meal prep voor iedereen
Geen categorie

Deze manier van meal preppen werkt voor iedereen

Ik ken meal prepping vooral van de YouTubers die er video’s over maken en Pinterest pins met de prachtige plaatjes van bakjes en bakjes vol met vers gesneden groenten. Vol met ontbijt, lunch, avondeten en snacks. Komkommers en wortels, klaar om gesnackt te worden. Prachtig georganiseerde bakjes met rijst, groenten en kip, die alleen nog 5 minuten in de magnetron hoeven. Het ziet er zo makkelijk en gezond uit en degene die de video’s en pins maken vertellen ook altijd dat ze zoveel tijd over hebben en ontzettend goedkoop uit zijn.

Maar die manier van meal preppen werkt voor mij helemaal niet!

Ik moet er niet aan denken om op zondag de komkommer te eten die ik 6 dagen eerder al heb gesneden. Het voedingscentrum raadt aan om kliekjes binnen 2 dagen op te eten, als je ze in de koelkast bewaard. Meal prep je voor een week? Dan is dat dus 3x zo lang! Brrr.
Dan heb ik het er nog niet over dat meal prepping in veel van die YouTube filmpjes en Pinterest pins lijkt te betekenen dat er 7 dagen lang hetzelfde wordt gegeten. Of tenminste toch 7 dagen hetzelfde ontbijt, 7 dagen dezelfde lunch en 7 dagen hetzelfde avondeten. Ik word al ongelukkig als ik eraan denk.

Toch ben ik heel erg fan van vooruit denken, zeker omdat je op die manier optimaal gebruik kan maken van aanbiedingen, kortingsstickers en seizoensproducten. Ik doe het alleen een beetje op een andere manier en juist ook voor langere tijd dan 1 week. Bijna alle maaltijden zijn namelijk eenvoudig te verdubbelen, verviervoudigen of hoeveel porties je ook wil maken. De tijd om te koken wordt er niet (veel) langer van, hooguit wat meer snijwerk maar als je toch bezig bent is die tijd te verwaarlozen. Zeker als je beseft hoeveel tijd je in de toekomst bespaard.

Voorsnijden

Groenten snijden en invriezen in porties vind ik echt enorm handig. Meeste groenten blancheer ik niet voor ik ze in vries, alleen bij broccoli en bloemkool vind ik dat wel lekkerder. Ik kies er dan wel voor om dan in een keer meerdere porties te doen.
Het is ook niet dat de meeste producten maanden in mijn vriezer blijven liggen. Het is meestal zo dat ik iets invries omdat het sowieso teveel is (bijvoorbeeld een bloemkool) of als bepaalde groenten bijvoorbeeld in de aanbieding zijn in een te grote hoeveelheid. Het gaat dan toch om groenten die ik vaak eet en die dus vlug op gaan.

Porties vlees(vervangers)

Ook vlees(vervangers) verdeel ik graag van tevoren in porties. Meestal in porties voor 1 persoon, zodat ik makkelijk de keus kan maken of ik voor 1 of 2 personen kook. (Vega) burgers en kipfilet is dan makkelijk, maar (vega) gehakt moet toch wel een beetje worden afgewogen. ‘Gewoon’ gehakt maak ik zo plat mogelijk, dat het vlug ontdooit.

Grotere porties koken

Nou zijn portieverpakkingen van losse ingrediënten handig en een echte ‘time and money saver’, je bespaart pas echt tijd door hele gerechten in te vriezen. Voor mij geldt dat bij bijvoorbeeld spaghettisaus zeker. Mijn vriend en ik hebben daarvoor beide andere wensen. Door van tevoren in 2 grote pannen 3 of 4 porties per saus tegelijk te maken scheelt dat op de dag dat we het eten zo drie kwartier. Pasta koken, saus opwarmen en eten. Het mooie bijkomende aspect is ook nog dat zulke saus er alleen maar lekkerder van wordt. Al voeg ik soms nog wel een extra potje tomatenpuree toe. Je kan zo heel veel sauzen klaarmaken en invriezen, maar ook stoofpotjes zijn super om in de vriezer te hebben. Soms is het verstandig om een deel van de ingrediënten pas na het ontdooien toe te voegen en met sauzen waar zuivel in zit moet je uitkijken; dit kan gaan schiften. Weet je niet zeker of jouw favoriete saus de vriezer overleeft? Probeer het eerst eens met een klein kliekje, uitproberen is de enige manier waarop je er achter zal komen.

