vriezer

Van deze 7 dingen wist jij niet dat je ze kan invriezen

Mijn vriezer is een heel belangrijke speler in mijn bespaartactiek. Vaak wordt gevraagd of het dat nou waard is, maar ik heb een heel zuinige vriezer. En die zou ongeveer €78,00 per jaar moeten kosten, iets wat ik dubbel en dwars terugverdien. Maar dat komt ook omdat ik alles wat los en vast zit zo’n beetje in de vriezer steek. Mensen zijn daar vaak verbaasd over,  dus het is tijd om eens wat dingen te benoemen waarvan jij (misschien) nog niet wist dat je ze in kan vriezen!

Kaas

Sommige mensen vriezen hele blokken kaas in. Ik doe liever alleen plakken of geraspte kaas. Zo kan ik dit per portie uit de vriezer halen en de rest lekker laten liggen. Ook lekker; voorgesmeerde tosti’s! Die kunnen zo rechtstreeks uit de vriezer onder het tosti-ijzer en binnen vijf minuten hebben je een lekkere tosti op je bord. Maar ook kaas voor over een ovenschotel haal ik zo uit de vriezer. En ook van die plakken kaasfondue stop ik graag in porties in de vriezer, helaas ben ik de enige hier in huis die dat lekker vindt en daarom is zo’n heel pak vaak teveel. Dus dan deel ik dat in twee en hoef ik de rest niet weg te gooien.

Avocado

Een vaak geziene gast in Too Good To Go boxen en de grootste ergernis van mensen die voedselverspilling proberen te voorkomen. Je kan avocado kant-en-klaar ingevroren kopen. Dat is soms voordeliger, maar als je avocado in een aanbieding kan kopen of kan redden van verspilling is dat goedkoper. En dan kun je het vruchtvlees van de avocado ook invriezen. Ik doe dat het liefst geprakt, met een beetje citroensap. Dan vries ik het in in een ijsblokvormpje en zo kan ik precies genoeg ontdooien voor op een boterham. Ik moet zeggen dat sommige mensen het niet lekker vinden, maar ik proef echt geen enkel verschil. Mits ik de avocado goed afgesloten heb bewaard, want anders krijg je inderdaad wel ‘vriezersmaak’ en dat is nergens lekker op.

Verschillende sauzen en kruidenpasta’s

Je kan natuurlijk ook altijd guacemole maken van de avocado voor je het invriest, want veel sauzen zijn ook prima in de vriezer te bewaren! Laatst kocht ik bij Foodello portieverpakkingen satésaus die bijna over de datum waren. Daarom gingen deze verpakkingen bijna direct de vriezer in toen ik ze geleverd kreeg. Waarschijnlijk zouden ze best nog wel even houdbaar zijn gebleven na de houdbaarheidsdatum, maar op deze manier weet ik dat zeker. En veel sauzen en kruidenpasta’s uit de fabriek zijn eigenlijk heel goed in te vriezen. Pas als je het zelf maakt en het dus bijvoorbeeld makkelijker schift is het lastiger om in te vriezen. Maar als je het anders sowieso weg zou gooien; neem gewoon de proef op de som. In het slechtste geval verlies je niks, in het beste geval bespaar je heel wat geld!

Vleeswaren

Voor kleine huishoudens of huishoudens waar in elk geval niet veel broodbeleg wordt gegeten is het een idee om vleeswaren die niet direct opgegeten worden in te vriezen. Ook als je vleeswaren in je Too Good To Go pakket vindt, of op een andere manier van verspilling redt, is het een idee om dit in te vriezen. Dit doe je dan in porties. Ik vouw stevige vleeswaren dan meestal in een bakpapiertje per portie, dan kun je het er eenvoudig uithalen en ontdooien om je brood te beleggen en de rest laat je lekker in de vriezer liggen. Zo heb je altijd vers en lekker beleg. Dunnere vleeswaren zoals rosbief of fricandeau rol ik op en leg ik voorzichtig in een bakje. Dit geeft niet eens extra afval.

Bouillon

Ik maak graag bouillon van groenterestjes en botjes. Maar dat bewaren is daarna wel een ding, ik kan het wecken maar dat vind ik toch nog een beetje spannend. Daarom vries ik het liever in en wel in ijsblokvormpjes. Zo kan ik een klein beetje bouillon toevoegen aan een gerecht, zonder dat ik de rest weer weg moet gooien of wat dan ook. Dat vind ik heel erg fijn, want op deze manier kan ik bouillon maken zonder zout, zodat ik de maaltijd echt nog zelf op smaak kan maken.

Voorgesneden (wok)groenten

Er staat op de verpakking dat het niet kan, maar ik vries mijn voorgesneden groenten gewoon in. Ze gaan dan direct uit de vriezer in een hete pan en dan blijven ze in mijn beleving eigenlijk altijd lekker en knapperig. Word ik al eentonig als ik zeg dat dit echt ideaal is als je voorgesneden groenten in je Too Good To Go box hebt? Je kan het natuurlijk ook altijd bereiden voor je het invriest, want daarvoor zijn (goedkope) voorgesneden groenten ook echt heel handig. Als ik echt lekker wil koken verkies ik het niet, maar voor de makkelijke maaltijd is het altijd handig om in de vriezer te hebben.

Smaakmakers

Of het nu gaat om verse kruiden, knoflook, gember of verse pepers; ik gooi het allemaal in de vriezer. om er vervolgens pas uit te halen als ik het nodig heb. Het bespaart me niet alleen geld; het zorgt er vooral voor dat ik heel vaak veel lekkerder eten heb dan dat ik anders zou hebben! Want ik koop echt niet ‘just in case’ elke week verse smaakmakers om vervolgens de kans te hebben dat ik het moet weggooien. En veel van de verse kruiden gooi ik gewoon in de vriezer, niks geen olie of ijsblokjes. Gewoon in een bakje, en als ik het dan wil eten gaat het recht uit de vriezer in de pan. Peper en gember rasp ik eigenlijk altijd gewoon rechtstreeks uit de vriezer in de benodigde hoeveelheid. Knoflook pel ik en is echt in een paar minuten genoeg ontdooid om te snijden of persen. Maar net wat het gerecht nodi heeft.

Zoals ik ookal bij de sauzen zei; ik probeer eigenlijk alles in te vriezen. Zou ik het normaal weggooien? Dan kan ik het tenminste eerst proberen in te vriezen. En nee, dat is niet altijd een succes. Maar dan weet ik dat daarna wel en kan ik daar rekening mee houden. En als het wel een succes is weet ik alleen maar dat ik dat voortaan vaker in de vriezer kan bewaren. Dus ik zie dat als een win-win!