gratis festival gratis evenement gratis activiteit
Actualiteiten

Waarom word jij boos van mijn bespaartips?

Al bijna zeven jaar deel ik met veel plezier mijn bespaartips. De meeste gaan erover hoe je juist zo lekker mogelijk kan leven met weinig geld. En hoe je van een dubbeltje toch een kwartje kan maken. Daar komen veel leuke reacties op. Al veel mensen hebben hun boodschappenbudget kunnen verlagen door mijn tips. Maar heel veel andere reacties zijn boos of verontwaardigd. Ik vraag me heel vaak af waarom. En voor de mensen die zo gekrenkt zijn door mijn tips, wil ik in deze laatste dagen van het jaar nog eens te onderzoeken.

Je hoeft mijn tips niet op te volgen

Mijn manier van besparen, daar heb je geld voor nodig. Die voorraad moet aangelegd worden voor je er plezier van kan hebben. Dat gaat niet als je van € 80,00 per week moet leven. Mijn blog en mijn adviezen zijn er dus puur voor mensen die minder willen uitgeven aan hun boodschappen of andere levensbehoeften waar ik tips voor geef. Wil je dat niet? Dan zijn er genoeg andere blogs waar je waarschijnlijk veel meer plezier uit haalt. Ik hoef jouw rekeningen niet te betalen, jij mijn leven niet te leiden. Helemaal prima!

Medelijden is ook echt niet nodig

Veel reacties bevatten ook een sarcastisch medelijden. Met mij of met mijn partner. Don’t worry, ik ben gelukkiger dan ooit! En ook mijn partner komt echt niets te kort, ik heb het nog even nagevraagd. Als mensen klagen dat ze toch geen tijd hebben om te besparen moet ik alleen maar lachen. Dankzij mijn levensstijl heb ik van mijn grote hobby (zijnde schrijven voor het web) mijn werk kunnen maken. Ben ik zelfstandig ondernemer en kan  mijn tijd zelf indelen. Niet alleen dankzij het bespaarde geld, maar ook dankzij de mensen die me wel supporten. Want er zijn dus ook heel veel mensen die mijn tips wel waarderen!

Geen twee situaties zijn hetzelfde

Soms kan het ook zo zijn dat een specifieke tip niet in jouw leven past, maar andere tips wel. Of dat je een tip wat aan kunt passen om het wel te laten passen. Het is bijvoorbeeld een belangrijke tip om niet elke dag boodschappen te gaan doen en zeker niet met honger. Passen weekboodschappen op zaterdag net na de lunch niet in jouw planning? Dan kun je best twee of drie keer boodschappen gaan doen. Ik vertel vaak vanuit mijn eigen situatie, dat is de enige situatie waarmee ik ervaring heb. Ik probeer me ook in te leven in andere situaties (bijvoorbeeld gezinnen met kinderen) maar dat is altijd hypothetisch. Oh en als ik zeg dat ik kan leven met € 50,00 per week is het ook logisch dat dat met vier kinderen, twee honden en een kat niet gaat. Wij zijn met twee volwassenen, meer gezinsleden kosten gewoon meer geld.

Reageren is helemaal niet nodig

Het lijkt tegenwoordig wel een beetje een even grote pandemie als die anderen; je mening moeten uiten. Maar mijn blog is voor mensen die de wens hebben om hun geld anders te besteden, om te besparen. Waarom zou je dan reageren als jij die wens niet hebt? Voel je die wens om te reageren hoe stom je het vindt ook als je een blog over handwerken of een sport die je niet leuk vindt? Ik geniet echt ontzettend van het leuke contact met volgers, mensen die mijn tips behulpzaam vinden of mensen die juist met nieuwe tips komen. Feedback of een heads up dat er een foutje in een blog staat is ook echt super fijn, ik doe dit alleen dus foutjes sluipen er soms in en feedback krijg ik dus ook niet van collega’s. Dat zijn reacties waar ik wat mee kan. Met reacties als ‘ik ga nog liever meer werken!’ kan ik echter helemaal niets en ik vraag me serieus af waarom je dat moet uiten. Klik gewoon lekker weg.

Ik geef vooral tips tegen het onnodig uitgeven van geld. Geldverspilling dus. Ik neem aan dat we allemaal hard genoeg moeten werken om ons geld op ons rekening te krijgen. Voor de genen die geld zat hebben en verspilling dus niet erg vinden; dit is niet de blog voor jou. Met dit artikel geef ik eenmalig een reactie. Ik weet namelijk ook maar al te goed dat er veel trollen op internet zitten. Mensen die anderen omlaag moeten praten om een beetje zelfwaarde te krijgen en die mensen voed ik eigenlijk liever niet. Maar dat is soms echt heel erg moeilijk!