Wat kost dat dan?

Juist omdat je in grote hoeveelheden kookt kun je makkelijker gebruik maken van aanbiedingen en voordeelverpakkingen. Voor mij is ook een groot voordeel dat ik porties maak van de hoeveelheid die wij eten. Zo heb ik nooit left-overs en al helemaal niet van die kliekjes die te weinig zijn om te bewaren. Tijdens mijn laatste meal prep maakte ik 18 porties van verschillende maaltijden klaar voor in de vriezer en aan de ingrediënten hiervoor was ik uiteindelijk €26,00 kwijt. Dat is €1,44 per portie! Daarnaast vroor ik ook nog wat overgebleven losse ingrediënten in, zoals gehakt, ui en paprika dus eigenlijk is het nog iets minder. Afhankelijk van het gerecht moet er wel nog pasta, rauwkost of aardappelen bij gemaakt worden, maar als ik deze maaltijden voor 1 avond zou maken zou ik een veelvoud van dit bedrag kwijt zijn geweest en een hoop gemak gemist hebben. Daarnaast is deze manier van meal prepping echt geschikt voor (bijna) iedereen. Of je nu alleen woont of een gezin met 8 kinderen hebt. Of je nu altijd thuis eet of maar sporadisch. Je kunt het zo invullen dat het voor jou werkt.

Op dit moment zit mijn vriezer helemaal vol. Een beetje té vol, ik kreeg er zelfs geen wortels meer bij. Komende week ga ik dus al meteen gebruik maken van mijn meal prep en heerlijk kant-en-klaar, maar zelfgemaakt eten!

Doe jij aan meal prepping?

6 gedachten over “Deze manier van meal preppen werkt voor iedereen”

 1. Yes, zo doe ik het ook met invriezen. Scheelt zoveel geld en tijd. Kipfilet gaat altijd als lapjes, reepjes en blokjes in de vriezer. en de soep doe ik altijd zonder vermicelli invriezen, vind die ander na het opwarmen zo meellerig worden.

 2. Op de manier wat jij zegt,zo doe ik dat ook.
  Eerst gezin met 7 en nu met 4.
  Altijd extra gemaakt.
  Soms blijft er wel een beetje over,dat is weer lekker voor lunch etc.
  Ook handig voor als je dagje weg bent.
  Thuis staat er dan al een maaltijd te ontdooien.

 3. Wij vriezen regelmatig in wat er over is van avondeten. Eens in de zoveel tijd hebben we dan restjesdag, lekker makkelijk en blije gezichten: iedereen heeft zijn of haar lievelingseten:)
  Weet je waar invriezen ook heel goed mee gaat? Met soep! Ik maak elke week zelf soep en wat er over is vries ik in plastic Ikea bekers in. Bij de lunch of middag-trek even een beker ontdooien en tatada: een lekker, gezond en voordelig soepje:)

 4. Ik vind maaltijden uit de vriezer op de een of andere manier toch altijd tegenvallen. Wij houden het dus bij af en toe een dag vooruit koken. Restjes gaan hier altijd wel binnen 2 dagen op eigenlijk. En anders maak ik mijn moeder blij.

 5. Mijn oma was laatst blij dat ze helemaal hip was, want jouw manier van meal preppen doet ze echt al jaaaren 🙂 helemaal blij 😛
  zelf probeer ik alleen hele gerechten in te vriezen, inderdaad extra pastasaus of een hele portie van een gerecht. ’s Ochtends je gerecht uit de vriezer halen, de koelkast in, dan is het ’s avonds wel ontdooit. Even opwarmen in magnetron of pannetje en een paar minuten later eten. Top!

Reacties zijn gesloten.