blogmas 2020

Dit heb ik geleerd over besparen in 2020

Toen we 364 dagen geleden het nieuwe jaar vierden hadden we niet kunnen denken dat 2020 zou lopen zoals het deed. Het was een heftig jaar en alle plannen die we hadden konden op de schop. Zelf vond ik 2020 ook vooral een heel leerzaam jaar, bijvoorbeeld over besparen, want dat heb ik stiekem nog wel extra gedaan dit jaar. Naast op standaard dingen die door thuis te blijven minder geld kosten zoals benzine, uitjes en etentjes, heb ik ook bespaard door dingen die ik in 2021 en verder nog kan blijven gebruiken.

Dat voedselverspilling voorkomen je veel kan besparen

Voedselverspilling is al heel lang een punt waar ik veel moeite voor doe om het te voorkomen. Dat lukt uiteraard niet altijd, maar ik doe heel erg mijn best. In het afgelopen jaar heb ik nóg meer geprobeerd om voedselverspilling tegen te gaan en dat heeft me echt wel veel geld bespaard. Niet alleen door mijn eigen voedselverspilling te verminderen, maar ook door Too good To Go te gebruiken en te zoeken naar producten die op de datum zijn bij de supermarkt. Maar ook de volgende les heeft heel veel te maken met het verminderen van voedselverspilling.

Zelfs met een (bijna) lege koelkast kun je nog heel lekker en gezond eten

De pandemie zorgde ervoor dat ik liever niet naar de winkel ging. Tijdens de eerste golf betekende dat dat ik mijn momenten zoveel mogelijk uitstelde. Er zat soms wel 3 weken tussen verschillende boodschappen momenten. Pas als er écht helemaal niks logisch meer gefabriceerd kon worden van de inhoud van mijn koelkast, vriezer en voorraad besloot ik om naar de winkel te gaan of te bestellen. Dat zorgde ervoor dat ik dus minder verspilling had, creatiever werd en toch super lekker heb gegeten. Maar ook dat ik kon besparen, want doordat ik niet elke week naar de supermarkt ging moest ik veel etenswaren voor de volle prijs kopen en zo was ik dus eigenlijk wat meer geld kwijt dan in andere jaren.

Het belang van een voorraad

Het was een gekke dag in maart dat ik zelf een Jumbo bestelling probeerde te doen voor een vegetarische hamburger, die ik in de winkel nergens kon vinden maar nodig had voor mijn smaaktest. Ik kwam er haast niet door en dat was omdat Nederland gek was geworden en er enorm werd gehamsterd. Ik hoefde me echter niet druk te maken of ik wel genoeg wc papier had als er een lockdown zou komen. En ook ander eten had en heb ik meer dan genoeg. Ook hoefde ik mij geen zorgen te maken dat ik er een tijdje bijna geen (noemenswaardige) aanbiedingen waren op houdbare producten. Ik kon gewoon doorgaan met wassen, poetsen, eten en smeren, want ik had het allemaal in mijn kast staan. Het enige wat ik op een gegeven moment niet meer had was bloem, dus daar ga ik voortaan beter op letten, haha.

Waarom folder aanbiedingen slechts een klein deel zijn van deals

Tussen juni en september waren de maatregelen van de pandemie wat losser en ging ik dus wat vaker naar de supermarkt. In die tijd heb ik veel gebruik gemaakt van acties die niet in de folders stonden. De eerder genoemde Too Good To Go en producten die op de datum zijn. Maar online maakte ik ook veel gebruik van combinaties van acties met kortingscodes voor zover dat gaat. Maar ook overstock (teveel aan voorraad) waar winkels van af moeten kan voor heel lage prijzen de deur uit gaan. Daardoor bespaar ik echt veel meer dan door gewoon blind de folders na te kijken en deze acties te kopen.

Hoe lekker het is om boodschappen te bestellen

Het afgelopen jaar heb ik heel veel geshopt via internet. En niet alleen bij online supermarkten. Ook mijn wijn, koffie, drogisterij en nog veel meer kocht ik allemaal online. Voor de allerbeste prijzen, uiteraard. Voor boodschappen ontdekte ik de boodschappenservice Picnic, waar ik bij Albert Heijn en Jumbo nooit aan de minimale €50,00 kom, lukt het me bij Picnic wel om de minimale €35,00 te halen. Dat maakt het heel makkelijk om af en toe even een bestelling te doen, meestal is deze ook grotendeels hetzelfde, iets wat bij de fysieke supermarkt eigenlijk nooit gebeurd. Het scheelt impulsaankopen en daardoor voel je haast niet dat sommige producten misschien wat duurder zijn. Heerlijk als de Picnic bus dan voor rijdt en mijn lege koelkast weer helemaal gevuld is.

Wil je €5,00 korting op je eerste bestelling bij Picnic? Gebruik dan mijn code Minke363, dan krijg ik ook €5,00 korting op mijn volgende bestelling.

Ik vind het leuk dat ik zelfs nog kan leren om méér te besparen dan ik al deed en echt niet door een minder leuk leven te leiden. Als het straks weer kan wil ik juist weer flink gaan genieten van uit eten en leuke uitstapjes. Dat kan echter alleen door flink te blijven besparen op de andere kosten, daarmee ga ik dus zeker door!