week zonder vlees besparen uitgaven
Boodschappen

Dit heeft de week zonder vlees mij bespaart.

Wat heb ik eigenlijk uitgegeven aan mijn eten tijdens deze ‘week zonder vlees’? Een interessante vraag want ik ben eigenlijk best wel benieuwd of ik mijn boodschappen nu goedkoper zijn dan als ik gewoon een week vlees had gegeten. De maaltijden die ik at zijn dingen die ik op andere momenten ook graag eet en dan vaak ook juist met vlees.

Ontbijt €4,00

Voor ontbijt en 10-uurtje ben ik niet meer kwijt geweest dan normaal, omdat ik hieraan geen verandering heb gebracht wat betreft gewoontes. Alles bij elkaar was ik voor mijn ontbijt en 10-uurtje dus zo’n €4,00 kwijt. Dit bedrag is deels gewoon gebaseerd op de boodschappen die ik deed deze week, maar de prijs van mijn kopje thee heb ik even moeten gokken vandaar dat het een afgerond bedrag is.

Lunch €5,71

Mijn doordeweekse lunch is geen halloumi geworden omdat ik deze niet kon vinden, gelukkig had ik nog wel vegetarische worstjes liggen en kon ik deze gebruiken. Ik denk dat ik deze laatst voor net iets onder de €2,00 heb gekocht. Ik gebruikte wel gewoon de houmous die ik op de Huishoudbeurs voor kocht voor €1,50 en smeerde dit op een wrap voor ik hem vulde met sla en komkommer. Wraps waren €0,61. Sla en komkommer samen €1,49, maar dit gebruikte ik deels ook bij mijn avondeten op dinsdag dus daar reken ik maar €0,75 voor. In het weekend en op woensdag koos ik voor crackers (3 per keer) met vegetarische smeersels, dat was €0,86 bij elkaar.

Avondeten

Platbroodpizza €2,58

Dit recept ken ik alleen als vegetarisch gerecht, dus in principe geen echt voordeel hier. Toch heb ik wel een klein beetje voordeel omdat ik de courgette in dit gerecht in de aanbieding kocht. Verder omvat het niet zo heel veel meer dan een gele paprika en een beetje mozzarella en dat allemaal op een tortilla wrap. Succes verzekerd en stukken goedkoper dan een pizza bestellen bij Domino’s.

Bloemkool uit de oven €1,59

Ik had bij dit recept ook een klein beetje geluk, mijn Lidl verkocht cherrytomaatjes namelijk voor maar €0,49 per bakje. Hierdoor is dit recept voor mij nóg goedkoper geworden dan het al was bij het recept dat ik deelde. Normaal gebruik ik in plaats van de bloemkool in dit recept kipfilet wat de maaltijd ruim €2,00 duurder maakt waardoor ik €3,85 betaal. Mits ik gewone goedkope aardappelen gebruik, want ook dat is vaak niet het geval…

Ovenschotel met broccoli en rulstukjes €2,94

Opvallend is dat dit recept dus een beetje duurder is dan normaal, maar goed dat vind ik zelf niet zo’n ramp. In dit gerecht gebruikte ik normaal half-om-half gehakt en dat is voor 200 gram €0,07 goedkoper dan 125 gram rulstukjes. Nu kan ik deze schotel direct in elkaar zetten. Gehakt moet eerst nog gebakken worden, dus ik bespaar wel weer gas, haha. Aan boodschappen zou ik normaal dus €2,87 betalen.

Jamie Oliver’s Turkse pizza €2,12

Het was een uitprobeersel om eens linzen te gebruiken in plaats van gehakt. Ik gebruikte gedroogde linzen die deze week in de aanbieding waren bij Plus, dus kostte me de linzen maar €0,14! De linzen heb ik gekookt en daarna aangebakken met tomatenpuree (€0,36) en kruiden, zoals ik normaal met gehakt zou doen. Het enige gekke is dat het gewoon oranje blijft, gehakt bakt een beetje krokant aan. In smaak maakt dat verder niet uit en ik heb de linzenprut over de wraps van €0,31 gesmeerd en belegd met sla, komkommer en paprika. De sla en komkommer waren €0,75, de paprika kostte €0,46. Witte saladekaas van €0,25 maakt het helemaal af. Met gehakt zou het trouwens €3,37 kosten op deze manier. Binnenkort zal ik het complete (vegetarische) recept met jullie delen!

