spaarvarken onscherp
Bespaartips

Deze 5 dingen zorgen ervoor dat ik bespaar op mijn dagelijkse uitgaven

Het is grappig want ik zit eigenlijk best wel in een ‘bespaarbubbel’. Ik ben zogenaamd de expert en jullie luisteren naar me (of niet, haha.) En mijn vriendschap met Iris van One Broke Girl (en onze podcast) heeft dit alleen maar benadrukt. Daardoor heb ik steeds beter in de gaten wat ik dan ‘anders’ doe dan anderen waardoor ik bespaar. Dankzij, onder andere, deze dingen kan ik mijn weekbudget onder de 25 euro per persoon, per week houden.

Ik koop nooit zomaar iets ‘omdat ik het nodig heb’

Wat het ook is, het is een tic van mij geworden om nooit zomaar iets te kopen omdat ik het nodig heb of denk dat ik het nodig heb. Ik ga altijd eerst op onderzoek uit wat het goedkoopst is, bij spullen kijk ik of het tweedehands kan. Bij boodschappen (eten, drinken, huishoudelijk en persoonlijke verzorging) kijk ik wat de beste prijs en beste deals zijn die ik kan vinden. Wijn koop ik met zoveel mogelijk korting, wasmiddel koop ik op de momenten dat het op zijn best geprijsd is. Andere dingen zoals lekkers of juist groenten en fruit koop ik alleen als ze de beste prijs hebben. Voor mij geen aardbeien in december.

Ik gooi zo min mogelijk weg

In dit huis geen voedselverspilling. Of in elk geval zo min mogelijk. Dat betekent dat ik pas boodschappen ga doen op het moment dat ik geen fatsoenlijke gerechten meer kan bedenken met wat er in mijn koelkast, vriezer en voorraad ligt. Met wat ik dan nog wel in huis heb, en bederfelijk is, worden nieuwe gerechten bedacht. Dat kunnen gerechten zijn voor het avondeten, maar ik kan het ook voor ontbijt, lunch of snack gebruiken. Alles wat ingevroren kan worden gaat in de vriezer. Alles om te voorkomen dat ik dingen weg moet gooien.

Ik koop als iets de laagste prijs heeft

Ik heb een flinke voorraad van etenswaren, maar vooral ook non-food producten. Op producten die niet bederfelijk zijn kun je enorm veel besparen door gebruik te maken van superdeals. Heel eerlijk gezegd vind ik voor de meeste producten 50 procent korting niet ‘voorraadkast waardig’, pas vanaf 60 procent korting begin ik een beetje interesse te krijgen. Wat niet wegneemt dat je door een grote voorraad niet alleen bespaart op de prijs van dat moment. Als een product duurder wordt heb je daar ook pas later mee te maken, waardoor je ook daarop bespaart. Het is een grove schatting, maar ik denk dat het mij al minstens 100 euro per jaar scheelt aan prijsstijgingen, zo pakte ik deze week nog een nieuwe fles olijfolie. Deze had ik vorig jaar al gekocht, voor 4,50 euro per liter. Nu had ik nieuwe nodig en zou ik een aanbieding kunnen gebruiken van 6 euro de liter, maar dat hoefde niet. Dus dat is toch weer 1,50 euro bespaart. En doordat ik dat nu met heel veel producten kan doen loopt die besparing flink op. De kortingen besparen mij per jaar duizenden euro’s. En dat telt flink op, zelfs nu.

Plannen en toch flexibel zijn

Haha, wat lekker tegenstrijdig, maar het is logisch als ik het uitleg! Ik ben graag goed voorbereid, dus ik weet bijvoorbeeld dat als ik bepaald vlees in de vriezer heb liggen wat ik daarmee kan én wil maken. Maar als ik dan iets wil maken met broccoli, maar de bloemkool is in de aanbieding kan ik daarin best flexibel zijn. Hetzelfde is het geval bij boodschappen de niet per se eetbaar zijn, zoals wasmiddel. Ik kijk daarbij niet naar mijn favoriete merk en ik ben al helemaal niet huismerk-vast, ik kies wat de beste prijs is voor de beste kwaliteit. Daarnaast zoek ik vaak in de uitverkoop bak van de supermarkt wat er op dat moment ligt, dat moet dan natuurlijk wel vlug op (of ingevroren) en dus besluit ik wel eens om dan mijn plannen om te gooien. 

Ik kies wat ik belangrijk vind

Ik vind het leuk om lekker te ruiken, maar hecht geen meerwaarde aan dure merken. Dus dat ik mijn parfums (bijna) gratis bij Yves Rocher verzamel is wat mij betreft helemaal prima. Voor dingen waarbij ik de kwaliteit juist weer veel belangrijker vind bespaar ik dan weer juist niet per se. Bijvoorbeeld koffie, daarbij zoek ik echt wel naar de lekkerste koffie voor de beste prijs, maar ik betaal graag wat meer voor een goede kop. Ik heb geen enkele moeite met goedkope cola, maar anderen vinden dat wel verschrikkelijk smaken. Zo moet ieder zijn keuzes maken, maar juist keuzes maken is erg belangrijk. Ennuh, als je gezond wil eten hoeft dat niet te betekenen dat je daar helemaal niet op bespaart! Want dat combineer ik gewoon…

Weten waar je geld heen gaat en waar het niet meer heen zou móéten gaan is een belangrijke spil als je wil besparen. Dat moet iedereen op zijn eigen manier doen, dit is (deel van) de mijne en ik hoop dat ik je daarmee vooral heel erg inspireer.