energie

Deze energiebespaartips volg ik in 2023 niet meer op en deze juist wel

Vorig jaar was er in de herfst ‘energie paniek’, mensen deden de gekste dingen om te voorkomen dat ze veel te veel moesten gaan betalen voor hun energierekening. Uiteraard zijn de problemen nog niet helemaal over, of beter gezegd; helemaal niet over. En energie besparen blijft dus belangrijk, of eigenlijk beter gezegd; geen energie verspillen. Dit zijn de dingen die ik daarom niet meer doe om energie te besparen én wat ik nog wel doe! 

Niet – Maximaal vijf minuten douchen 

Ik ben geen lange doucher, mijn ex kon echt twintig tot dertig minuten onder de douche staan, maar ik vind douchen eigenlijk helemaal niet leuk. Daarom doe ik alleen wat nodig is en ben ik er daarna klaar mee. Ik douche dus ook alleen als het nodig is, niet per se elke dag of zelfs vaker per dag zoals sommige mensen. Ik heb daarom wel besloten om me niet meer te haasten als ik douche. Duurt het zes minuten voor ik klaar ben met alles wat ik moet doen, dan is dat de tijd die ik gebruik om te douchen. Geen timers meer in mijn douche dus, al heb ik echt wel even lol gehad in de wedstrijd zo kort mogelijk douchen van vorig jaar. 

Wel – Eerst een dikke trui, dan pas verwarming

De warme nazomer heeft ervoor gezorgd dat het tot eind oktober heeft geduurd voordat hier de verwarming aan ging. Maar ook op mijn werkkamer ben ik weer van plan om het gebruik van een verwarming zoveel mogelijk te beperken. Eerst lekker een warme hoodie aan en als dat niet meer genoeg is of ik krijg echt koude handen, dan gaat de verwarming pas aan. Mezelf niet te veel verwennen met warmte in huis heeft mij namelijk in de afgelopen jaren niet alleen geld bespaart. Het maakt de kou buiten in de winter ook veel minder onaangenaam, omdat het verschil veel minder groot is dan wanneer het in je huis 25 graden is. 

Niet – Op kookplaatjes koken in plaats van het gasfornuis

Dit is een beetje valsspelen want wij zijn volledig overgegaan van een gasfornuis naar een inductiekookplaat, maar als dat niet zo zou zijn zou ik nu gewoon weer op gas gaan koken. Energie kost geld, of dat dat nu gas is of elektriciteit. En hoewel het helemaal niet zo’n drama was om op de kookplaatjes te koken miste ik vaak wel twee pitten, omdat we een tweepits kookplaat hadden. 

Wel – Stekkers uit als ik ze niet gebruik

Ik blijf mijn stekkers uitzetten als ik apparaten niet gebruik, ik heb overal schakelaars tussen zitten en dat is super makkelijk. Het verspilt geen stroom en is beter voor de brandveiligheid. Ik doe dit niet per se omdat ik nou denk hier veel geld mee te besparen, op plekken waar het niet praktisch is doe ik het ook niet, maar ik ben het nu zo gewend en die brandveiligheid vind ik toch ook wel heel belangrijk! 

Niet – Op zoek gaan naar alternatieve verwarmingsbronnen

Vorig jaar was iedereen op zoek naar alternatieve verwarming opties, alles om de centrale verwarming maar uit te laten. Sommige opties waren wat primitief, zoals de waxinelicht kacheltjes van bloempotten. Die erg brandgevaarlijk bleken en ongezond voor de luchtwegen. Anderen waren juist weer high tech, zoals infraroodpanelen. Die niet je omgeving, maar juist jou als persoon verwarmen. Zodat dit niet voor iedereen een passende oplossing bleek die toch erg kostbaar was. 

Hoewel voor veel mensen besparen op energie nog wel dagelijkse bezigheid is, die niet alleen voor de rekening erg belangrijk is, denk ik dat de paniek wel over is. En dat is vooral goed omdat mensen dan geen gekke, gevaarlijke dingen meer gaan doen. Zuinig zijn met energie is belangrijk, maar zuinig zijn op je gezondheid en spullen is net zo goed belangrijk! Anders bespaar je onderaan de streep helemaal niets.