Voorraad shoppen
Boodschappen

Dit is mijn boodschappengewoonte in winter 2022

Tot vorig jaar deelde ik regelmatig wat mijn boodschappentactiek op dat moment was. Mijn manier van boodschappen doen wisselt namelijk nog wel eens, vaak doordat ook andere dingen in mijn leven veranderen. Zo was mijn manier van boodschappen doen heel anders toen ik nog in Best woonde en afhankelijk was van de auto. Maar het maakt natuurlijk ook uit of ik op vaste tijden in loondienst werkte of om welke reden dan ook dat niet deed. Nu ben ik zelfstandig ondernemer en kan ik op elk moment dat ik wil boodschappen gaan doen, maar we zitten ook in een pandemie. Dat heeft

Wandelend naar de supermarkt

Over het algemeen ga ik te voet naar de supermarkt. Met een grote rugzak van Ikea op mijn rug lukt het me om zo alle boodschappen toch mee te krijgen. Een groot voordeel van boodschappen doen op deze manier is dat je echt goed na gaat denken over impulsaankopen. Soms kost dat wat improvisatie, zoals die keer dat ik wc papier voor €0,06 per rol vond en die dus niet in mijn rugzak gepropt kreeg. Maar meestal reken ik er een keer extra voor en kom ik erachter dat de korting het sjouwen niet waard is. Ik koop daardoor veel minder onzin.

Producten die anders worden weggegooid

Mijn verse producten probeer ik zoveel als mogelijk te kopen met 35% korting of uit de uitverkoopbak te halen. Dat zorgt ervoor dat deze items niet worden weggegooid door de winkel. Dat betekent ook dat ik soms creatief zal moeten worden, want niet alles wat daar ligt is altijd wat ik zou plannen om te kopen. Maar door de moestuin ben ik wel gewend geraakt om niet alles te kunnen plannen. Je kan immers van tevoren niet plannen wat er klaar is om te oogsten. Maar ook niet wat er bijna over de datum gaat. Hoewel ik wel altijd eet waar ik zin in heb maakt dat wel dat ik tegenwoordig vaker zin heb in andere dingen die ik eerst niet kende.

Zelf maken van producten en minder verspilling thuis

Ik benoemde het net al even. Afgelopen zomer heb ik veel groenten uit de moestuin kunnen eten en dat bespaarde enorm. Ik heb vaker gezegd dat ik mijn besparing uitreken door uit te rekenen wat ik normaal voor mijn oogst zou betalen. Maar de daadwerkelijke besparing is veel hoger. Normaal zou ik veel meer weggooien, omdat ik het niet op zou krijgen voor het slecht zou worden. Dit heeft me ook geleerd dat veel meer van een groente bruikbaar is dan we vaak denken. Door veel meer na te denken over wat je allemaal kan eten ga je automatisch minder verspillen. Overigens hetzelfde als zelf maken. Daarmee leer je veel beter wat houdbaarheidsdata inhouden, maar ook waarom bepaalde dingen gezond zijn. Soms is zelf maken wat mij betreft dus sowieso beter, ondanks dat het wellicht wat duurder is.

Duurzamere keuzes zonder teveel betalen

Graag wil ik vaker kiezen voor een duurzame optie. Dat doe ik echter alleen als ik volledig overtuigd ben van het milieu voordeel én het een voor mij goede prijs heeft. Die prijs is niet altijd gelijk met mijn zogenaamde ‘bodemprijs’ van normale producten. Maar als je eenmaal gewend bent om bewust om te gaan met je voorraad heeft het ook niet meer zo’n invloed als je een tientje meer moet betalen dan normaal. Ik heb van de meeste producten die makkelijk te verduurzamen zijn nog flink op voorraad, dus pas als deze opraken zal ik beslissen wat ik wil gaan doen. Maar zolang er dan nog voorraad is ga ik mij wel vast oriënteren. Zo ben ik bijvoorbeeld al bij The Good Roll terecht gekomen, een duurzamer wc papier dat niet verpakt is in plastic.

Daarnaast gebruik ik ook nog steeds Picnic voor momenten dat ik zware boodschappen nodig heb of als er (eventueel) geen boodschappen gedaan kunnen worden door risico contacten. Van alle bezorgservices blijft dat wel mijn favoriet, maar ik hoop de komende maanden vlug kennis te maken met de directe Picnic concurrent Albert Heijn compact en duurzame bezorgservice Pieter Pot. Benieuwd dus hoe mijn boodschappengewoonten zich gaan ontwikkelen in 2022!