kringloop

Kringlopen tijdens de lockdown

Nu alle ‘niet essentiële winkels’ alweer een paar weken dicht zijn kunnen we ook niet kringlopen. Natuurlijk ben ik mij heel erg bewust dat lockdowns vreselijk zijn voor ondernemers, niet alleen de winkeliers maar ook bijvoorbeeld kappers. Dat is echter wel een heel politiek verhaal en om mij daarover uit te laten heb ik niet de goede opleiding gehad. En nou moet ik zeggen dat ik voor de ‘gewone’ ondernemers sowieso al niet zo’n heel goede klant was. Ik doe namelijk mijn aankopen (zoveel mogelijk) tweedehands. Ook dat is nu klaar, maar hoe kun je dan wel kringlopen in lockdown?

No spend lockdown

Ik heb zelf deze lockdown aangegrepen om even geen aankopen meer te doen. Nu de winkels dicht zijn ben ik heel erg geneigd om online naar pareltjes te zoeken, daarover later meer. Maar online zijn aankopen toch net wat duurder dan in de kringloop. En heel eerlijk? Ik heb op dit moment niks nodig. Alleen voor een buitenkansje op Weck potten maak ik graag een uitzondering. Normaal grijp je een No Spend periode aan om juist uit te vinden welke aankopen echt nodig zijn. Maar dit is natuurlijk ook een prachtige aanleiding!

Shoppen op Vinted

Mijn favoriete plek om online tweedehands te shoppen is Vinted. Dit komt niet alleen omdat ik de interface heel prettig vind en de app lekker werkt. Ik ben ook heel blij dat ze samenwerken met bedrijven die goedkoper verzenden. Met verzendkosten van minder dan € 3,00 is het het verzenden nog wel eens waard. Ik reken deze kosten er namelijk altijd bij als ik uitreken of iets een goede deal is. Er staat voor ieder wat wils op de app en niet alleen uit Nederland, maar ook uit België, Frankrijk en volgens mij ook Spanje. Ik heb al heel leuke nieuwe merken ontdekt die in Eindhoven niet in de Heuvel Galerie worden verkocht. En je kan natuurlijk ook altijd jouw overbodige spullen verkopen op Vinted. Ik heb zelf nooit problemen ervaren met de app en het enige waar ik van gehoord heb had te maken met oplichters. Dat zij dan dure merkkleding kopen en vervolgens een klacht indienen, zodat zij hun geld én het item hebben. Maar eerlijk? Dure items zou ik sowieso niet zomaar verkopen met verzenden, dan neem je toch een duur risico.

Marktplaats en Facebook

Natuurlijk zijn Marktplaats en Facebook ook nog prima plekken om tweedehands te shoppen. Via deze weg kun je makkelijker items bij je in de buurt vinden en dus ophalen, zo hoef je niet moeilijk te doen met verzenden. Controleer dan alles wel even voor je het koopt, maar als je nog twijfelt maak dan geen afspraak. Deze mensen blijven thuis voor jou en zeggen misschien wel andere verkopers af. Als je wil rondshoppen, wacht dan gewoon tot je weer naar de stad kan. (Nee, dit is helemaal geen persoonlijke frustratie. Hoe kom je erbij? :p)

Kringlopen in eigen kast

Het begin van het jaar, maar ook een lockdown is een goed moment om je eigen kasten op te ruimen. Op die manier kun je oude spullen herontdekken, maar ook bekijken wat je weg wil doen. En in plaats van deze naar de kringloop te brengen; zelf te verkopen. Dat kan via Vinted, maar ook Marktplaats of Facebook.  Als je het een beetje slim aanpakt hoef je eigenlijk geen geld meer uit te geven aan nieuwe producten, maar kun je van je opbrengst gewoon opnieuw shoppen!

Het lijkt misschien alsof je door een lockdown bent aangewezen op nieuwe producten, doordat je veel meer online moet shoppen. Maar juist zo’n lockdown geeft je heel veel mogelijkheden om lekker voor tweedehands te kiezen. Mits het echt duurzaam, hygiënisch en anders verstandig is natuurlijk!

Dit artikel bevat affiliate links.