Geen geld uitgeef december
Blogmas 2018

Dingen waar ik in december geen geld (meer) aan uitgeef

December is al zo lang als ik weet een echte feestmaand geweest, maar voor mijn gevoel wordt het al maar commerciëler en moeten we steeds meer geld uitgeven aan alles wat met Sinterklaas en kerst te maken heeft. Ik vind het heerlijk om te genieten van de sfeer van december en kerst is echt mijn favoriete feest, maar ook in december geef ik liever geen ONNODIG geld uit. Daarom zijn deze december uitgaven uit mijn budget geschrapt.

Speciale (nette) kerstkleding

Ik vier kerst met mijn eigen familie en met mijn schoonfamilie, gewoon thuis. Hoewel ik het heerlijk vind om me netjes aan te kleden ben ik een paar jaar geleden wel gestopt met geld uitgeven aan kleding die alleen voor die avond is (en eigenlijk helemaal niet comfortabel). Of beter gezegd; kleding waarin je niet óók naar kantoor kan. Sterker nog; ik denk dat ik dit jaar eerder iets uit mijn kast zal trekken dan dat ik speciaal voor kerst zou gaan shoppen. Gelukkig zijn (foute) kersttruien de laatste jaren heel erg hip, maar ik zie ook vaak kleding in de feestcollecties hangen waarvan ik me afvraag of je er niet dood in zou vriezen. Hoewel ik al wel een vreselijk gave nieuwe kersttrui heb gekocht, die ik dus ook in de rest van december draag, ga ik niet speciaal iets kopen voor op 25 en 26 december.

Elk jaar nieuwe trendy versiering

Toen ik mijn eerste kerstboom zette had ik een paars/grijze boom, dit paste bij de rest van het interieur. Het jaar daarop was ik daarop uitgekeken en wilde ik wat anders. Gelukkig zijn ballen niet zo duur meer als je naar Action gaat, maar elk jaar een heel nieuwe collectie ballen kopen is ook wel wat te gek. Ik heb daarom toen besloten om alleen maar zilveren ballen te kopen en elk jaar koop ik een ornament bij, een neutraal ornament dat bij de rest past en misschien wel een beetje een herinnering draagt. Zo heb ik een kerstbal met een uil erop, die ik kocht op de VIP kerstavond van het tuincentrum nadat ik ook een uil had vast mogen houden. Vorig jaar kocht ik een Albert Heijn hamsterornament, omdat dat zo lekker matchte met alles wat dat jaar was gebeurd met Gierige Gerda. Voor dit jaar koop ik dus ook maar 1 ornament, misschien moet dat er eentje zijn om te vieren dat dit het eerste jaar is dat we in ‘ons’ huis kerst vieren?

Serious request

Jaren lang ging er in december een leuk bedrag, met de aanvraag voor een liedje naar Serious Request van 3fm. Ik schreef al eerder dat (en waarom) ik geen geld aan meerdere goede doelen geef en in plaats daarvan elk jaar maar één goed doel steun. Het begon me alleen een beetje te irriteren dat dat steeds hetzelfde goede doel was. Ik wilde wel eens wat anders steunen. Begin dit jaar heb ik daarom Pink ribbon gesteund en welk goed doel ik volgend jaar wil steunen weet ik ook al. Op andere manieren dan met geld kan ik natuurlijk altijd helpen en dat doe ik met liefde. Maar mijn geld gaat dit jaar in elk geval niet naar Serious request. Wel zo handig ook om een goed doel te steunen in een wat minder dure maand.

Vuurwerk

Als kind kwam ik tussen kerst en nieuw niet buiten om te spelen. Naar mijn beste vriendinnetje lopen ging nog net, maar dan hoefde ik alleen maar een gangetje door. Daar kon ik geen ‘grote jongens’ tegenkomen die vuurwerk afstaken. Als het dan 12 uur was zat ik op de bank, met mijn handen over mijn oren. Naar buiten kijken durfde ik niet. Mijn grote broer kocht vuurwerk en ik was elk jaar weer bang dat hem iets zou overkomen. De angst is altijd gebleven. Gelukkig wordt er nu een stuk minder illegaal geknald (dus ik durf mijn huis wel uit tussen kerst en nieuw, maar alleen met de auto). Met nieuwjaar durf ik nu wel voor een raam te staan of in een rustige straat zelfs wel voor de deur buiten. Maar fan van vuurwerk ben ik niet. Toch werd mij jarenlang door mijn vriendengroep ‘verplicht’ om 25 euro in te leggen voor de knallers. Een flink bedrag om een ander zijn hobby te financieren. Ik ben daarom blij dat ik nu oud op nieuw vier met mensen die die keus aan mijzelf over laten. (En ik ben blij dat mijn vriend er ook geen bal aan vindt.)

Speciale kerstproducten

Natuurlijk koop ik voor de kerstdagen wel een kerstkransje en iets anders wat misschien een speciaal kerstthema heeft. Maar sommige winkels liggen al sinds half november vol met hun speciale kerstassortiment. Duur vlees, luxe toetjes en feestelijke ovenschotels. Allemaal leuk en aardig, maar als ik daar al eind november mee begin is mijn bankrekening voor de kerstdagen zelf al leeg en krijg ik de knoop van mijn spijkerbroek niet meer dicht. Ik koop met de kerstdagen zelf trouwens ook niet teveel speciale kerstproducten. De producten die normaal te koop zijn zijn meestal stukken goedkoper en het enige verschil is een kerstboompje of luxe naam op de voorkant.

Ook met Sinterklaas kijk ik goed uit wat ik koop, kruidnoten heb je natuurlijk niet buiten ‘het seizoen’ (al begint die al in augustus). Maar chocoladeletters koop ik niet meer om zo op te eten, dan is een gewone reep chocolade van dezelfde kwaliteit veel goedkoper. En over een paar dagen is Sinterklaas natuurlijk weer terug naar Spanje, als je dan geluk hebt kun je wél heel goedkoop aan chocolade en ander snoep komen. Vorig jaar kocht ik bijvoorbeeld een hoop Tony’s Chocolonely (letters) met 50% korting, daar heb ik nog een hele tijd van kunnen genieten. En bij mijn aankopen bij Plus en Hema kreeg ik in januari zelfs nog gratis kruidnoten!

Waar geef jij geen geld aan uit in december?