Recept

Oliebollen bakken in de oven (zonder vieze geurtjes)

Vorig jaar december bedacht ik me al dat ik graag oliebollen wilde maken. Mijn vader is Koning Oliebol en bakt echt de allerlekkerste, dus plande we al dat we zouden gaan bakken eind oktober. Helaas gaat samen oliebollen bakken op 1,5 meter wat moeilijk, dus besloot ik dat ik het anders aan ging pakken. Ik denk dat er dit jaar meer dan ooit thuis gebakken zal worden, want met zijn allen naar de bakker of kraam is ook niet slim. Maar veel mensen zullen geen zin hebben om in de kou te staan bakken of om juist in huis zo’n oliegeur te hebben. Daarom besloot ik om te kijken hoe ik oliebollen uit de oven kan maken en dat is heel erg goed gelukt!

Ingrediënten:

  • 250 gram bloem
  • 250 ml melk
  • 7 gram gist (1 zakje)
  • 1 ei
  • 4 el suiker
  • snuf zout
  • 200 ml zonnebloemolie

€1,12 voor 12 oliebollen

Stap 1 – Doe alle droge ingrediënten in een kom. Zorg dat het zout en de gist elkaar niet raken (dat maakt bij het mengen niet meer uit). Maak een kuiltje in het midden en breek daarin het ei en giet er 100 ml van de olie in.

Stap 2 – Verwarm de melk, het moet niet koken maar wel lauwwarm zijn, ik zette het daarom ongeveer een minuut op hoog vuur. Meng dan de melk met alle andere ingrediënten tot een dik beslag.

Stap 3 – Dek de kom af met plastic en laat een uur rijzen op een warme plek, bijvoorbeeld bij de verwarming. Laat tegen het einde van de rijstijd de oven opwarmen tot 200 graden.

Stap 4 – Vul de vakjes van een cupcakevorm met een eetlepel olie per stuk. Volgens Google is een eetlepel 15 ml, maar ik gebruikte gewoon een eetlepel om het af te meten en ik heb echt geen 100 ml olie gebruikt hiervoor.

Stap 5 – Als het beslag gerezen is vul je de cupcakevormen met 1 eetelepel beslag per cupcake. Wat je nog over hebt verdeel je daarna nog verder zodat ze allemaal even vol zijn. Zet dan in de oven voor 10-15 minuten tot ze mooi goudbruin zijn.

Je kunt er natuurlijk gewoon rozijnen aan toevoegen als je dat wil, ik lust dat alleen niet dus niet gedaan. Laat ze dan wel even een uurtje wellen in water. Liefhebber van appelbeignets? Snij dan een zoete appel in stukjes en voeg dat aan het beslag toe.

Zelf maken is misschien niet per se goedkoper dan een gewoon pak uit de winkel gebruiken, maar ik weet niet hoe goed deze het doen in de oven. Er is ook speciale oliebollenmix voor uit de oven; Oviebollen van Koopmans. Een verpakking daarvan kost €1,53, dus dit is wel een stukje goedkoper én met succes getest! Het huis rook (zonder afzuigkap) ongeveer een uurtje naar baklucht, gewoon zoals met elk ander project. Dus de geur is echt heel veel minder dan als je echt oliebollen in de olie bakt. Wat mij betreft dus een groot succes en wij zullen deze oliebollen zeker op tafel hebben staan met oudjaar!