Recept

De lekkerste vegetarische lasagne ooit

Een paar maanden terug was ik op een vrijdag lekker aan het bakken geslagen. Ik had wat ideeën voor recepten die ik graag wilde delen. Maar dat was eigenlijk allemaal gebak. Dus toen ik vroeg waarvan ik nog meer een recept zou kunnen delen reageerde iemand met ‘een goede vegetarische lasagne’. Daar had ik wel een recept voor. Sterker nog; die stond eigenlijk allang op de planning. Ik was er alleen nooit aan toegekomen. Deze reminder zorgde ervoor dat het recept weer op de radar kwam en zo is het dat je nu kan lezen hoe je mijn favoriete groentelasagne kunt maken.

Ingrediënten:

 • 1 courgette
 • 200 gram spinazie
 • 100 gram kaas
 • 150 ml melk
 • Lasagnebladen
 • Bouillonblokje
 • 2 el bloem
 • 2 el margarine
 • Knoflookpoeder

Prijs per portie: €1,50

Stap 1 – We beginnen met alle voorbereidingen. Snij de courgette (in plakken van 0,5 centimeter), was de spinazie en maak de bouillon naar aanwijzingen op de verpakking.

Stap 2 – Gril de courgette. Ik doe dat het liefst op het fornuis in een (droge) grilpan. Een snufje zout en knoflook Zorg dat de courgette een beetje kleurt voor je ze van het fornuis haalt. Andere mogelijkheid is om de schijfjes op een bakplaat te leggen en 10 minuten in een op 220 graden voorverwarmde oven te zetten. Het is een beetje wat je zelf het fijnst vindt.

Stap 3 – Maak in een wok een roux. Dit doe je door de margarine te laten smelten en vervolgens de bloem erdoor te roeren. Als je dan een deegachtige substantie hebt voeg je langzaamaan 150 ml melk toe. Omdat het dan nog te dik is kun je nog maximaal 350 ml boullion toevoegen. Zodat het deeg steeds een klein beetje dunner wordt, de saus mag de dikte hebben van pannenkoekenbeslag.

Stap 4 – Voeg de spinazie toe aan de roux en laat deze een beetje slinken in de saus.

Stap 5 – Bedek de bodem van een ingevette ovenschaal met een paar scheppen saus. Leg hier vervolgens de lasagnebladen op. Dan courgette en één derde van de kaas. Weer saus, lasagnebladen, courgette en kaas. Als laatste laagje lasagnebladen met het laatste deel van de kaas.

Stap 6 – Zet de ovenschaal voor 20 minuten in de op 200 graden voorverwarmde oven. Of tot de kaaslaag naar smaak gesmolten is.

Extra bespaartip:

Ik heb bij deze lasagne gekozen voor verse spinazie. Je kunt extra besparen door te kiezen voor diepvriesspinazie. Dat bespaart extra €0,65 per portie waardoor de kosten onder de euro per portie komen. Ik zelf vind spinazie uit de vriezer niet zo lekker. Daarom koop verse spinazie alleen in de aanbieding en vries het dan in porties van 200 gram in, waardoor ik ook niet het volledige portie bedrag per keer kwijt ben.

Wij eten dit gerecht echt met grote regelmaat en het is altijd een groot succes. Als ik geen melk in huis heb maak ik het ook wel eens met 150 ml water in plaats van melk. Dat gaat ook prima. Degene die écht geen dagje zonder vlees kan zou nog een extra laagje met rul gebakken gehad bij kunnen voegen. Maar ik doe dat nooit omdat ik het totaal niet mis in dit heerlijke gerecht.

7 gedachten over “De lekkerste vegetarische lasagne ooit”

 1. Hoe gebruik he de melk dan? Die staat niet in de beschrijving alleen in de ingrediëntenlijst.. Ik neem aan in de roux?

 2. Is al aangepast! Teveel gewoonte geworden dit recept en totaal overheen gelezen met het nakijken. Denk dat ik maar iemand moet gaan zoeken die mijn recepten wil koken voor ze online komen, haha.

 3. Ik maak regelmatig een vegetarische lasagne, maar zie daar wel graag meer groente in terug. Soms gebruik ik vegetarisch gehakt, voor de smaak.

  Lasagne vind ik echt zo’n geniet-gerecht. Kan er naar uitkijken.

 4. Heerlijk recept. Maar kaas is niet vegetarisch hé. Dierlijk stremsel!
  Een goede kaasboer heeft kaas met vegetarisch stremsel

 5. @Marian, bedoel je misschien vegan? Want ik ken genoeg vegetariërs die gewoon kaas, melk en ei eten. Vegans eten dit niet maar dat is wat anders dan Vega. Volgens mij heeft Minke het hier over een vega gerecht en niet over een vegan gerecht ;-).

 6. Marjan heeft gelijk dat dierlijk stremsel ervoor zorgt dat niet alle kaas vegetarisch is. Er zijn echter wel vega opties waarbij plantaardig stremsel wordt gebruikt. De ene persoon let er wel op en de andere niet. Gelukkig mag iedereen dat zelf beslissen. Ik ben sowieso flexitarier dus ik heb geen problemen met gewone kaas.

Reacties zijn gesloten.