Uitgegeven met kerst 2019
kerst 2019

Dit heeft kerst 2019 mij gekost

Zo, kerst zit er weer op. Zolang naar uitgekeken en dan zijn die 2 dagen toch zo weer voorbij. Nu heb ik even een paar dagen vakantie, tenminste nadat dit artikel online komt… Afgelopen donderdag deelde ik met jullie wat ik dit jaar gemiddeld uitgegeven heb aan boodschappen. Daarbij had ik natuurlijk nog niet mijn kerstboodschappen gerekend want die heb ik pas maandag gedaan (en kreeg ik dinsdag geleverd). Dus bij deze; dit is wat ik heb uitgegeven aan kerst 2019!

Kerstavond – met zijn tweetjes op de bank

Kerstavond is voor mij All You Need Is Love avond en het liefste kijk ik dat onder het genot van allerlei lekkere hapjes. Tapas, hapas of hoe je het wil noemen. Dit jaar heb ik daar vanaf gezien omdat ik het al druk zat vond om voor 2 avonden te koken. In Frankrijk heeft mijn vriend de smaak voor bruschetta te pakken gekregen en hij wilde dit dus graag eten. Met een vanille toetje na. Zijn wens is mijn bevel, dus deze maaltijd stond al gepland. Later tijdens All You Need Is Love eten we nog worstenbroodjes.

Dat is een traditie van mijn thuis uit. Als wij vroeger naar de kerk waren geweest was het ‘echt’ kerst, mijn vader zorgde dan dat overal kaarsjes aan waren en het huis ‘kerstklaar’ was als mijn siblings en ik dan met mijn moeder thuis kwamen. Dan aten we samen worstenbroodjes met een kop koffie. Mijn vader hielp altijd mee met de mis op kerstochtend, daarom ging hij niet met ons mee op kerstavond. In de ochtend ging het dan andersom en als mijn vader thuis kwam hadden we kerstontbijt samen.

Totaal kwijt voor deze avond: €6,86

Eerste kerstdag – borrel met familie en diner voor twee

Ik ben de jongste uit een gezin met 4 kinderen, nu we allemaal meer dan volwassen zijn begint dat gezin een hele familie te worden. Kinderen hebben kleinkinderen gekregen en die kleinkinderen zijn inmiddels ook al groot en iedereen krijgt zijn eigen leven. En omdat het ook nog best moeilijk is om 16 man kwijt te kunnen in een huis voor een diner hebben we besloten om dit jaar alleen een kerstborrel te doen. Ik durf grif toe te geven dat ik dit jammer vind, maar het opent ook weer deuren.

Het diner wat ik maak is daarom slechts voor 2 personen, maar wel iets uitgebreider dan kerstavond. Vooraf heb ik carpaccio. Kant-en-klaar van Albert Heijn, ik ben heel benieuwd of dit bevalt of dat ik volgend jaar mijn vlees toch bij de slager bestel. Hoofdgerecht is een varkenshaas met regenboog wortels en pomme duchesse.

PS Helaas werd de wortelmix niet geleverd door Albert Heijn en moest ik op zoek naar een alternatief. Ik heb in ieder geval een lekker recept gevonden voor broccoli, lekker met balsamico azijn en parmezaanse kaas uit de oven. Broccoli ligt gewoon in mijn vriezer.

PPS De hele borrel was uiteindelijk uitgebreider dan verwacht en er is van een diner niks meer terecht gekomen. Interessant voor de volgende keer, maar dat betekent dus nu ook dat we zeker een derde kerstdag ‘restjes’ dag hebben.

Totaal kwijt voor deze dag: €15,74

Tweede kerstdag – schoonfamilie op bezoek

Ik hoef niet vaak voor meerdere mensen te koken. De laatste keer dat ik mijn familie op bezoek kreeg voor kerst gingen we simpelweg voor gourmet. De andere keren deden we vooral tapas. Dus ik vond het moeilijk om te zorgen dat ik genoeg, maar niet teveel eten klaar zou maken. Ook had ik geen zin in moeilijke recepten of om lang in de keuken te staan, dus ging ik voor mijn favoriete kip met aardappels uit de oven, aangevuld met groenten uit de oven en salade. Als voorgerecht maakte ik knolselderij soep, die ik echt nog lekkerder vond dan ik had verwacht zeker voor herhaling vatbaar dus. Nagerecht was simpele Viennetta ijstaart, misschien geen culinair hoogstandje maar altijd een succes.

PS Dat had ik goed uitgerekend! We hebben een lading sla over, maar verder eigenlijk niks! Nog een hapje aardappels, een stukje kip, een paar tomaatjes maar dat is mooi voor een lunch. Het was ook echt goed gegaan met mijn tijdsplanning. Om 2 uur was ik klaar in de keuken, alles voorbereid en opgeruimd, ik hoefde alleen nog maar alles in de oven te zetten.

