Uitgegeven met kerst 2019
blogmas 2020

Dit heeft kerst 2020 mij gekost

En dan is kerst weer voorbij. Ik ben blij dat we dit jaar de zondag nog vrij hebben, want morgen gaan we gewoon weer aan het werk. Maar voor 2021 heb ik wel het voornemen om vaker het weekend vrij te plannen! Anyway, ik zou nog even delen wat ik dit jaar heb uitgegeven aan kerst, een kerst die wel een beetje anders was dan normaal. Toch heb ik echt genoten en was kerst 2020 er eentje om niet te vergeten. En het was dus elke cent waard!

Boodschappen

Ik bestelde mijn boodschappen dit jaar bij Jumbo, omdat dat de eerste bezorgdienst was waar ik de 24ste kon reserveren. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik daar achteraf wel spijt van had, want in tegenstelling tot Albert Heijn vond ik de keus in kant-en-klaar bij Jumbo erg tegenvallen en daar had ik dus juist wel mijn zinnen op gezet. Volgend jaar wordt het dus wel weer Albert Heijn. Ik betaalde uiteindelijk rond de €96,00 voor mijn boodschappen, maar daar zat ook heel veel bij wat niet per se voor kerst zelf bedoeld is. Daarnaast eet ik ook nog het nodige uit de voorraad, als ik dat meereken dan kom ik op mijn totale kosten voor eten en drinken met kerst op €78,00 uit, voor 2 personen. Ik heb me dus zeker niet ingehouden máár ik weet ook dat niet alles op zal gaan.

Kerstavond

Het menu voor kerstavond is vele malen gewijzigd. Ik wilde eerst gewoon hapjes doen, wat eigenlijk een beetje traditie is. Maar ik zag er tegenop dat ik dan lang in de keuken zou moeten staan. Dus zijn er een aantal gerechten de revu gepasseerd, uiteindelijk kwam ik uit op ravioli. Dan kon ik voor mijzelf lekker een champignon/ truffel variant nemen en voor vriend een spinazie variant. Verder wel gewoon allebei met rucola en serranoham gecombineerd. En en natuurlijk parmezaanse kaas. Uiteindelijk heb ik van alles nog meer dan genoeg over om nog een keer hetzelfde te eten, voor de rucola staat al een doel op de planning en het lekkere van verse pasta is dat het heel goed in te vriezen is, dus wij eten in januari nog een keertje feestelijk!

Totaal kwijt voor het eten: €10,00

Eerste kerstdag

Voor eerste kerstdag heb ik dus een recept uit Allerhande gekozen, makkelijk alles bij elkaar en ik weet zeker dat het smaakt. Ik hou echt wel van experimenteren met koken, maar niet met kerst. Dan moet het gewoon allemaal lekker zijn en zeker lukken. Al moet ik zeggen dat ik toch wel een klein risicootje neem met één onderdeel. Een tijdje geleden zaten er namelijk spruiten in mijn Lidl Too Good To Go box, deze heb ik ingevroren en ga ik nu klaarmaken. Vriend houdt dus niet van spruiten en, hoewel het als kind mijn lievelingseten was*, ben ik er nu ook niet meer zo dol op. Het viel echter alles mee en samen met de saus (van honing, witte wijn, mosterd en tijm) was het heerlijk. De spruiten waren geroosterd in de oven en daardoor hadden ze een heel andere smaak dan gekookt uit de pan. Van deze maaltijd is niks overgebleven. Sterker nog; het was zowat alleen van restjes en voorraad gemaakt dus heel erg blij mee!

*Ja, ik was een raar kind. 😀

Totaal kwijt voor het eten: €10,00

Tweede kerstdag

Al maanden heb ik een steak bavette in de vriezer liggen die ik kocht bij Crisp. Eigenlijk gekocht voor op de barbecue die er in de zomer niet meer is gekomen. Gelukkig is vlees dat je ingevroren en wel bij Crisp koopt super lang houdbaar, dus dat kwam nu goed uit. Er bij maak ik een succes recept van mijn eigen blog; de traybake met wortel, venkel en knolselderij. En als klap op de vuurpijl hebben we aardappelgratin torentjes. Voor mij weer met truffel en voor hem ‘gewoon’ met kaas. Hiervan houden we de helft over en ook van de groenten van de traybake zullen we nog vaker kunnen eten, maar ja het moet wel aangeschaft worden!