Spinazie-kokoscurry met gele rijst €2,15

Dit recept bestaat eigenlijk alleen maar uit producten die op moeten uit mijn voorraad, een blik kokosmelk en een bakje cherrytomaten. Het heeft me deze week dus bijna niets gekost. Normaal is het wel een iets duurder recept, dus ik de prijs is wel wat ik (ongeveer) heb betaald voor het recept. Het is ook een recept wat ik altijd vegetarisch eet, dus geen ‘dit zou het normaal kosten’.

Taco’s €1,00

De taco’s van vandaag haalde ik compleet uit de vriezer want het was een restje van de vorige week. Ook de schelpen had ik over, lekker goedkoop dus. Ik at deze dag alleen en vulde mijn taco’s met alle overgebleven saladegroenten die ik ook nog had liggen. Het enige dat ik heb moeten kopen was de créme fraîche, samen met de kaas heb ik er maar een goede euro voor betaald.

Linzen-boerenkool salade €1,47

Als ik een ‘vlees variant’ zou eten van dit gerecht zou het gewoon boerenkool met worst zijn, daarom vergelijk ik de prijs van dit recept met boerenkool met worst. Als ik dat eet dan is het rookworst van Hema en deze is €2,00 en dat zou de prijs van het avondmaal €2,80 maken, bijna het dubbele van wat de vegetarische versie kost!

Snacks en tussendoortjes €5,59

Er is deze week eigenlijk niet veel gesnoept of snacks gegeten en eigenlijk niets wat normaal vlees zou bevatten, ik heb hier €3,62 aan uitgegeven. Wel heb ik elke (doordeweekse) dag een banaan gegeten, wat op €1,05 komt. Mijn vriend eet bijna elke avond een bakje yoghurt na het eten, ongeveer een pak van €0,92 per week.

Het totaal

Het zijn niet de boodschappen die ik deze week gerekend heb, maar dat wat ik ook daadwerkelijk heb opgegeten en geen andere aankopen gerekend dan etenswaren, máár behalve het restje eten dat ik op donderdag at heb ik ook etenswaren gerekend die ik al in huis had. Alles bij elkaar komt mijn totaal uit op €29,15 (trouwens wel bijna gelijk aan mijn uitgaven van €32,49 deze week.) Als ik tijdens het avondeten gewoon vlees had gegeten was ik uitgekomen op een totaal van €33,92 en dan zouden er alsnog 3 vegetarische dagen bij zitten. Best een besparing dus en dat terwijl ik niet moeilijker, minder lekker of ongezonder heb gegeten dan normaal.

Zou dit voor jou een reden zijn om vlees vaker te laten staan?

5 gedachten over “Dit heeft de week zonder vlees mij bespaart.”

 1. Ik merk ook dat het duurste van mijn boodschappen het vlees is, ik koop het dan ook vaak als het op moet in de winkel en dus extra korting heeft, kan zo in de diepvries.

 2. Ik heb er helemaal niets op tegen dat vlees het duurste is op ons boodschappenlijstje. Ik bespaar liever door het te laten staan dan door het met korting te kopen, maar daar moet ieder eigen keus in maken.

 3. halloumi……. als je hem nog eens zoekt. in de franse kaas koeling (voorverpakte franse kaas) bij de Jumbo ? gewoon een tip ?

 4. Bij de plus ligt het in de koeling waar de smeerwortjes en toast saldes liggen.
  Koeling langs glutevrij produchten( heuveleind plus)

  Dan zijn jullie niet veel kwijt met de boodschappen.
  Jullie ontbijten ook bijna niks.
  Mijn vriend heeft altijd 6 boterhammen
  Mee 3 smorgens 3 middags
  Ik yoghurt met fruit musilie, boterham, havermout.
  Smiddags eitje, salade( nu niet), brood ect
  Avond eten veel dingen twee dagen. Aangezien ik nu niet veel eet ?

Reacties zijn gesloten.