blogmas 2020 Recept

Recept: Champignonragout met kerstboompasteitjes

Niet alles is goedkoper om zelf te maken. Dit recept is er eentje van, als je tenminste de normale prijs betaalt voor champignons. Toch is het een echte aanrader om zelf aan de slag te gaan met champignonragout, want de smaak van deze ragout krijg je dus niet uit een goedkoop blik! De pasteibakjes zijn in dit geval wél overduidelijk goedkoper. Misschien niet zo zeer als je ‘normale’ ronde pasteibakjes gebruikt, maar als je sterren/ kerstbomen/ andere gekke figuren wil ben je vlug zo’n €2,00 kwijt. Deze zijn maar €0,50 per 4! En je hebt dit in een kleine drie kwartier op tafel staan, zonder moeilijkheden zonder gedoe.

Ingrediënten:

  • 50 gram margarine
  • 50 gram bloem
  • Scheut melk
  • 1 teen knoflook
  • 1 bospaddestoelen bouillonblokje
  • 250 gram kastanje champignons
  • 1 eetlepel oregano
  • 8 blaadjes bladerdeeg

Prijs per persoon €1,07 bij 2 bakjes p.p.

Stap 1 – Snij de champignons in stukjes. Je kunt ze naar smaak in grotere of kleinere stukjes snijden. Ik deed mijn champignons door de helft en daarna in plakjes. Pers ook de knoflook.

Stap 2 – Doe de champignons en de knoflook samen in een pan en bak aan. Ik doe dit zelf zonder olie. Zet het op laag vuur. Ik heb zelf op dit moment geen gasfornuis meer, maar een halogeen kookplaat. Toch heb ik het nog steeds over vuur, ik zou ook niet goed weten hoe ik dat anders zou moeten verwoorden, haha. Maak je bouillon klaar zoals op de verpakking staat aangegeven.

Stap 3 – Haal de bladerdeeg uit de vriezer en snij er kerstboomvormpjes uit. Beter is nog om een koekjessteker te gebruiken, maar die had ik natuurlijk geen en ik kon er ook geen vinden voor een goede prijs. Je kan trouwens ook andere vormen kiezen dan een kerstboom. Zoals een ster of gewoon een cirkel. Schep tussendoor de champignons af en toe om.

Stap 4 – Je hebt voor de bakjes 3 lagen bladerdeeg met een ‘gat’ in het midden en een bodem nodig. Stapel deze op elkaar en bewaar één middenstuk van elk pasteitje als ‘deksel’. Bak de pasteitjes naar de aanwijzingen op de verpakking van het bladerdeeg af. Waarschijnlijk duurt dit net zo lang als het maken van de ragout.

Stap 5 – Schep de champignons uit de pan en smelt de margarine. Als deze helemaal gesmolten is voeg je de bloem toe. Met een garde meng je dit tot een deeg, als het echt een deeg is voeg je een flinke scheut melk toe en roer je net zo lang tot het deeg helemaal is opgenomen door de melk. Dan gaat er 250 ml van de bospaddestoelenbouillon bij, wederom klop je tot het deegmengsel volledig is opgenomen.

Stap 6 – Voeg de champignons en de eetlepel oregano toe, laat tot een kookpunt komen en serveer vervolgens met de pasteibakjes die je net uit de oven hebt gehaald.

Je kan de ragout natuurlijk goedkoper maken door gewone witte champignons te gebruiken of juist duurder (en luxer) door een ander soort paddenstoelenmix te gebruiken. Je kunt de ragout in principe invriezen, maar als je dat doet zou ik in plaats van de scheut melk eerder gewoon meteen alle bouillon gebruiken. Een scheut melk voor het opwarmen kan dan helpen om het weer een mooie saus te maken na ontdooien.