Minke met een huishoudpotje
budget

Dit is mijn boodschappenbudget voor 2024 

Vaste lasten worden elke maand standaard afgeschreven, maar variabele kosten daar kun je wel in budgetteren. En dat budgetteren vind ik erg belangrijk, want zonder te weten hoeveel geld je aan bepaalde zaken kunt uitgeven kan het weleens uit de hand lopen. Mijn budgetten zijn in principe altijd voor een jaar en ik split die op in maanden. Het kan namelijk zo zijn dat ik in bepaalde maanden geen of weinig gebruik maak van een budget. Maar dat ik andere maanden juist flink over dat budget heen ga. Toch reken ik ook altijd wel een beetje uit wat ik gemiddeld mag uitgeven, maar dat is meer voor de behapbaarheid.

Dit is mijn budget voor boodschappen in 2024

In 2024 wil ik mezelf elke week 35 euro aan boodschappenbudget geven. Dit komt neer op 1820 euro voor het hele jaar. Natuurlijk hoop ik dat ik net als in 2023 dat ik er onder kan blijven, maar ik wil niet te streng zijn voor mezelf. En met dit budget kan ik ook mijn cashbacks en koopzegels betalen, zonder over budget te gaan en dat vind ik ook wel heel erg belangrijk! 

Dit ga ik doen met mijn koopzegels in 2024

Zoals ik dus al zei blijf ik koopzegels sparen. Maar hoeveel budget ik daarvoor nodig heb vind ik lastig. Al is het technisch gezien 10 procent van mijn uitgaven bij Albert Heijn en Jumbo. Wel wil ik telkens als ik een boekje vol heb mijn geld uit laten betalen en op een spaarrekening zetten waar ze hoge rente geven. Ik weet nog niet of dat Raisin, Bunq of TradeRepublic wordt, maar daarover later deze maand zeker meer!

Dit is mijn budget voor de drogist in 2024

Vorig jaar ben ik een beetje uit de band gesprongen bij de drogist en heb ik voor het eerst in jaren echt veel uitgegeven bij de drogist. Voor 2024 hoop ik dat weer een beetje terug te brengen naar een normaal bedrag. Al jaren geef ik namelijk gemiddeld maar 15 euro per maand uit bij de drogist. En ja, ik weet wel dat er mensen zijn die veel meer uitgeven, dit is dus voor mij gewoon een volkomen logisch bedrag. Daarom wil ik in 2024 ook gewoon weer op dit bedrag uitkomen en dat betekent dat voor het hele jaar mijn budget 180 euro is. 

Dit is mijn budget voor fast food in 2024

Ik hou wel van een kleffe burger of een pizza op zijn tijd, daarom vond ik het heel opvallend dat ik er eigenlijk vrij weinig geld aan had besteed in 2023. Voor 2024 zet ik mezelf niet op een strak dieet, ik geef mezelf elke maand 15 euro om lekker een burger bij de Mac te halen. Of iets anders natuurlijk. 

Dit is mijn budget voor terrassen en uit eten in 2024

Ik weet niet zo goed wat ik hiervoor moet budgetteren, het is lastig in te schatten hoeveel ik hiervoor nodig ga hebben. Ik denk wel iets meer dan vorig jaar, daarom ga ik 50 euro per maand budgetteren, dat is 600 euro per jaar en dus ongeveer 150 euro meer dan in 2024. We zullen zien of dit genoeg is of niet. Dit zijn wel uitgaven waar ik graag geld voor spaar en aan uitgeef. Ik vind het dus niet zo’n ramp als ik volgend jaar over dit budget heen ga, dat geeft alleen maar een betere  

Dit is mijn budget voor uitjes en vakantie?

Ik verwacht niet op vakantie te gaan in 2024, maar misschien is het wel goed om voor 2025 wat geld te sparen zodat het wel kán. Daarom ga ik in 2024 elke maand 100 euro sparen voor vakantie, voor leuke uitstapjes die in 2024 plaatsvinden, ga ik elke maand 50 euro reserveren. Ik heb niet gekeken wat ik in 2023 heb uitgegeven hieraan dus we zullen zien of ik dit red. Wel vind ik dat ik vaker leuke dingen moet doen, zoals naar de bioscoop omdat ik het lastig vind om anders niet met werk bezig te zijn. 

Ondanks dat ik het elk jaar doe vind ik budgetteren nog steeds best wel lastig. Zeker omdat ik in de afgelopen jaren in een financieel steeds gunstigere situatie ben gekomen. Ik wil wel bewust aan bepaalde zaken meer uitgeven, maar voorkomen dat ik last krijg van levensstijl inflatie want dat is gevaarlijk als ik eventueel weer in een andere situatie ga komen, ik weet namelijk inmiddels dat het allemaal zo kan veranderen. Ook als je het niet verwacht.