kringloopgelukjes nummer 1
Vakantie

Zo maak je je staycation super ontspannen

Vandaag begint mijn vakantie, als dit online komt draai ik mij nog een keer om in bed, in plaats dat ik helemaal klaar zat om alles online te zetten. Komende 14 dagen, tot 12 juli, zal ik me richten op ontspanning en genieten. Ik typ dit een paar weken van tevoren, buiten in de zon. Ik hoop dat we dit weer ook tijdens de vakantie hebben, maar helaas wordt mooi weer niet op bestelling geleverd.

Weer een staycation

Net als vorig jaar hebben we besloten om niet weg te gaan op vakantie. Wij zijn sowieso geen reizigers en al helemaal niet gemaakt voor de camping. Omdat onze geplande verbouwing een jaartje is uitgesteld hebben we besloten om de keuken een kleine make-over te geven. Zodat we in elk geval wel een fijne keuken hebben tot de verbouwing wel gedaan kan worden. Wellicht pakken we ook mijn kantoor aan. Dat ligt alleen een beetje aan het weer, want als het 30 graden is dan is het niet te doen om daar te klussen. Verder gaan we natuurlijk heel erg veel genieten van elkaar en gezelligheid.

Anders dan anders

Wat vakantie vaak zo ontspannend maakt is het doorbreken van je gewoonten, terwijl je thuis al vlug in bepaalde gewoontes vervalt. Actief je gewoontes doorbreken kan je dus een vakantiegevoel geven. Dat kan van alles zijn, natuurlijk. Van wat je eet, tot wat je doen op een dag en wanneer je dat dan eet of doet. Je mag deze veranderingen best bewust maken, dat helpt het vakantiegevoel alleen maar. Spreek daar ook dingen over af met je gezin, dan kun je ook afspraken maken waar iedereen zich lekker bij voelt.

Zorg dat je géén (ongeplande) klusjes gaat doen

Kijk, wij hebben er juist voor gekozen om bepaalde klussen te doen in onze vakantie. Het gaat er vooral om dat je voorkomt dat je de hele dag bezig bent met het huishouden. Zijn er kinderen? Dan kun je, afhankelijk van de leeftijd, ook een corvee lijst maken of andere afspraken maken. Zorg dat je in je vakantie even geen was hoeft te doen. En als je het financieel kunt missen zou het misschien zelfs wel lekker zijn om iemand in te huren om te komen schoonmaken, zodat je het niet zelf hoeft te doen.

Naar de buitenlandse of anders vreemde supermarkt

Om een beetje een vakantie ervaring te krijgen vind ik het leuk om naar de Poolse supermarkt te gaan voor boodschappen. Vooral voor dingen als snoep, koek en chips. Ik kom sowieso best met regelmaat bij de Poolse supermarkt, maar heb dan vaak vaste aankopen. De vakantie is het moment om vreemde ontbijtgranen te proberen. Of gekke chips. Het kan ook al een hele ervaring zijn om eens naar de supermarkt aan de andere kant van de stad of juist een dorp verderop te gaan, in plaats van die waar je altijd komt. Het zijn kleine dingen die ik graag doe voor mijn vakantiegevoel.

Op de ligstoel met een boekje

Voor mij betekent vakantie ook gewoon op de ligstoel met een boekje. Tijdschriften lezen, puzzels maken, eindelijk dat boek lezen wat al zo lang ligt. Voor jou is vakantie misschien juist spelletjes spelen of vissen. Weet ik veel. De dingen die je ontspannen op vakantie kun je zoveel mogelijk thuis ook doen. Wat ik zelf altijd leuk vind, maar ik woon dan ook op een plek waar ik niet ben opgegroeid, is ‘verdwalen’. Zonder plan wandelen, fietsen of autorijden om zo nieuwe plekjes te ontdekken. Als kind deed ik dat een wijk verderop. Als volwassene om de nieuwe woonwijk te ontdekken. Het is misschien niet hetzelfde als een bezoek aan de scheve toren van Pisa, maar ook daar moet je zelf plezier maken.

Ondanks dat ik nu lekker ga genieten van vakantie, komt er toch elke woensdag, vrijdag en zondag een artikel online. Ik heb besloten om even te stoppen met de recepten op maandag, want die wil ik mooier gaan vormgeven. Houdt deze site dus gewoon lekker in de gaten. Ik heb alles voorbereid en geen verplichtingen, ik zal dus ook wat minder actief zijn op social media. Vorig jaar heb ik gemerkt dat helemaal niet werken me alleen maar stress oplevert, dus we zullen zien hoe het dit jaar zal gaan. Ik heb er vooral heel veel zin in om veel tijd door te brengen met mijn lief en samen veel lekker te eten.

Oh én super leuk; ik ga eindelijk Iris van OneBrokeGirl en onze podcast ontmoeten!