Gierige Gerda boekenclub

Chickslovefood vriezer kookboek – ideaal om te besparen of toch niet?

Ik weet niet meer precies wanneer het was, maar al een flinke tijd geleden was ik op zoek naar een boek met recepten voor producten die je in kan vriezen. Heel veel Amerikaanse recepten zijn ten eerste niet van mijn gezondheidsstandaard en ten tweede vaak bedoeld voor in de crockpot. En laat ik die nu geen hebben. Tijdens mijn zoektocht kwam ik er achter dat Nina en Elise van Chickslovefood een vriezerproof-kookboek zouden uitbrengen. Yes! Dat moest ik hebben.

Eerste indruk

Het ziet er meteen uit zoals ik gewend ben van Nina en Elise. Een kookboek dat niet misstaat op de boekenplank, naast al je andere Chickslovefood kookboeken. Ook zoals altijd staan er niet alleen recepten in voor het avondeten, maar ook voor ontbijt en lunch. Handig, maar niet echt een reden voor mij om dit boek te kopen. De ontbijt en lunch die mij aanspreken zijn ook juist degene die je op Pinterest in 1 seconde hebt gevonden; smoothies, eiermuffins, hummus. Waarschijnlijk wel met hun eigen twist, maar niks heel vernieuwends.

Wat kosten de recepten?

Ik zie bij de recepten geen heel gekke of dure ingrediënten staan. Dat is natuurlijk al meteen een goed begin. Wel valt me op dat er veel gebruik wordt gemaakt van ‘wokgroenten’, dan had ik liever gezien dat er gewoon losse groenten genoemd zouden worden. Daarnaast worden er (in mijn ogen) onlogische hoeveelheden gebruikt, waardoor je dus juist weer restjes hebt waar je weer iets nieuws mee moet verzinnen. Nu zou ik zelf wel creatief worden en wellicht meer of minder van een ingrediënt gebruiken. Maar er zijn genoeg mensen die een kookboek NODIG hebben om iets te kunnen maken en niet weten welke regels strikt of losser genomen kunnen worden. Jammer want dat werkt dus voedselverspilling in de hand.

Pluspunten

Over het algemeen zien de recepten er allemaal (redelijk) gezond uit. Geen gekke fitgirl dingen. De recepten zijn ook niet te ingewikkeld. Lekker duidelijk uitgelegd, met erbij ook de tijd die je nodig hebt om het te maken. Het is in principe een heel gewoon recept, in een apart vakje staat aangegeven hoe je het moet invriezen en ontdooien. Dit is ook echt enorm duidelijk en goed te begrijpen. Het is echt een kookboek voor gewone mensen. Er staan zowel gerechten in met vlees, als zonder. Maar de gerechten met vlees zijn in de meeste gevallen makkelijk vega te maken. Wellicht is een chorizo worstje niet zo makkelijk te vervangen, maar kipfilet of gehakt zeker wel.

Niet denderend enthousiast

Als ik een (nieuw) Jamie Oliver kookboek in handen heb gaat mijn hart harder kloppen. Loopt het water me in de mond en kan ik niet wachten tot ik aan de slag kan. In dit geval overvalt mij meer het gevoel: ‘Heb ik hier €20,00 voor betaald?’ Er staan een handjevol recepten in die me wel heel erg aanspreken, maar over het algemeen zie ik mijzelf dit boek niet met regelmaat uit de kast pakken. En ik zag zelfs dat er recepten uit het boek zo rechtstreeks van de site af komen…

Batch koken

Daarnaast had ik misschien ook verwacht dat het iets meer op ‘batch koken’ gericht zou zijn. Vandaag veel maken, komende weken veel eten. Zeg maar. Dat is hoe en waarom ik de vriezer zo graag gebruik. Als ik een kilo gehakt vind met een kortingssticker, dan moet ik dat verwerken. Dan maak ik 6 porties spaghettisaus en 4 porties Turkse pizza-vulling. Veel recepten uit het boek zijn wel 4 of 6 porties, maar dat is hooguit genoeg voor 2 extra maaltijden. Als je een 2 persoonshuishouden hebt. Het lijkt er eerder op dat ze rekenen dat je enkel de restjes in de vriezer stopt dan de volledige

Al met al ben ik dus niet zo enthousiast over het boek. Wat betreft de recepten zelf: smaken verschillen natuurlijk, dus als jij echt enorme fan bent van de kookstijl van Chickslovefood is dit boek zeker wél een aanrader. Voor mij is het allemaal net iets te matig, zeker met alle andere kanttekeningen. Die kanttekeningen zijn wel heel leerzaam voor mijn eigen recepten trouwens. Nu ik het boek toch in huis heb zal ik het zeker wel eens vaker gebruiken, maar ik zou het niet aanraden voor wie zijn vriezer vol wil gooien voor makkelijke dagen.

