spaarvarken onscherp
black friday

Black Friday, Black Friday week en Cyber Monday – wat zijn de verschillen? 

Over een week is het Black Friday, dat betekent dat we na het weekend (of misschien nu al, ik werk een beetje vooruit dus ik moet raden) al beginnen met Black Friday week. En het feest gaat door tot de maandag na Black Friday, die Cyber Monday genoemd wordt. Maar wat is het verschil en wanneer kun je nou eigenlijk het beste toeslaan? 

Black Friday in Amerika

Ik zal even beginnen bij de dag waar het allemaal om draait. Black Friday is ontstaan in Amerika, veel mensen zijn de vrijdag na Thanksgiving vrij. Een mooi moment dus om vast de kerstinkopen te doen en dus willen alle winkels de aandacht van de klanten trekken zodat ze hun geld bij hen uitgeven. Vaak gelden de hoge kortingen, gratis cadeaus en andere acties alleen voor de eerste zoveel klanten of voor een korte tijd. En de acties gelden in de fysieke winkels, met flinke rijen tot gevolg. 

Black Friday in Nederland

In Nederland ken ik die gekte niet van Black Friday, wel van de faillissementsverkoop van V&D. Voor ons is de vrijdag na de vierde donderdag in november dan ook geen speciale dag. Maar de eerste speciale feestdag komt er altijd wel bijna aan, want dat is natuurlijk pakjesavond op 5 december. Dit is dus wel een perfect moment om, als je niet je cadeautjes al voor september in huis had, nog de laatste aankopen te doen. Toch is mij de afgelopen jaren opgevallen dat Black Friday niet per se de dag is voor de allerbeste deals. In Nederland is het namelijk de gewoonte om de week voor Black Friday al te beginnen met Black Friday week.

Black Friday week

Black Friday week begon vorig jaar volgens mij al op de vrijdag voor Black Friday. Het speelt zich vooral online af en elke dag waren er hele goede dagdeals te scoren. Over het algemeen gold sowieso dat hoe langer de deal duurde, hoe laffer hij was. Dus het is echt heel slim om gewoon van tevoren te beslissen voor welke prijs je een item van je wensenlijstje koopt. Dan kun je nooit spijt hebben en heel eerlijk gezegd gebeurt het maar weinig dat al afgeprijsde artikelen (onaangekondigd) nog verder zakken. Maar het is wel slim om elke dag je favoriete websites (of mijn Instagram) in de gaten te houden! 

Cyber monday

Omdat Black Friday vooral in de fysieke winkels gehouden werd en online shoppen een ding werd, is Cyber Monday in het leven geroepen. Maar om heel eerlijk te zijn; in de afgelopen jaren heb ik op die dag geen goede deals meer gescoord. Na een hele week vol deals denk ik dat de meeste mensen ook wel een beetje bespaarmoe zijn en misschien ook wel blut. Waar ik in de eerste jaren nog weleens zag dat het alleen de vrijdag t/m de maandag waren kon dat nog wel werken. Maar ik denk ook dat in Nederland vooral Black Friday tot de verbeelding spreekt, verwacht dus geen superdeals meer. Al is het altijd de uitzondering die de regel bevestigt. 

Zo, nu weet je de verschillen tussen de verschillende termen. Tijdens Black Friday week kun je elke dag op mijn Instagram de aanbiedingen insturen die jij tegen bent gekomen, zodat ik kan beoordelen of het een deal of geen deal is. Dus kom vooral lekker meedoen en koop alles van je lijstje alleen voor de beste prijs!