voedselverspilling

Waarom voedselverspilling je grootste kostenpost is

Wist je dat we in Nederland zo’n 42 kilo* voedsel per persoon per jaar weggooien? Dat is elke week ruim 800 gram en dan heb ik het over goed eten. Niet de sinaasappelschillen, of de kontjes van je witlof, maar de hele vrucht of groente. En wat denk je van zuivel dat niet op tijd is opgebruikt of teveel gekookte rijst of pasta. Alles wat eigenlijk prima gebruikt had kunnen worden. Nu is 42 kilo natuurlijk een heleboel in gewicht, maar bedenk eens wat dat kost. Afhankelijk van wat je weggooit kan dat tientallen tot misschien wel meer dan €100,00 euro per persoon per jaar zijn. Daarbij is 42 kilo het gemiddelde, een gemiddelde wat ook bestaat uit mensen die (haast) niks verspillen…

Gelukkig is voedselverspilling, en dus geldverspilling, heel makkelijk tegen te gaan.

* Syntheserapport Voedselverspilling bij huishoudens in Nederland in 2019, Voedingscentrum

1. Eet kliekjes voor lunch

Regelmatig zie ik de ‘grap’ voorbij komen op Instagram (en TikTok) die zegt: ‘Tupperware, voor als je je eten later wil weggooien.’ En eerlijk, ik word daar wat agressief van. Natuurlijk gebeurd het ons allemaal wel eens dat onze ogen tijdens het koken groter waren dan onze maag, maar ik ben heel eerlijk: voor avondeten houden wij niet van kliekjes (en we hebben ook zelden genoeg in een week over om 2 man een volledige maaltijd te laten eten). Dus als ik eten over heb is het lunch voor mij de volgende dag. Beter nog is kliekjes voorkomen.

2. Meet alles wat je eet af

Zelfkennis is handig als je voedselverspilling wil voorkomen. Als je elke dag 500 gram groenten per persoon kookt, terwijl je weet dat het toch niet gegeten wordt moet je daar gewoon mee ophouden. Als het wel op gaat, moet je lekker blijven doen natuurlijk! Hetzelfde geldt voor aardappelen, pasta en rijst. Ik heb een heel handig bakje van Het Voedingscentrum waarmee ik al deze producten kan afwegen. Maar ik weet ook dat wij met twee personen genoeg hebben aan rijst voor één persoon. Dat is de zelfkennis die ik heb en waar ik me aan aanpas.

3. Koop je producten met een plan

Ik neem even fruit als voorbeeld, maar het is natuurlijk op alles te gebruiken. Als je met vier gezinsleden bent en ieder eet twee stuks fruit per dag, dan neem je 28 stuks fruit mee tijdens je weekboodschappen. Lastige eters? Zet bakjes in de koelkast (of op een andere plek waar je je fruit bewaard) met ieders naam erop en verdeel de stuks fruit over die bakjes, zo weet de een dat hij niet aan het fruit van de ander moet komen, omdat diegene alleen maar appels lust. Ik let hier bijvoorbeeld zelf op met de yoghurt van mijn vriend. Pas een nieuw pak kopen als het op is, in plaats van elke week, hij eet het alleen als hij er trek in heeft en dus niet elke week een pak.

4. Gebruik je vriezer als iets niet op gaat

Er zijn maar weinig dingen die niet in de vriezer kunnen. Telkens als ik op Instagram vertel dat ik iets in mijn vriezer bewaar krijg ik verbaasde reacties. ‘Kan dat écht?’ Maar ja, zelfs eieren kun je invriezen. Ondanks dat er een dooier in zit. Padum tsss. Twijfel je en gaat het anders echt in de vuilnisbak? Dan heb je toch niks te verliezen! Kleine regel die ik zelf aanhoud is dat ik vlees altijd ontdooi, maar groenten altijd meteen in het hete water of een hete pan gooi. Doordat het water uit de groenten meteen verdampt blijft het eigenlijk altijd lekker en knapperig. Zelfs andijvie vries ik in, iets wat mijn moeder me altijd zei dat ab-so-luut niet kon. En het is heerlijk knapperig, net zoals het vers is.

5. Doe boodschappen in je eigen (koel)kast

Voordat je naar de winkel gaat, eerst boodschappen doen in je eigen (koel)kast kan ook veel voedselverspilling voorkomen. Je kunt dan bedenken wat je nog kunt maken met de producten die nog in je koelkast liggen, maar ook kijken of je andere dingen sowieso wel moet aanschaffen. Soms gebeurt het zomaar dat er ineens heel anders gegeten wordt dan normaal. Dan is het slim om daar op in te spelen, want anders gaat er geheid meer in de vuilnisbak dan je eigenlijk zou willen.

Ik geloof echt wel dat voedselverspilling niet helemaal te voorkomen is. Ik ben ook echt niet heilig. Ik richt me zelf vooral ook op het voorkomen van weggooien van goed eten. Als ik een keer een paar happen van mijn avondeten niet meer op kan is dat niet erg. En als een probeer recept een keer tegenvalt ga ik dat ook niet tegen heug en meug opeten. Pick your battles, dan kun je je voedselverspilling al makkelijk met de helft verminderen.