo’s extra aan het nieuwe jaar begint.

Niet meer dan normaal

Met de feestdagen zelf, zowel Sinterklaas als kerst, ga ik liever voor kwaliteit dan kwantiteit. Natuurlijk zijn de maaltijden een beetje ‘extra’ en is er wel iets meer dan op een gewone dag, meerdere gangen en misschien wat meer bijgerechten dan normaal. Ik zorg er alleen wel voor dat alles wat ik maak ook op zal gaan. Door de dag na kerst restjesdag te plannen hoef je niet bang te zijn dat er te weinig is op het feest zelf, maar hoef je ook niks weg te gooien. Mocht je bang zijn dat er niet genoeg overblijft dan zijn pizza of andere diepvriesmaaltijd altijd nog een optie.

Ik hoef geen nieuwe kleding

Als kind kreeg ik altijd nieuwe kleren met kerst (en pasen), dat doe ik inmiddels al een paar jaar niet meer. Ik heb een heel leuke kerstrok, een paar kersttruien en sowieso wel wat feestelijke jurkjes als ik daar zin in heb. Ik koop deze dingen als ik ze voor een goede prijs tegenkom en niet per se voor 24 december. Ook vind ik het veel belangrijker om comfortabele kleding te dragen dan om helemaal chic te zijn, zowel met kerst als de rest van het jaar.
Niet alleen kleding ook kerstversiering koop ik niet meer nieuw. Mijn boom is wit, rood en zilver als basis en daarbij zitten ornamenten met een verhaal. Elk jaar komen er 1 of 2 ornamenten bij, maar dat slaat geen enorm gat in mijn budget.

Ik geniet ontzettend van de feestdagen, samen zijn en vooral lekker eten. Mijn kerst kan echt verpest worden als er geen lekker eten is. Oké, eerlijk gezegd kan ik sowieso vrij chagrijnig worden als mijn eten niet gesmaakt heeft. Maar dat is een ander verhaal. De basis van mijn december besparingen zit er in dat ik alleen geld geef aan de dingen waar ik echt van geniet en geen onnodige euro’s uitgeef aan dingen die mij (of mijn familieleden) niet blij maken, puur omdat het verwacht wordt of ‘erbij hoort’. Vrij simpel en voor iedereen zit die besparing ergens anders en dit is hoe ik mijn euro’s bewust besteed.

8 gedachten over “Waarom december voor mij geen (extreem) dure maand is”

 1. Geweldig om je stukjes te lezen . Ik merk ook , dat ik wel meer rekening houdt met t onnodig inslaan vd halve supermarkt voor de Decembermaand . Je kunt t immers nooit allemaal opeten . Je restjesdag had ik eigenlijk nog niet bedacht , hoe simpel t idee eigenlijk is …Bedankt weer !!! Fijne feestdagen !!

 2. Ik ga altijd in de dagen na kerst naar de ah want dan gaan ze het duurdere vlees in de aanbieding gooien en heb dan soms ook nog dat er dan 35% afgaat van de prijs.

 3. Goede tip, wel te laat voor de feestdagen zelf, haha. Daarnaast kun je je afvragen of je wel echt bespaard als je dat normaal niet had gekocht. Beetje zure reactie van mij misschien, maar goed om over na te denken. ?

 4. Soms krijg ik wel eens de opmerking dat ik een hoop open deuren in trap. Het zijn alleen niet voor iedereen open deuren. Mijn lezers zijn allemaal op hun eigen pad naar besparen en de een is verder dan de ander. Blij dus om te horen dat ik jou nog op een idee gebracht heb!

 5. Hallo gierige Gerda 😉
  Ik lees graag jou berichtjes.
  Die zijn behalve handig ook nog eens leuk en grappig ?
  En dat ik nu online ben komt eigenlijk door me 2 maanden oude dochtertje
  Die me wakker heeft geschreeuwd, waardoor ik niet meer in slaap kom en zelf vervolgens weer heerlijk ligt te tukken ?
  Allereerst als je goedkoop wil inslaan nog voor de feestdagen moet je bij Albert Heijn zijn.
  De aanbieding is de 2e gratis ?
  En dan hoor ik mensen denken ja van het duurste merk, ja dat klopt maar als je toch uit wil pakken met kerst..
  En ik ben in januari jarig dus ik heb heel goedkoop bier ingeslagen. En dat wil men dan toch van een bekend biermerk..
  Net als de frisdranken en sapjes want die zijn nu dan net zo duur als normaal de goedkoopste variant.over willen uitpakken gesproken ?
  En de amerk wasmiddel had ik laatst zelfs 60% korting op bij 3 producten. Kleine of grote variant. In ons geval een gezin van 8 zijn voor ons de grootverpakkingen ideaal.
  Net als bij een fabriekshal van een bakker halen we voor 2 weken brood 0,50 de kilo dat loont wel als er een brood per dag doorgaat. En we hoeven er niet voor om te rijden want daar let ik natuurlijk ook op. De to good to go deals van bakker Bart en Hema zijn ook een aanrader.
  En we komen dan ook in de buurt van de Duitste grens dus gelijk goedkoop tanken..

  Verder kijk ik veel op Social deal.
  Ik ga voor de helft uit eten doe voor de helft leuke workshops rondvaarten of andere leuke uitjes met mijn gezin.
  Maar ook staan er winkels op die shoptegoed aanbieden voor de helft van de prijs. Zoals een viswinkel en tuincentrum in de buurt.
  Ik zou anders niet zoveel geld uitgeven aan vis of een bloemetje maar op deze manier wordt het leuk en heb je een keer wat speciaals zonder veel geld uit te hoeven geven.Net als bakkers waar je nu 50% korting hebt op verse broodjes en lekkere taartjes en dan een keer niet de afdankertjes.
  Hierbij moet je natuurlijk ook uitkijken dat je er niet te erg in doorslaat..Maar zo heb je wel meer voor minder. Net als met AliExpress de kids vinden de L.O.L surprise poppetjes hiervan net zo leuk als die van de speelgoedwinkel en dan ook nog eens voor meer dan de helft goedkoper!

  Ach zo kan ik nog wel even doorgaan maar jij bent hier immers de expert ?
  Al ben je nooit te oud om te leren en dat doe ik zeker ook van jou!
  En dan zitten we ook nog in de zelfde leeftijdscategorie dus kan ik me ook helemaal vinden in je kleren artikel.
  Oké nog eentje dan Aldi! Daar heb ik voor 4,- een truitje en rokje gekocht en hartstikke hip!

  Ik blijf nog lang lezen en besparen, dank je wel!
  Groetjes Sabine uit Zelhem

 6. AliExpress is natuurlijk leuk en goedkoop, maar voor kinderspeelgoed niet heel geschikt. Hier in Europa hebben we regels zodat het speelgoed veilig is, maar daar doen ze in China niet aan. Er zijn ook in Nederlandse budgetwinkels heel veel leuk speelgoed te koop, misschien geen LOL surprise, maar veiligheid lijkt me belangrijker!

Reacties zijn gesloten.