Nibud agenda
Blogmas 2018

Nibud agenda 2019 – slimme ondersteuning bij besparen

Toen ik een mail kreeg van Nibud over hun agenda voor 2019 was ik meteen erg enthousiast. Ik vind mijn planner/ agenda een goede plek om mijn financiën bij te houden en deze agenda is speciaal gemaakt om dat te doen. Handig dus als je in 2019 net wat meer grip wil krijgen op je inkomsten en uitgaven. En laat ik dat nu ook precies op mijn goede voornemens lijstje hebben staan!

Agenda

Meestal koop je een agenda in eerste instantie om je afspraken in te zetten en dingen te kunnen plannen. Het is dus niet onbelangrijk om daar ook naar te kijken in deze agenda. De weken zijn erg overzichtelijk verdeeld over 2 pagina’s, vier dagen op de linker- en 3 op de rechterpagina. Alle dagen van de week hebben evenveel ruimte, ook het weekend. Dat vind ik erg fijn omdat ik dan juist veel meer plan dan op dagen dat ik aan het werk ben en geen tijd heb voor andere afspraken. Ik mis het wel dat er geen maandoverzichten in staan, in zo’n overzicht zou ik willen aangeven wanneer bepaalde dingen betaald (worden) zodat ik daar rekening mee kan houden. Maar ook verjaardagen ‘moeten’ nu dus gewoon in de wekelijkse agenda geplaatst worden wat ik niet echt handig vind. Je kunt deze agenda natuurlijk ook alleen voor je financiële planning houden, dat ga ik ook doen, dan zul je deze maandoverzichten niet zo missen.

Budgetplanning

Het budgetgedeelte begint met het maken van een jaarbegroting. Dit doe je niet zomaar; elke mogelijke geldstroom wordt benoemd, zowel inkomend als uitgaand. Zo kun je haast niets vergeten om in je begroting te plaatsen en heb je goed overzicht of je genoeg inkomsten krijgt voor alle uitgaven die je doet en of je misschien ergens op zal moeten gaan besparen. Om je daadwerkelijke uitgaven bij te gaan houden is er in de weekplanning bij elke dag een klein stukje gereserveerd voor ‘uitgaven’. Aan het einde van de maand is er ook nog een maandoverzicht waar je al je inkomsten en uitgaven in kan aangeven, zo kun je elke maand zien of je een beetje op schema blijft met je begroting of dat je misschien wat veranderingen moet maken.

Doe de test

Voor het jaar begint kun je een test doen waaruit blijkt hoe goed jij de vier vuistregels van Nibud al onder de knie hebt. De vier vuistregels zijn: check, plan, spaar en bewaar en in de agenda is daar ook het een en ander over te lezen. Door het jaar heen is het natuurlijk de bedoeling dat je deze vuistregels beter onder de knie zal krijgen. Aan het einde van 2019 kun je daarom de test nog eens doen, om te kijken of jij gegroeid bent. Elke week staat er een leuk weetje, vraag of tip onder de week gedrukt zodat jij geholpen wordt door het jaar heen om deze vuistregels je eigen te maken. Ook wordt er elke maand een onderwerp aangesneden waar je wellicht meer grip op zou mogen krijgen, je moet jezelf een cijfer geven over hoe goed je omgaat met dingen als inkomsten, geldstress en vakantiegeld. Je zult dus niet alleen leren, maar misschien ook wel geconfronteerd worden met jezelf.

Om de agenda te gebruiken waar hij voor is (grip op geld krijgen) vergt het best wel wat inzet en tijd. Wil je daadwerkelijk tijd investeren om in 2019 je financiële zaken en je administratie op orde te krijgen, dan is deze agenda echt iets voor jou! Heb je al een goede manier gevonden om je administratie bij te houden of heb je eigenlijk geen zin om elke keer een agenda te moeten pakken om te reflecteren en plannen? Dan is deze agenda niets voor jou. Ik denk dat ik hem zelf actief ga gebruiken. Nu ik ben gaan samenwonen is mijn financiële situatie ook heel erg veranderd en ik denk dat een goed inzicht in deze situatie geen overbodige luxe zal zijn.

De Nibud-agenda (ISBN: 9789089040992) is te verkrijgen via hun eigen website en kost €11,49.

Ik heb dit artikel ter review opgestuurd gekregen.

 

5 gedachten over “Nibud agenda 2019 – slimme ondersteuning bij besparen”

 1. De agenda klinkt wel goed. Hoe groot, breed en zwaar is de agenda? Kan ik hem gemakkelijk meenemen of is het zo’n heel boekwerk?

  Alvast bedankt voor de info en veel plezier met samenwonen.

 2. Hallo,

  Van de Aldi kun je een app downloaden op je telefoon en/of tablet. Hierin zijn van veel producten de prijs vermeld en je vindt erde aanbiedingen én de folder. Je kunt er zelfs een boodschappenlijstje in bijhouden!
  Ik weet niet of Lidl ook zo’n app heeft.

  Nog een tip. Van AH kun je ook een app downloaden waarin je een boodschappenlijstje kunt bijhouden( met looproute van jou winkel) Als je op het laatst van de week daarin een boodschap toevoegt die de week daarop in de aanbieding is geeft de app dat aan. Handig is als je een product niet direkt nodig hebt.

  Leuk blog Minke!

 3. Dat Albert Heijn zo’n app heeft wist ik, van Aldi nog niet! Goede tip, al vind ik een papieren boodschappenlijstje zelf handiger of voor een kort lijstje gewoon whatsapp.

Reacties zijn gesloten.