moestuin

De moestuin van Gierige Gerda 2021 – update #1

Op 19 mei schreef ik over mijn moestuin plannen voor deze zomer, inmiddels zijn we (ruim) een maand verder en besloot ik dat een update wel op zijn plek was. De eerste oogst is namelijk gedaan, maar erger nog; de verslaving is weer toegeslagen!

Wat staat er nu allemaal in mijn moestuin?

Rucola – Ik heb nu twee ‘rondes’ rucola geplant. De eerste is nu klaar om te oogsten, de tweede is net uitgedunt. De derde ronde zal ik volgende week planten. Dan is de eerste zaai al weer bijna helemaal uitgebloeid en moet ik gaan bedenken wat ik daar wil gaan zetten. Ik heb wel besloten om er drie, in plaats van twee, weken tussen te laten zitten omdat je drie weken rucola kunt oogsten.

Bietjes – Eigenlijk hetzelfde verhaal als de rucola, al vraag ik me serieus af of ik straks wel echt bietjes kan oogsten. Stiekem is mijn bak misschien wat te ondiep daarvoor. Maar dat geeft niet, want ik vind het bietenblad in combinatie met de rucola ook heerlijk! Vorig jaar had ik ook snijbiet gezaaid, maar dat was veel grover dan dit. Ik vind dit echt heerlijk en als er bietjes bij komen dan is dat extra winst.

Paksoi – Misschien is paksoi wel mijn favoriete groenten van de groenten waarmee ik niet ben opgegroeid. Heerlijk om mee te roerbakken, vooral. En een groente die je echt vers moet eten. Daarom vind ik het echt heel leuk om deze zelf te groeien. En het is ook heel leuk om te zien hoe hij groeit.

Andijvie – Deze doet het slecht, alles groeit en bloeit, maar andijvie komt traag op gang en maar één plantje doet het. Nou ja waarschijnlijk moet ik gewoon wat meer geduld hebben en komt het allemaal goed. Ik heb nu (tien dagen na het plantje dat wél is opgekomen) nog extra gezaaid, dat betekent dus dat die twee plantjes ook ongeveer tien dagen later klaar is voor oogst. Dat vind ik wel heel interessant, wellicht is dat voor volgend jaar een nog betere aanpak!

Radijs – Omdat de andijvie dus nog wel even zou duren besloot ik toch nog om een deel van mijn bak te gebruiken voor radijs. Een snel groeiende groente die erg makkelijk is. En waarschijnlijk geoogst is voor de laatste andijvie geplaatst wordt. Als ze niet, net als vorig jaar, opgevreten worden door larven van de koolvlieg. Dit jaar heb ik daarvoor maatregelen genomen in de vorm van strooien van knoflook schil en begieten met water met knoflook er in. We zullen zien of dit helpt, waarschijnlijk hoor je het in de volgende update.

Boterboontjes – Vorig jaar waren de boterboontjes niet zo’n succes. Ik vermoed vooral door de plaatsing; eerst pal in de zon en daarna onder een afdak (mijn moestuin heeft wielen) waar ik niet goed bij kon met de tuinslang. Nu gaan ze geweldig en de eerste knopjes beginnen te tonen. Ik ben heel erg benieuwd hoe ze gaan smaken! Ik heb ze voor het gemak in laden uit een plastic ladenkastje gezet, dit is misschien wat onorthodox maar werkt prima. Bij succes koop ik wellicht voor volgend jaar mooie bakken voor mijn bonen.

Courgettes – Spannend! Ik heb courgettes geplant! Ik heb hiervoor niks gedaan. Gewoon in de grond die we al hadden, onder het motto: doet het niks dan hebben we pech. Denk wel dat ik er wat mest op moet gaan gooien, maar dat is iets anders dan alles afgraven en nieuw zand storten. Ik heb voor deze ook de Makkelijke Moestuin (deels) genegeerd, want zij gebruiken een ander soort courgette dan deze zijn. maar alsnog gebruik ik de app om te kijken of het allemaal op schema gaat en dat lijkt voor nu het geval te zijn.

Kruiden – Ik had ook vast wat kruiden geplant: tijm, rozemarijn en basilicum. Van deze drie is echter alleen de tijm aangeslagen, de rest wil niet. Dus ik zal even opnieuw moeten gaan zaaien en kijken wat ik verkeerd heb gedaan. Maar dan heb ik in elk geval vast tijm en dat is gelukkig een meerjarige plant dus ik hoef me daar geen zorgen over te maken.

Hoe nu verder?

Het virus is weer aangeslagen. Ik wil alles planten en plannen maken voor wat hierna moet gebeuren en voor volgend jaar. Als ik dan in maart nog geen zin heb moet ik dit artikel maar eens even lezen, dan wordt het vast weer aangewakkerd. Ik heb dus ook besloten om nog een extra paar meter in de tuin te confisqueren en daar vast palmkool te gaan zaaien voor de winter, drie maanden achter elkaar elke maand een palmkool om zo de hele winter door te komen. Daartussendoor zet ik elke x aantal weken wortels zodat ik steeds ook wortels kan oogsten als ik ze nodig heb. Verder heb ik nog vier laden van de plastic kastjes dus wellicht dat ik deze ook nog besluit om hier alvast iets in te zaaien. Als dat gebeurd zul je erover lezen in de volgende update.

Wat heeft het tot nu toe opgeleverd?

Nou ik heb slechts 50 gram gemengde salade geoogst, dus het valt nog reuze mee. Maar ik zal het de rest van de zomer bijhouden en precies bijhouden wat mijn tuintje me oplevert. Elke maand zal ik ook in mijn ‘dit heb ik uitgegeven aan boodschappen in xxx’ toevoegen wat mijn oogst heeft opgeleverd en als alles zo’n beetje bespaart. En als alles geoogst is en mijn tuin klaar is voor de winter zal ik een eindrekening opmaken.

Toen Iris en ik begin mei de podcast over moestuinieren opnamen was ik eigenlijk het enthousiasme wel een beetje kwijt. Sowieso was ik echt een beetje buiten-bang geworden door al het nare weer. Maar toen het weer lekkerder werd en ik eenmaal begon met het zaaien groeide het enthousiasme vanzelf weer. Grappig hoe dat werkt. Wat ik vooral heerlijk vind is dat ik gewoon mijn eigen regels kan en mag volgen. Mislukt mijn oogst daardoor is dat jammer, maar met mijn radijzen deed ik vorig jaar alles goed en ook dat ging mis. Dus deze manier van tuinieren is gewoon perfect voor een eigenwijsje zoals ik. Ik wil ook een beetje vooruit gaan denken voor de winter, om eventueel binnen verder te gaan met mijn moestuin. Dus de updates zullen hopelijk ook in de winter verder gaan!