Persoonlijk

Deze dingen heb ik geleerd van (ruim) 7 jaar besparen

Inmiddels is het 7 jaar geleden dat ik Gierige Gerda begon, maar ik begon al wat eerder met (extreem) besparen. Geïnspireerd door de Amerikaanse extreme couponers begon ik met het vullen van een voorraadkast. Eerst met alleen gratis spullen, later ook met andere deals die niet te missen waren. Dat ik daar mijn vriendinnen mee lastig viel, die me uiteindelijk gekscherend gierige Gerda begonnen te noemen liep uiteindelijk uit tot dit platform. En ik heb jullie als lezers inmiddels flink geïnspireerd, maar ook ik heb zelf veel geleerd in de afgelopen zeven jaar.

Het werkt echt als een sneeuwbal

Toen ik begon met besparen in 2016 waren er nog veel geld-terug-acties en waren veel producten veel goedkoper. Toch is mijn voorraad, terwijl hij groeide, me steeds meer gaan besparen. Over het algemeen ben ik in de eerste drie maanden van het jaar én in november (dankzij Black Friday) het meeste kwijt aan mijn niet-eetbare-voorraad. Daarentegen leef ik in de andere acht maanden van het jaar juist weer heel erg op wat er mijn voorraad ligt. Ik heb het afgelopen jaar zelfs nóg minder voorraad aankopen in deze categorie te doen. Ik ben namelijk een heel eind voorzien. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik in de eerste acht maanden van 2022 zelfs onder de 40 euro voor twee personen ben kunnen blijven, dat was nog 10 euro minder dan in 2021! En nu ik weer single ben, lukt het me nog steeds om in mijn eentje van 30 euro per week rond te komen.

Van verspillen kun je leren

Ik heb een hele grote hekel aan voedselverspilling, daarom koop ik graag verspil-me-nietjes bij de supermarkt en probeer ik alle delen van groenten en fruit te benutten voor iets lekkers. Toch heb ik in de afgelopen zeven jaar best wel eens goed voedsel weggegooid. Of ja, het was dan natuurlijk niet goed meer als ik het weggooide. Het punt is duidelijk. Elke keer als ik dat doe, doet het pijn. Daarvan leerde ik heel veel. Ik ga nu bijvoorbeeld niet meer altijd af op cashbacks waar ik niet per se op zit te wachten. En als ik iets in bezit krijg wat ik niet per se zelf gebruik, dan zorg ik dat het zo snel mogelijk bij iemand terechtkomt die er wel blij van wordt. En groenten koop ik alleen omdat ze lekker en goedkoop zijn, niet meer alleen omdat ze goedkoop zijn. Een fout die ik eerst nog wel eens maakte…

Kennis van je gewoonten is de allereerste stap naar besparen

Veel van de deals uit mijn voorraadkast ken ik uit mijn hoofd. Wat betekent dat ik ook de bodemprijzen (beste prijs ooit betaald) van deze producten weet, maar ook wat de beste prijs is voor bepaalde verse producten. Dat is essentieel als ik boodschappen ga doen. In het begin hield ik het allemaal bij in een schriftje, maar inmiddels dus niet meer. Ook bleek het niet alleen belangrijk om van tevoren een boodschappenlijstje te maken. Door vooral ook achteraf te bekijken wat er nu eigenlijk meer mee naar huis ging, kreeg ik een nog beter overzicht waar mijn geld bleef. Samen met de kennis van wat ik dus uiteindelijk koop en niet gebruik, kon ik zo uiteindelijk op een boodschappenlijstje komen wat niet alleen omvat wat ik zou willen gebruiken, maar wat ik ook echt daadwerkelijk gebruik.

Waar ik echt gelukkig van word betreft boodschappen

Mijn doel met besparen is nooit geweest om een sober leven te leiden. Sterker nog, al vlug werd besparen voor mij een manier om meer luxe in mijn leven te krijgen. Dit doe ik op verschillende manieren. Ik word bijvoorbeeld écht niet blij van supermarktbrood, wel word ik heel blij van zelf brood bakken en opeten. Nou dan is één plus één natuurlijk twee. Andersom heb ik weer wel een Nespresso koffiemachine, waarin ik het liefste aluminium cupjes gebruik, de duurdere variant. Zo heb ik al verschillende afwegingen gemaakt en blijf ik dagelijks afwegingen maken van kosten en genieten. Als ik vertel dat ik fan ben van de Knorr wereldgerechten Burritos krijg ik vaak te horen dat dat zó makkelijk zelf te maken is. En dat dat zoveel lekkerder is én goedkoper. Daar zit een punt in, daarom gebruik ik liever zo min mogelijk pakjes en zakjes. Als ik echter zin heb in Burritos heb ik zin in díé Burritos. Dus zelfs de dingen waar ik gelukkig van wordt zoek ik zo uit dat ze voordeliger kunnen, haha.

Bewust boodschappen doen is niet voor iedereen

Ik kan me heel goed voorstellen dat niet iedereen een kelderkast heeft om vol te zetten met voorraad. Ik snap ook heel goed dat niet iedereen op tijd bij de supermarkt kan zijn om bij de verspil-me-niet-producten te komen voor ze zijn uitverkocht of een Too Good To Go box op te halen. Mijn platform is dan vooral ook gericht om anderen te inspireren. Je kunt de tips die je inspireren en die bij jouw passen gebruiken. De tips waar je niks mee kan kun je gewoon links laten liggen. Het is echter niet voor iedereen zo simpel, sommige mensen moeten (op verschillende niveaus van vriendelijkheid) vertellen dat ze het vooral oneens zijn. Jammer, ik hoor op mijn social media veel liever wat jouw manieren van besparen zijn, want ook na zeven jaar kan ik nog heel veel leren!

Besparen heeft me al veel opgeleverd, vooral in mooie herinneringen en vrijheid. Toch sta ik er echt niet meer zo in als ik zeven jaar geleden deed. Het gaat me op dit moment ook niet meer om zo min mogelijk uitgeven, maar juist zoveel mogelijk uit mijn euro halen. Iets wat besparen zoveel makkelijker maakt, want dat is het verschil tussen het gevoel van straf en het gevoel van beloond worden.