Chickslovefood vriezerproof-kookbook nu verkrijgbaar voor €19,99 bij o.a. bol.com,

De link naar Bol.com is een affiliate link.

7 gedachten over “Chickslovefood vriezer kookboek – ideaal om te besparen of toch niet?”

 1. Hoi Gierige Gerda, ik volgde de dames lange tijd maar ik vond steeds vaker dat hun recepten mij toch niet aanspraken. Ik ben gelukkig creatief genoeg in de keuken om met de ingrediënten die zij gebruiken zelf lekkere gerechten te bedenken. Het is verbazend hoeveel dingen (losse dingen tot hele maaltijden) je kan invriezen. Beetje trial en error in het begin misschien. Wij zijn ook een tweepersoonshuishouden en we koken ook vaak voor 2 of 3 keer. Neem anders eens een kijkje op de website van de BBC (BBC Good Food), hier staan goede ‘freezable’ recepten. Groet Stella is Zuinig

 2. Je kunt de recepten natuurlijk wel gewoon verdubbelen om meer porties voor in de vriezer te krijgen. Zelf merk ik dat ik qua kookboeken uberhaupt veel kritischer ben geworden. Hoe meer ervaring je in de keuken hebt, hoe minder je aanspreekt, is mijn ervaring.

 3. Een kookboek heeft tegenwoordig niet zoveel toegevoegde waarde meer. Alles staat al op internet.

 4. Ik vind bladeren door een kookboek nog wel eens leuk om inspiratie op te doen. De recepten volg ik eigenlijk nooit, maar dat is omdat ik wel redelijk ervaren ben in de keuken. Ik volg ook een aantal foodbloggers voor ideeën. Is lees hun blogs en denk dan vaak ‘Oh lekker zoiets kan ik ook wel (weer) eens maken.

 5. Wat een goede review, kritisch op de juiste punten. Ben zelf niet echt bekend met de kookboeken van Chicks love food, maar heb wat vrienden die fan zijn, dus wel eens een gerechtje verorberd. Ben (net als jij zo te lezen) groot fan van grotere porties koken en invriezen, dus denk ik niet dat ik daar een kookboek voor nodig heb. Vooral kookboeken van anderlandse keukens vind ik vaak de moeite, omdat daar echt gerechten in staan die ik niet ken. Ben wel zo’n eigenwijzerd die nooit helemaal het recept volgt, maar ze inspireren me wel.

 6. Wat grappig om te lezen. Ik ben redelijk ervaren in de keuken en pas eigenlijk altijd een recept aan.
  Maar ik vind dit echt weer één van hun leukere boeken. Het boek wat ze hiervoor uitbrachten. Daarbij dacht ik echt, dit kan ik ook. Of dit komt zo van de website. Daar koop ik het niet voor. Die stelde me echt wat teleur
  Al met al ben en blijf ik van van de dames en de inspiratie die ze geven.

 7. Een grote aanrader als je wil vriezer koken is cool once eat all week! Het is wel een Amerikaans kookboek, maar er staan voor 26 weken recepten in (26×3 recepten) waarvan een groot deel gezond is. Ook heel makkelijk Vega te maken als je dat zou willen (ze geeft bij elke week aan hoe je de recepten vegan of vega kunt maken). Wel doen wij vaak nog iets van salade erbij als het een ovenschotel is maar dat kun je natuurlijk zelf bepalen.

  Het principe is dat je 1 dag in de week, wij doen de zondag, 3 hoofd ingrediënten klaar maakt (1 eiwit ingredient, 1 groente en 1 koolhydraat) in grote hoeveelheden, dit duurt echt maar ’n uur/anderhalf uur. Met deze 3 ingrediënten zet je 3 dagen lang in een paar minuten een andere maaltijd in elkaar voor 4 personen! Vaak is het alleen nog in de oven schuiven. Als je met zijn 2en bent, kook je in 1x voor 3 maaltijden vers en 3 maaltijden vriezer (ze legt ook ikt wst je wel en niet kunt invriezen en hoelang je het kan bewaren) . Ik doe het net 3 weken maar vind het tot nu toe echt ideaal. 2 weken meal prep en de 3e week eten we de maaltijden vanuit de vriezer. Misschien een leuke tip!

Reacties zijn gesloten.