Totaal kwijt voor het eten: €14,00

Overig

Natuurlijk bestaat kerst niet alleen uit kerstdiner. Ik heb ook gezorgd voor simpele maar lekkere brunch, mét sinaasappelsap, lekkers voor door de dag heen en toetjes voor elke avond na het eten. Ik kocht geen enkele koekjes of chocolaatjes en dat was maar goed ook want we kregen ze nog in het kerstpakket van vriend en een lekkere homemade cake van zwager en schoonzus. Dus er was genoeg! Het laatste wat natuurlijk bij dit bedrag zit inbegrepen is zijn alcoholische drankjes, want ik wil nog even genieten voor ik 4 januari de wijnfles een maandje ga laten staan. Dat betekent dat er voor mijn vriend lekkere IPA’s werden gekocht, naast dat we nog meer dan genoeg rode wijn in huis hebben voor hem, advocaat met slagroom voor mij én natuurlijk witte wijn! Ik denk wel dat we met veel van deze items nog even genoeg voorraad hebben. Dat komt goed uit want in januari gaan we op rantsoen, maar daar vertel ik later nog wel wat over.

Totaal kwijt voor overig: €44,00

Cadeautjes en versiering

Ik hoop dat mijn vriend dit niet leest, maar ik moet zeggen dat ik erg trots ben op mijn cadeautjes. Mijn budget voor de cadeautjes voor mijn vriend was €50,00, maar met de plannen die ik had zou ik daar dik overheen gaan. Daarom heb ik korting gebruikt om de ‘hoofd cadeaus’ voor €45,00 in plaats van €106,00 te kopen. Dat was het spel Wingspan, vriend is dol op vogels én spelletjes, en parfum met douchegel. Voor het ‘bij cadeau’ moest ik helaas een tegoedbon geven. Dat zijn namelijk ‘kitscherige kopjes uit de kringloop’ en die zijn helaas dicht gegaan voor ik kon gaan shoppen.
Ik ben dit jaar ook niet meer naar een kerstshow bij de tuincentra geweest. Het voelde niet gepast en dus heb ik een jaartje overgeslagen. Dat betekent ook dat ik bijna niks heb uitgegeven aan nieuwe decoratie. Ik kocht alleen mijn jaarlijkse Albert Heijn hamster kerstbal én dit jaar de bijbehorende piek. Hiervoor betaalde ik ongeveer €12,00.
Met Sinterklaas had ik ons beide al een Lidl kersttrui cadeau gedaan, dit moet natuurlijk ook nog even meegerekend worden, want dat is onze outfit dit jaar. Mijn moeder was degene die vroeg bij de Lidl op de stoep stond om ze te scoren en ik betaalde haar per ongeluk een euro teveel terug. De truien hebben me dus €19,00 gekost.

Totaal kwijt voor cadeautjes en versiering: €76,00

Dit kreeg ik voor kerst

Ik ben zelf ook verwend door mijn vriend. Ik had niet veel op mijn verlanglijstje staan, maar wilde wel heel graag een tortillapers. Zo kan ik in het nieuwe jaar misschien nog nog meer besparen door mijn wraps zelf te maken. En het lijkt me daarnaast ook heel leuk om wat meer authentieke Mexicaanse gerechten te kunnen maken! Ik kreeg daarnaast nóg een cadeautje, eentje die mijn vriend helemaal op eigen initiatief had uitgekozen. Een prachtige groen marmeren klok met gouden wijzers voor in mijn kantoor. Ik zal een foto bijvoegen als hij hangt want zo in de doos doet het geen recht! Als laatste downloadde hij op eerste kerstdag ook nog de tweede South Park game op de Nintendo Switch, zodat ik deze ein-de-lijk kon gaan spelen. Dit spel staat al jaren op mijn wishlist, maar ja dan moet je wel een console hebben om het op te kunnen spelen…

Al met al was kerst dus heel goed geslaagd, heb ik genoten en ben ik verwend. Komende week doe ik het rustig aan, want blogmas viel me toch heftig op mijn dak. Dan kan ik fris en fruitig aan het nieuwe jaar beginnen!