vegetarisch bloemkool oven
Recept Vega

Recept: Bloemkool uit de oven

In mijn mealplan van de ‘Week zonder vlees’ vertelde ik dat ik mijn favoriete gerecht deze week een keer vegetarisch wilde proberen. Daarom maakte ik mijn klassieke kip uit de oven, maar dan met bloemkool in plaats van kip. Bloemkool wordt vaker gebruikt in plaats van kip, bijvoorbeeld als vegetarische buffalow wings en daardoor werd ik geïnspireerd. Ik besloot verder niks aan te passen en gewoon dezelfde stappen te volgen als normaal en dat bleek een groot succes!

HOOFDGERECHT – 75 MINUTEN – 4 PERSOON

Ingrediënten:

  • Bloemkool €1,89
  • Aardappels 800 gram €0,80
  • Cherrytomaten 250 gram €0,89
  • Citroensap
  • Paprikapoeder
  • Oregano
  • Knoflookpoeder
  • Rozemarijn
  • Olijfolie
  • ZoutKosten van dit recept per persoon: €0,90

Dit recept is met bloemkool niet moeilijker dan met kip, het kost alleen wel iets meer tijd. Het recept is ook eenvoudig voor te bereiden als je een keer gasten te eten krijgt, zodat het alleen nog in de oven moet en je kan genieten van het gezelschap. Het voorbereiden begint met het schoonmaken, snijden en koken van de aardappelen. Ik schil mijn aardappelen in dit recept niet maar daar kun je zelf altijd wel toe beslissen. Terwijl de aardappelen koken verwarm ik (als ik tenminste direct na het koken aan tafel wil) de heteluchtoven op 180 graden. De bloemkool bestrooi ik ondertussen met paprikapoeder en oregano, die ik daarna in een wok met olijfolie een beetje aanbak, met het ‘bloemige’ gedeelte naar beneden. Zo ontstaat ook een lekkere jus die ik, nadat ik de bloemkool samen met de cherrytomaten in een ovenschotel heb gelegd, over het geheel heen giet. Een beetje citroensap en rozemarijn maakt het af. Na 20 minuten koken giet ik ook de aardappelen af en deze gaan vervolgens ook in een ovenschotel. Met knoflookpoeder, zout, rozemarijn en natuurlijk ook wat olijfolie is ook dit klaar om in de voorverwarmde oven te gaan. Beide moeten 40 tot 60 minuten in de oven om de bloemkool helemaal gaar te krijgen, met 40 minuten heeft hij meer bite en met 60 minuten is hij zachter. Ik kies liever voor wat zachter, maar wat jij wil is dan een kwestie van smaak.

Tip: Bakt de bovenkant van de bloemkool te hard aan? Leg er dan een stuk aluminiumfolie overheen.

Wit je het recept wél met kip maken? Gebruik dan kipfilet, bak deze ook aan in de pan, maar niet te lang gewoon zodat het een beetje een ‘korstje’ heeft. De aardappels mogen vervolgens wel 40/60 minuten in de oven, maar de kip zelf hoeft maar 15 minuten. 

Is dit een recept wat je eens wil proberen?

1 gedachte over “Recept: Bloemkool uit de oven”

Reacties zijn gesloten.