korting met een lidmaatschap
Actualiteiten

Betalen voor kortingen bij biologische verkoopsites

Ik zie het de laatste tijd steeds vaker voorbij komen; websites waar je een abonnement moet nemen om korting te kunnen krijgen op producten. De verschillende websites adverteren met kortingen van 20% tot 50% op producten maar je moet dan wél een lidmaatschap betalen. Vaak zijn het verkoopsites met speciale voeding; extra gezond of juist gericht op mensen die een bepaald dieet volgen, zoals glutenvrij. Ik werd een beetje geïntrigeerd door het concept, omdat mensen op 2 gevoelige punten (gezondheid en budget) worden verleid tot aankopen. Daarom besloot ik eens onderzoek te doen of het nu echt de moeite waard is om een lidmaatschap aan te gaan als je graag gezonder wil eten of juist een specifiek dieet aan moet houden.

Prijs van het lidmaatschap

Zoals ik in mijn inleiding vertelde, ben ik al verschillende websites tegengekomen met dit concept, toch ga ik de data van 1 site gebruiken om uit te rekenen wat het voordeel is van een lidmaatschap. De meeste sites delen hetzelfde soort concept, prijzen. Kortingen verschillen misschien een beetje maar nooit heel erg. De site die ik als voorbeeld heb, richt zich op gezonde en biologische voeding en claimt bij lidmaatschappen kortingen te geven van 20% tot 50%. Het lidmaatschap kost 100 euro per jaar en je korting wordt verrekend met dit lidmaatschap; heb je aan het einde van het jaar niet minstens 100 euro korting gekregen? Dan krijg je een tegoedbon ter waarde van het overige bedrag. Verzending van een bestelling is gratis vanaf 49 euro, wat je aan verzendkosten betaalt onder dat bedrag is niet duidelijk te vinden.

Productprijzen en kortingen

Om je lekker te maken met de kortingen kun je deze ook al zonder lidmaatschap zien. Als ik daar eens aandachtig naar kijk zie ik al dat veel van de beloofde kortingen niet boven de 20% uitkomen. Als ze al iets hoger zijn, komen ze ook zelden boven de 30% uit en een korting tussen de 36% en 50% heb ik niet gezien. De meeste producten op de website die ik bekijk, zijn ook bij ‘gewone’ biologische supermarkten te koop en ze houden dezelfde prijzen aan. Het enige nadeel is dus dat je bij een gewone bio supermarkt geen (standaard) korting krijgt.

Hoeveel korting krijg je daadwerkelijk?

Stel: op al je boodschappen zou daadwerkelijk 50% korting zitten, je moet tóch eerst die 100 euro lidmaatschap terugverdienen. Dan zou je dus eerst 200 euro uit moeten geven voor je überhaupt quitte speelt. Zo’n feest is het helaas niet; de meeste kortingen zijn 20% en dat betekent dat je je lidmaatschap pas terug hebt verdient nadat je  500 euro uitgeeft op de site. Nu zou dat over een jaar verspreid niet zoveel zijn, nog geen 42 euro per maand, maar bedenk je ook dat je op deze plek geen verse producten kunt kopen dus je moet tóch nog boodschappen doen bij andere winkels. Ook maakt het je bijna verplicht om je aankopen via deze site doen; anders verdien je jouw lidmaatschap  niet terug. En als je die 500 euro hebt uitgegeven, heb je dus 0% korting gehad, pas als je 1000 euro uitgeeft heb je ook 100 euro bespaard; wat in dit geval dus eigenlijk pas 10% korting is.

Is het de ‘commitment’ waard?

Natuurlijk is elke bespaarde euro er 1, dat is een punt dat ik hoog in het vaandel heb staan. Je geeft de verkoopsite echter wel monopoly op je portemonnee en dat voor een klein voordeel. Ik zeg eerlijk; als de kortingen (op alledaagse producten) hoger zouden zijn, zou ik er heel anders in staan. Ik vind het een goede vooruitgang als biologische en speciale voeding beter bereikbaar en betaalbaar zou zijn voor iedereen. Toch denk ik niet dat je dat op deze manier bereikt en vind ik het nu vooral een heel vreemde marketingtruc om te roepen dat mensen goedkoop bij je uit zullen zijn, terwijl ze om te beginnen geld naar je moeten storten om überhaupt bij je te kunnen shoppen. Wat mij betreft geen aanrader dus.

Heb jij deze websites wel eens voorbij zien komen en voelde jij je verleid door de korting?

2 gedachten over “Betalen voor kortingen bij biologische verkoopsites”

  1. Nog nooit gezien, ik eet glutenvrij en ken dus wel een aantal sites die daarop gericht zijn maar heb dit systeem nog nooit gezien. Mag ik weten bij welke site met glutenvrije voeding ze dit hebben?

  2. Nee,ik ken alleen maar sites die soms bepaalde (bio)producten met korting hebben. Gebruik ik die normaal ook,dan sla ik in.

Reacties zijn gesloten.