Totaal kwijt voor deze dag: €32,52

Overige kosten

Naast de gewone kosten voor het eten zijn er natuurlijk meer kosten. We zullen niet omkomen van de dorst, er is genoeg wijn, bier en fris voor alle dagen en iedereen. Daarnaast genoeg ‘sneukel’ zoals we dat noemen; chips, koek en andere snacks. Waarschijnlijk meer dan genoeg voor de komende weken, helemaal niet erg zolang er maar genoeg is op de dagen dat er mensen langs komen. Het is echt mijn ergste nachtmerrie om niet genoeg in huis te hebben. Samen met dingen als olijfolie, boter en dat soort benodigdheden lopen die kosten altijd lekker op. Oh en natuurlijk ontbijt, al hebben we daarvoor alleen croissantjes genomen. Gelukkig is het nog meer dan genoeg om ook de andere dagen door te komen, we zullen dus niet teveel meer hoeven te halen voor het nieuwe jaar!

Totaal kwijt aan overige kosten: € 34,87

Derde kerstdag – restjes of spaghetti

Er is dus nog een heel kerstdiner over, waarschijnlijk ga ik dat niet op ‘derde’ kerstdag eten maar op zaterdag. Na de hectiek heb ik wel even zin in een makkelijke maaltijd. Spaghetti dus, ook lekker en zaterdag nog een lekker diner. Kerst 2019 is wat mij betreft dus ontzettend goed geslaagd!

Cadeautjes

Mijn vriend en ik hebben ondanks de verwachtingen toch cadeautjes uitgewisseld met elkaar. We hadden beide het een en ander nodig en dus was kerst het moment om dat te kopen. Ik kocht voor mijn vriend een autoradio met bluetooth, zodat hij Spotify kan luisteren in de auto. Zelf kreeg ik een toetsenbord met lage toetsen. Het toetsenbord wat ik eerst gebruikte was bedoeld voor gaming, dat betekende dat hij hoge toetsen had en ook erg veel geluid maakte bij het typen. Niet lekker als je wil bloggen. Dit toetsenbord werkt een stuk fijner! Daarnaast kreeg ik ook nog een draadloze afstandsbediening voor mijn camera. Zodat ik meer leuke foto’s kan maken voor jullie! We hadden voor deze cadeautjes een budget van €100,00.
Totaal hebben deze feestdagen me aan boodschappen dus €89,81 gekost, lijkt me een prima bedrag voor 3 mooie dagen met geliefden, zo’n €8,98 per persoon, per dag. Geen gekke dingen, geen overdadigheid, maar wel heel erg genoten.

Wat heeft kerst jou gekost?

4 gedachten over “Dit heeft kerst 2019 mij gekost”

  1. Heb je voor mij de recepten van de knolserderijsoep.kip met aardappelen uit de oven.groentes uit de oven.misschien een ideetje voor volgend jaar.Wat doe je in de sla?

  2. Mijn kerst koste niets, 1e kerstdag was ik bij mijn ouders en 2e kerstdag bij mijn schoonmoeder. Alleen vandaag even uit de pas gelopen met eten hadden chinees voor vandaag ? maar daar kunnen we nog 1 á 2 dagen van eten (2 personen) waren €45 kwijt?

  3. Wij hebben kerstavond lekker gegeten met ons gezin (twee kinderen 15 en 20). We aten vooraf paddenstoelen op toast, rosbief met cranberrysaus, met peertjes, groente en aardappelgratin. Toe cheesecake ijs. Op eerste kerstdag kwamen vrienden met gezin en mijn ouders. Ze kwamen vroeg in de middag. We haalden kaas en worst, aten soep en daarna een buffet wat man al jaren maakt (o.a. pulled pork op minibroodjes, carpaccio, gevulde tomaatjes, eitjes en dadels, komkommer zalm rolletjes etc. Het toetje verzorgden onze vrienden,
    We hadden koffie met chocolade. De tweede dag hebben we even wat gedronken bij schoonzus waar alle familie was. We namen een doosje chocolade mee voor de gastvrouw. Thuis aten we soep en hapjes die over waren, oudste at niet mee.
    We hebben gisteren ook nog restjes gegeten en in de avond een grote salade met stokbrood erbij. Ook nog over.
    We gaven EUR 240 uit aan boodschappen. We gaan voor vlees en vleeswaren naar een fijne slager in ons dorp. De boodschappen bij foodmarkt jumbo in Amsterdam. Cadeautjes EUR 50 en EUR 125 via VVV bon. Tevreden over dit bedrag.

Reacties zijn gesloten.