Persoonlijk

Gierige Gerda is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel!

Twee weken geleden was het feest omdat Gierige Gerda 2 jaar bestond. En nu is het weer tijd om de slingers uit de kast te halen. Afgelopen donderdag had ik namelijk een afspraak bij de Kamer van Koophandel om Gierige Gerda officieel in te schrijven als bedrijf.

Inschrijven tijdens de crisis

Eigenlijk was het plan om me al per 1 april (begin van het kwartaal) in te schrijven. Maar toen kwam corona en las ik op de kvk site dat gevraagd werd om je start even uit te stellen. Daarom besloot ik dan maar per 1 juni te beginnen. Dat was alleen wel een kleine vergissing van mijn kant. In mijn hoofd was 1 juni namelijk een nieuw kwartaal. Note to self: Minke, de zesde maand moet voorbij zijn voor het kwartaal voorbij is. Nou ja, toen had ik dus 1 juni in mijn hoofd en moest ik dat doorzetten. Ik ging met de trein, want het centrum van Eindhoven is niet echt autovriendelijk. Dat was wel een beetje gek na al die weken én de eerste keer dat ik eigenlijk ‘de andere kant’ op moest. Gelukkig was het rustig en liep niemand elkaar in de weg. Van het station was het maar een klein stukje lopen naar de kvk. Daar zat iedereen achter plexiglas, ook terwijl ik geholpen werd, zat er een scherm tussen mij en de mevrouw die me hielp. Verder ging het eigenlijk zoals ik ook verwacht had. Ik zette mijn handtekening en toen was ik ineens mijn eigen baas.

Waarom nu inschrijven?

De mevrouw die mijn inschrijving verwerkte bij de Kamer van Koophandel vroeg mij waarom ik er nu ‘pas’ voor koos om mij in te schrijven. Mijn blog bestond immers al een aantal jaar. Daar had ze zeker gelijk in. Wie mijn blog vaker bezoekt heeft ook best al regelmatig samenwerkingen voorbij zien komen. Er zijn alleen ook een aantal samenwerkingen aan me voorbij gegaan, omdat ik geen bedrijf was. Het is dus tijd om het professioneler aan te pakken. Ook omdat het bijhouden van de site mij heel wat tijd kost. Deels omdat dat nodig is, deels omdat ik dit passieproject gewoon niet aan de kant kan zetten. Daarom wil ik er al heel lang mijn hoofdinkomen van maken en dat kan alleen door er met 100% voor te gaan. Dat betekent niet dat er straks alleen nog maar samenwerkingen online komen, ik zal zeker kritisch blijven op de verhoudingen. Daarbij vind ik het belangrijk dat we allemaal voordeel halen uit een samenwerking. Niet alleen het bedrijf waarmee ik samenwerk en ikzelf, maar het onderwerp moet ook zeker interessant zijn voor jullie, de lezers.

Eerlijk over samenwerkingen

Ik blog al flinke tijd. In het begin, van 2009 tot 2013 totaal niet met een doel. Ik gooide gewoon mijn creativiteit het internet op. In 2013 kwam daar verandering in. Met mijn creatieve lifestyle blog Minke Maria – A place to be for #creachicks had ik grootse ambities. Ik deelde hier vooral tutorials van DIY’s. Hartstikke veel tijd kostte me dat. En geld trouwens ook want de materialen waren vaak niet goedkoop. Heel blij was ik dan ook als een bedrijf met me wilde samenwerken. Meestal ging het om een barterdeal, waarbij ik dus spullen kreeg in ruil voor een artikel op mijn blog. Maar soms kreeg ik een aanbod waarbij ik een financiële vergoeding zou krijgen. Soms werd er dan gevraagd om er niet bij te zetten dat het om een samenwerking ging. Hoewel het toen nog niet verplicht was vanuit de reclame code commissie, vond ik wel dat ik dat verplicht was naar mijn lezers. Dus zette ik de melding vaak in een afbeelding, want dat vonden de bedrijven meestal wel goed. Uiteindelijk besloot ik eind 2016 om mijn blog helemaal op te heffen, nadat ik al een tijdje niks meer met mijn blog had gedaan. De online wereld ging verder met ontwikkelen en ik zag steeds meer samenwerkingen ontstaan bij andere bloggers, YouTubers en influencers.

Toen ik Gierige Gerda uiteindelijk begon en daarmee ook aanvragen voor samenwerkingen kreeg verbaasde het me dus dat sommige bedrijven nog steeds niet willen dat je erbij zet dat het een samenwerking is. Dat terwijl het nu dus wel gewoon verplicht is door de reclame code commissie. Maar ook jullie, de lezers, zijn natuurlijk niet gek. Een artikel kan nog zo leuk, gezellig of interessant zijn, je merkt altijd dat er iets mee is. Daarom ga ik niet in zee bij bedrijven die als harde voorwaarde hebben dat je er niet bij mag zetten dat het om een samenwerking gaat. Meestal zet ik onderaan een artikel dat het gaat om een samenwerking. Ook als er affiliate links in een artikel staan of als ik een product ontvangen heb. Soms zet ik er zelfs onder dat ik iets zelf gekocht heb. Zeker als ik heel enthousiast ben over een product. Al is mijn (positieve) mening natuurlijk niet te koop. Ook op Instagram en Facebook zal ik ook altijd hashtags gebruiken om duidelijk te maken dat het om een samenwerking gaat.

Feest met champagne

Toen ik de afspraak maakte bij de kvk legde ik een fles champagne koud. Ofja, het mag natuurlijk geen champagne heten als het niet uit die streek komt. Maar je begrijpt wat ik bedoel. Deze fles lag al even in de kast, hij was immers eigenlijk bedoeld voor als ik de 50.000 unieke bezoekers zou halen. Ik had niet verwacht dat dat deze maand zou lukken. Het is een doel waar ik al zó lang voor werk maar steeds net niet lukt. Maar ik had geluk en mijn cijfers schoten de 50.000 voorbij en vervolgens zelfs de 60.000 en 65.000. Terecht dus een extra reden om champagne open te trekken, de champagne die bedoeld was voor deze mijlpaal.

Binnenkort maar eens een nieuw flesje halen, want op de mijlpaal van 100.000 moet uiteindelijk ook gedronken worden, vind je niet?

6 gedachten over “Gierige Gerda is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel!”

  1. Gefeliciteerd! Ik ben op dit moment nog dik tevreden met mijn btw-nummer – dat werd in mijn geval geadviseerd – maar ik snap helemaal dat jij deze stap zet. Mooi hoor!

  2. Gefeliciteerd! Wat leuk om dit verhaal te lezen. Ik wens je veel succes met je bedrijf. Ik kom in ieder geval nog vaak langs! ??

Reacties zijn gesloten.