kerst besparen 54 dagen aftellen
kerst 2019

Over 54 dagen is het kerst…

Het is vandaag 1 november, nog 54 dagen tot kerst. Het kerstdiner is dus vast nog niet waar je nu mee bezig bent. Toch is het wel slim om daar vast over na te denken als je een luxe, maar budgetproof kerstdiner wilt.

Planning

Het allereerste waar je mee moet beginnen is zorgen dat er een planning komt. Waar wordt Sinterklaas gevierd en hoe zit het met de kerstdagen? Misschien kun je zelfs vast plannen maken voor Oud en nieuw. Het lijkt allemaal zo ver weg maar als je nu al weet waar je aan toe bent kun je je gaan richten op de kosten die je moet maken en hoe je deze kunt beperken, zonder op luxe te hoeven korten.

Aanbiedingen

Frisdrank, wijn en bier gaan niet in 2 maanden over de datum en zijn in deze tijd nog regelmatig in de aanbieding. Goede aanbiedingen want hoe dichter we bij de feestdagen komen, des te meer zullen de supermarkten/ merken vertrouwen dat men deze producten nodig heeft. Kortingen gaan omlaag en jij betaald meer. Extra voordeel is dat het scheelt in sjouwen vlak voor de feestdagen zelf. Zorg wel dat alles echt buiten bereik van gezin staat en dat duidelijk is dat het voor kerst bedoeld is. Dit geldt trouwens voor alle houdbare kerst essentials.

Probeer vast wat recepten uit

Als je nu vast wat recepten uitprobeert voor de feestdagen heeft dat verschillende voordelen. Ten eerste is het handig om vast te weten wat je klaar gaat maken en dat het zeker gaat lukken. Experimenten die echt kunnen mislukken zou ik sowieso wel vermijden, maar ook voor minder riskante recepten is proberen altijd beter. Ook kun je dan vast een beetje kijken wat alle ingrediënten kosten. De luxe van een diner heeft niet altijd te maken met de prijs van de ingrediënten. Net een beetje anders dan normaal of een mooi opgemaakte tafel maken al heel veel verschil.Ga ervanuit dat verse en vooral luxe groenten net wat duurder zijn voor de feestdagen en kijk ook wat eventuele vervangers zouden kunnen zijn als het ingrediënt naar wens uitverkocht is. Plan desnoods een volledig ‘Plan B’ zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Overigens blijf ik fan van de boodschappen bezorgdienst voor dit soort momenten. Geen kans op lege schappen, geen kans op impulsaankopen en vooral; niet hoeven sjouwen!

Laatste restanten

Het gebeurd niet vaak, maar op sommige plekken worden nu ook die allerlaatste restanten van vorig jaar nog voor een habbekrats verkocht. Maar wellicht heb je zelf in januari (of zelfs februari) van dit jaar nog een goede kerstdeal gescoord. Zorg dat je deze dingen opzoekt, zodat je weer weet wat het ook alweer was. Grote kans anders dat je nog kerstbalhaakjes koopt voor de volle prijs terwijl je 11 maanden eerder maar een paar cent betaalde voor haakjes for life. (Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.)

Andere kortingen

Ook zijn er juist nu nog aanbiedingen met items die straks een leuk cadeau kunnen zijn. Of het nu gaat om korting, cadeaukaarten met hogere waarde dan normaal of gratis producten bij aankoop; nu is het moment om vast vooruit te denken of je daar mensen blij mee kan maken. Ook hier geldt dat de aanbiedingen steeds minder worden naarmate we dichter bij de decembermaand komen.

Zonder kinderen is december meteen al een stuk minder duur, heb ik het idee. Dus mijn grootste kosten zitten hem toch in de luxere maaltijden en decoratie. Oké, en misschien een kleinigheidje voor mijn vriend. Toch vind ik het erg fijn om de kosten voor deze maand zoveel mogelijk te spreiden. Er zijn veel manieren waarop je in december kunt besparen, zonder per se een sobere feestmaand te hebben. Daarom zullen er de komende 54 dagen nog veel meer artikelen online komen over een zuinige decembermaand.

1 gedachte over “Over 54 dagen is het kerst…”

  1. Hier zo goed als alle cadeaus, voor kinderen en volwassenen, al binnen. Koop het hele jaar door als ik een goede aanbieding zie. Kerstdiner ookal bedacht en boodschappen lijstje klaar. Moet alleen een nieuwe kerstboom.

Reacties zijn gesloten.